Svet

Petak, 29.05.2015.

14:53

Rusija spremna, pravi svoju "evrozonu"

Rusija je spremna za stvaranje monetarne unije u okviru Evroazijske ekonomske unije, izjavio je ruski premijer Dmitri Medvedev.

Izvor: B92

Default images
Foto: Thinkstock

"Spremni smo da razmotrimo mogućnosti i uslove pokretanja monetarne unije i da o detaljima razgovaramo sa drugim članicama saveza", kazao je Medvedev, prenosi Raša tudej.

Kako je naveo, više od 40 zemalja i saveza želelo bi da poveća razmenu sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

Medvedev je naglasio da se svetska ekonomija suočava sa brojnim izazovima i da je potrebna bliža saradnja. Sve mere bi trebalo preduzimati "u saradnji, ne izolaciji", dodao je.

Evroazijska ekonomska unija osnovana je 2015. godine na osnovu carinske unije Rusije, Kazahstana i Belorusije, a članovi su još i Jermenija i Kirgistan, dok je Tadžikistan potencijalni član.

Jedan od prvih pokušaja da se unapredi ekonomska saradnja na prostoru bivšeg SSSR-a bilo je potpisivanje sporazuma o stvaranju carinske unije i jedinstvenog ekonomskog prostora 1999. godine između Rusije, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana.

Indija, Kina, Tunis, Egipat i Izrael već su iskazali interesovanje da se uspostavi zona slobodne trgovine sa Rusijom, vodećom u EEU, dok Vijetnam očekuje da potpiše sporazum danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: