Afrika spasila profit Hajnekena

Holandski proizvođač piva Hajneken u prvom kvartalu ove godine zabeležio je vrednosni i količinski rast prodaje niži od onog koji su predvideli analitičari.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2014.

15:27

Default images

Rast ostvaren u Africi, Americi i nekim evropskim zemljama neutralizovan je stagnacijom u Aziji i smanjenjem aktivnosti na ruskom tržištu.

Treća po veličini pivara u svetu je saopštila da je obim prodaje u prvom tromesečju porastao 1,5 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 38,2 miliona hektolitara, dok je konzenzus analitičara bio 40,3 miliona, prenosi Rojters. Prihodi od prodaje skočili su 3,4 odsto, na 4,04 milijarde evra, što je nešto ispod prognoziranog nivoa od 4,24 milijarde evra.

U prvom tromesečju količinski rast, i to dvocifreni, ostvaren je u Nigeriji, dok je na celom afričkom kontinentu on iznosio 8,7 odsto.

U Zapadnoj Evropi prodaja je porasla 2,1 odsto, pri čemu je rast zabeležen u Francuskoj, Holandiji, Španiji, Irskoj i Belgiji, a pad u Velikoj Britaniji, Italiji i Švajcarskoj.

Hajneken je između ostalog profitirao i od rasta cena na brazilskom i meksičkom tržištu.

U Aziji, koja je stalni izvor rasta poslednjih godina, obim prodaje je stagnirao, uz pad na indijskom tržištu, u Maleziji, Tajvanu, i naročito u Vijetnamu, usled nepovoljnog valutnog efekta, kao i ekonomskog usporavanja.

Pad prodaje piva u Rusiji (oko pet odsto), usled primene novih indirektnih poreza, učinio je da rezultat na istočnoevropskom tržištu u celini bude slabiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: