Kina razočarala ovolikim rastom

Kineski bruto domaći proizvod porastao je u trećem kvartalu najsporijim tempom nakon globalne finansijske krize, pokazuju zvanični podaci u Pekingu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

10:40

Default images

Privredni rast od 7,3 odsto iz tri meseca zaključno sa septembrom niži je u odnosu na 7,5 odsto iz prethodnog kvartala i predstavlja najsporiji rast od prvog kvartala 2009, kada je BDP napredovao 6,6 odsto, prenosi Frans pres.

Rezultat je ipak premašio prognozu 17 ekonomista koji su učestvovali u anketi Frans presa i predviđali rast od 7,2 odsto.

Kineska privreda, ključni pokretač globalnog ekonomskog rasta, bori se sa skokom cena nekretnina, raširenom korupcijom i slabom tražnjom iz Evrope, zbog čega su vlasti u Pekingu pokrenuli mere monetarnog labavljenja.

Kina u 2014. očekuje privredni rast od 7,5 odsto, na nivou prošlogodišnjeg cilja, iako su brojni zvaničnici, uključujući premijera Lija Kećenga, otvoreno izjavili da bi rast mogao biti i niži. Analitičari koje je anketirao Frans pres ove godine očekuju rast BDP-a od 7,3 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: