Evo kako će funkcionisati AIIB banka

Predstavnici vlada koje žele da se pridruže azijskoj banci predvođenoj Kinom odobrili su njenu strukturu koja daje Pekingu najveći udeo u glasačkim pravima.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2015.

12:47

Default images
Foto: Thinkstock.com

Svaki član Azijske infrastrukturne investicione banke (AIIB) imaće glasački udeo prema svom doprinosu u predviđenom kapitalu banke od 100 milijardi dolara, prema predloženoj strukturi.

Kao najveći donator, Peking bi dobio 26 odsto glasačkih prava, a Indija bi bila na drugom mestu sa 7,5 odsto i Rusija na trećem sa 5,9 odsto. Peking neće imati pravo veta. Kineski predlog za osnivanje banke privukao je neočekivano široku podršku i američkih saveznika, uključujući Veliku Britaniju, Novi Zeland, Francusku i Južnu Koreju, uprkos protivljenju SAD. Vašington i njegov saveznik Japan ne žele da budu članice banke.

Banka, čije će sedište biti u Pekingu, deo je napora Kine da ima veći uticaj u određivanju globalnih finansijskih propisa kojima dominiraju SAD i Evropa.

Banka treba da finansira investicije u železnice, kargo luke i drugu infrastrukturu vezanu za trgovinu. Američka vlada se protivi jer smatra da će banka potkopati postojeće institucije tog tipa kao što je Svetska banka i da bi mogla da daje labavije standarde za pozajmljivanje.

"Ovaj predlog smišljen je da odgovori na potrebe Azije u razvoju infrastrukture i da promoviše povezanost Azije kao i da produbi regionalnu saradnju u cilju razvoja", rekao je predsednik Kine Si đinping tokom sastanka sa stranim izaslanicima u Pekingu.

Sama činjenica da su se predstavnici 57 budućih članova osnivača okupilo danas u ovoj prostoriji pokazuju duh solidarnosti, saradnje, otvorenosti i inkluzije, dodao je Si.

Glasački udeo Kine će možda da se smanji kako se više članica bude pridružilo banci, rekao je ministar finansija Ši Jaobin za zvaničnu kinesku novinsku agenciju Sinhua.

Na čelu banke biće predsednik s petogodišnjim mandatom, koji može da se produži na još jedan. Radni jezik biće engleski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: