Svet

Sreda, 30.07.2014.

14:03

Da li je zabrana Rusa šansa za nas?

Rusija od 1. avgusta uvodi zabranu uvoza nekih vrsta voća iz povrća i Poljske, a priprema i ukidanje bescarinske trgovne sa Ukrajinom.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

To, prema ocenama eksperata, predstavlja šansu da se poveća izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju.

Zvanični predstavnik Agencije za kontrolu poljoprivrednih proizvoda Aleksej Aleksejenko, izjavio je danas da se odluka o poljskim proizvodima sprema i da će biti najskorije potpisana. On je objasnio da je ta agencija (Rošeljhoznadzor) više puta zabeležila kršenja pravila serifikata poljskih proizvoda, otkrivajući ći različite bolesti. Po njegovim rečima, odluka će sadržati spisak konkretnih proizvoda.

Agencija je ranije najavljivala moguću zabranu uvoza jabuka, kupusa i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Poljske, koja je jedan od velikih isporučilaca poljoprivrednih proizvoda u Rusiju.

Ministarstvo za ekonomski razvoj danas je saopštilo da je razradilo projekat odluke vlade koji Ukrajini ukida bescarinsku trgovinu i uvodi uvozne tarife, pošto je Kijev 27. juna potpisao ekonomski deo dokumenata o pridruživanju EU.

Ekonomski eksperti smatraju da će se u toj situaciji, kada se smanji uvoz poljoprivrenih proizvoda iz Poljske i Ukrajine, povećati potražnja za poljoprivrednim proizvodima iz Srbije za rusko tržište.

Prestavnik Privredne komore Srbije u Moskvi Sveto Vasiljević izjavio je agenciji Beta da poljoprivrednici u Srbiji treba da u toj situaciji budu obazrivi prilikom prodaje svojih proizvoda, kako bi se izbegle mahinacije.

"Apelujemo na proizvođače u Srbiji da obrate pažnju kome i pod kojim uslovima prodaju robu. Prestavništvo Privredne komore u Moskvi će pružiti pomoć u proveri kredibiliteta ruskih kupaca, a po potrebi, i u rešavanju administrativnih problema da bi se uspešno okončao posao", kazao je Vasiljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: