Svet

Ponedeljak, 09.02.2015.

10:06

Galbrajt uz Ciprasa i Vrufakisa

Predstavljanju programa nove grčke vlade Aleksisa Ciprasa prisustvovao je i američki profesor ekonomije Džejms Galbrajt, blizak vladajućoj stranci levice.

Izvor: Beta

Default images
Foto: Tanjug AP

Džejms Galbrajt je sin Džona Keneta Galbrajta, jednog od vodećih američkih kejnzijanskih ekonomskih teoretičara.

Galbrajt kome je 60 godina, profesor je na Fakultetu za državnu upravu Univerziteta u Teksasu, član Instituta za finansije Levi, član Izvršnog odbora Medjunarodne unije ekonomista, a bio je na ključnim državnim pozicijama, u Kongresu SAD i drugde.

Dugogodišnje prijateljstvo ga povezuje s novim ministrom finansija Grčke, Janisom Varufakisom takodje profesorom ekonomije, s kojim je, kao i sa Stjuartom Holandom, koautor knjige "Skroman predlog za rešavanje krize evra" (A Modest Proposal for Resolving the Eurozone Crisis, 2013.).

Pre izbora u Grčkoj krajem januara, Galbrajt je izrazio puno poverenje u predsednika Sirize Aleksisa Ciprasa, a njegov dolazak u nedelju u Skupštinu Grčke je znak podrške Ciprasu kao novom premijeru, ističu grčki provladini mediji.

Predstavljajući program vlade, Cipras je naglasio da će Vlada postići održiv sporazum sa stranim poveriocima grčke države, ali je izneo, kao "prvi prioritet, ishranu, stanovanje, zdravstvenu zaštitu i struju za najslabije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: