Kijev uveren: Rusi bi teško bez nas

Ugovor o tranzitu gasa između ukrajinskog Naftogasa i ruskog Gasproma biće prolongiran i posle 2019. godine, veruju u Ukrajini.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

15:16

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Uveren sam da će tranzitni ugovor između Naftogasa i Gasproma biti produžen posle 2019. godine, jer alternativa njemu ne postoji", rekao je predsednik Ukrajine Petr Porošenko, a preneo Tas.

"Situacija s Rusijom je teška, ali bez obzira na probleme, poslednje izjave iz te zemlje govore o tome da će ona teško transportovati gas bez Ukrajine. Smatram da projekat Turski tok neće biti realizovan u obimu koji je usvojen", rekao je direktor Naftogasa Andrej Kobolev na sednici Ministarstva energetike Ukrajine.

Ugovor o tranzitu ruskog gasa preko teritorije Ukrajine je potpisan 2009. godine na 10 godina.

Direktor Gasproma Aleksej Miler je 26. juna izjavio da ta kompanija neće pristati na produžetak ugovora s Naftogasom pod nepovoljnim uslovima.

"Ukrajina insistira da se u ugovor iz 2009. godine unesu izmene koje bi obezbedile povećanje tranzitne takse na pet dolara za hiljadu kubnih metara na 100 kilometara", rekao je Miler i dodao da ima još 4,5 godine do isteka ugovora i da će razgovarati s ukrajinskim partnerima.

Ranije je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak kazao da Rusija neće produžavati ugovor o tranzitu gasa preko teritorije Ukrajine posle 2019. godine.

Koboljev, sa svoje strane nije prezicirao kakve konkretne izjave Rusije su mu dale povod da zaključ da projekat Turski tok neće biti realizovan u najavljenom vidu, navode Ria novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: