Konkurencija oborila profit Meka

Američki lanac brze hrane Mekdonald zabeležio je pad profita u drugom tromesečju ove godine zbog smanjene prodaje i žestoke konkurencije.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2014.

16:34

Default images

Od aprila do kraja juna ove godine neto profit američke kompanije smanjen je za 0,64 odsto, na 1,38 milijardi dolara, u odnosu na isti period pre godinu dana, preneo je AP.

Vrednost po akciji na Vol Stritu, posle objavljenih tromesečnih rezultata, iznosila je 1,40 dolara, što je za četiri centa manje od očekivanja analitičara. U saopštenju se navodi da više zabrinjava prodaja nego rentabilnost kompanije.

Prihod je u drugom tromesečju lagano porastao za 1,38 odsto, na 7,18 milijardi dolara, što je ispod očcekivanih 7,29 milijardi dolara. Prodaja u američkim Mekdonaldsovim restoranima je pala za 1,5 odsto, a u Evropi za jedan odsto.

Na bliskom istoku i zapadnoj Africi prodaja je povećana za 1,1 odsto, zahvaljujući pre svega kineskom tržištu na koje američka kompanija mnogo računa. Mekdonalds se je ovih dana u žiži javnosti zbog skandala vezanog za korišćenje neispravnog mesa šangajske firme Husi Fud.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: