Česima povećan minimalac, a nama?

Češka vlada odlučila je da uprkos protivljenju poslodavaca poveća za 8,2 odsto minimalnu zaradu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.09.2014.

15:37

Default images

češki minimalac će umesto sadašnjih 314 evra mesečno u preračunu od naredne godine iznositi 340 evra po sadašnjem kursu.

"Minimalna zarada je kod nas jako mala i ne omogućava dostojanstvenu ezgistenciju ljudima koji za nju rade. Zastupam stav da minimalnu zaradu treba povećavati tako da bude motivacija u odnosu na primanja od socijalne pomoći", kazao je češki premijer Bohuslav Sobotka.

Sindikati su ovog septembra tokom pregovora u ekonomsko-socijalnom dijalogu predlagali da se minimalac podigne na 370 evra mesečno. Iako su poslodavci upozoravali da je povećanje za preko osam odsto suviše veliko i da neki od njih neće imati sredstava da isplate te zarade, obični Česi uvereni su da je i ta suma suviše mala a da bi minimalna zarada trebalo da se kreće oko 740 evra mesečno, znači oko 80 odsto prosečne zarade u zemlji.

Najskromnije predstave o minimalcu imaju nezaposleni Česi koji veruju da bi minimalna mesečna zarada od 596 evra bila dovoljna za život, dok bi Čehe sa fakultetskom diplomom zadovoljilo kada bi država minimalnu cenu rada postavila na 916 evra, pokazala je nova studija Istraživačkog instituta za rad i socijalna pitanja.

Analitičari instituta istraživali su subjektivne procene Čeha o bedi, egzistencijalnom minimumu, dovoljnim primanjima i standardu domaćinstava i pokazalo se da Česi gledaju na minimalnu zaradu kao na platu koja bi morala da im obezbedi pristojan život.

"Jednostavno je nemoguće da se plati kirija, hrana i nekako se preveze do posla za 314 evra bruto mesečne plate. Za tu platu se jednostavno ne isplati raditi", tipičan je odgovor Čeha u studiji.

Čak i minimalac veći nego što je danas odlučila vlada, odnosno od oko 370 evra kako predlažu sindikati, prema toj studiji bio bi motivacija tek za 5,9 odsto Čeha da potraže posao, umesto da žive od socijalne pomoći.

U Češkoj prema procenama Ministarstva rada i socijalnih pitanja minimalnu zaradu dobija oko tri odsto zaposlenih, znači između 100.000 i 120.000 građana.

I u Srbiji je trenutno u fokusu tema oko povećanja minimalne cene rada. Naime, nakon sastanka Socijalno ekonomskog saveta, na kome nije postignut dogovor, Vlada bi trebalo da danas da se izjasni o eventualnom povećanju minimalca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: