Kako je Boingu propao posao?

Brazil je odlučio da za četiri i po milijarde dolara kupi 36 lovaca "saab gripen“.

Svet

Izvor: B92, Novosti

Petak, 20.12.2013.

15:52

Default images

Švedski proizvođač dobio je prednost nad "Boingovim“ avionom F/A-18, jer je, prema saopštenju brazilskih vlasti, pristao da podeli više tehnologije sa kupcem, kao i da se veliki broj delova proizvodi u lokalnim fabrikama.

Brazilski ministar odbrane Ćelso Amorim je kazao da su u obzir uzeti i ukupni troškovi - kupovine, ali i održavanja. U svetu avijacije to je zaista tako: amateri i entuzijasti pričaju o performansama, a stručnjaci o logistici i održavanju.

Objava iz Brazilije stiže, međutim, u periodu zategnutih odnosa Brazila i Sjedinjenih Država. U septembru, predsednica Dilma Rusef otkazala je posetu SAD, pošto se otkrilo da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA), između ostalih šefova država, i nju špijunirala.

Upitan ima li ta afera ikakve veze s odlukom da se kupe švedski avioni, brazilski ministar Amorim nije odgovorio direktno - umesto toga, ponovio je argumente cene i transfera tehnologije.

Analitičari vide mnoge razloge zbog kojih je odluka Brazila dobra. I špijuniranje, ali i niža cena se veoma mnogo pominju. Zaista, švedski avion košta 45 miliona dolara, a američki - 55 miliona. Zatim, dvostruko niži troškovi za gorivo: i "gripen“ i F/A-18 koriste isti motor, ali "amerikanac“ ima dva, a "šveđanin“ samo jedan (zbog čega su, doduše, i šanse da se zbog kvara sruši poprilično veće).

Studija vojnog časopisa "Džejns“ pokazala je da nema jeftinijeg modernog lovca za upotrebu od "gripena“: on smanjuje vojni budžet za "samo“ 4.700 dolara po satu leta, a njegov konkurent F/A-18 za čak 11.000 dolara.

"Boing“, kompanija iz Čikaga (ranije iz Sijetla), iskazala je svoju razočaranost zbog vesti iz Brazila, poručivši da će razgovarati sa tamošnjim vazduhoplovstvom, ne bi li bolje razumela razloge poraza u poslednjoj "vazdušnoj bici“.

Prve "gripene“ Brazilci mogu da očekuju 2018. godine. Oni će zameniti dotrajale francuske "miraže“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: