Najveći bankarski skandali 2012.

Odlazeću 2012. godinu pamtićemo, između ostalog, po skandalima vodećih svetskih banaka koje su kažnjene sa više od šest milijardi dolara.

Svet

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 27.12.2012.

15:43

Default images

Banke su dobijale kazne zbog optužbi za pranje novca, nameštanje kamatnih stopa, nepoštovanje sankcija i sistemske prevare.

Najveće svetske banke našle su se pod istragom o transakcijama povezanim s finansiranjem trgovine drogama i finansijskim transakcijama s državama pod sankcijama poput Irana čime im je trajno uništen ugled.

Prema podacima Američkih federalnih rezervi, Ministarstva pravde SAD i finansijskih vlasti, najveće novčane kazne zbog malverzacija u poslovanju platile su vodeća londonska HSCB banka 1,9 milijardi dolara i švajcarska UBS AG banka - 1,5 milijardi dolara.

Po visini plaćenih kazni slede britanska Barkliz (Barcleys) banka - 920 miliona dolara, Standard Čarterd (Chartered) banka, sa sedištem u Londonu - 667 miliona dolara, amsterdamska ING banka NV - 619 miliona dolara, grupa od pet banaka (Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Ally Financial i JP Morgan) - sa zajedničkim iznosom od 766,5 miliona dolara i škotska Rojal (Royal) banka - 233 miliona dolara. Standard Čarterd banka je ceh platila zbog finansijskih transakcija sa državama pod sankcijama - Iranom, Libijom, Burmom i Sudanom, a ING banka NV zbog kršenja sankcija protiv Irana i Kube.

Škotska Rojal banka je bila otužena za lažiranje LIBOR stopa, a Banka Amerike, Sitigroup, Vels Fargo, Alaj Fajnenšel i JP Morgan za namerno podcenjivanje rizika kreditiranja siromašnih osoba i neverodostojno poništenje prava na oslobađanje od hipoteke.

Banka JP Morgan Chase

Loši krediti
Banka JP Morgan Chase je optužena zbog prodaje investicionih proizvoda gde su namerno podcenjeni rizici koje su nosili krediti dati osobama vrlo lošeg imovinskog stanja. Kada su te osobe prestale da otplaćuju kredite, nastao je kreditni slom u celom svetu jer se spornim investicionim proizvodima globalno trgovalo.

Standard Chartered

Banci Standard Chartered sa sedištem u Londonu naglo je pala vrednost akcija nakon što ju je Amerika optužila da je u poslednjih 10 godina ilegalno prikrila oko 250 milijardi dolara iranskih transakcija unutar finansijskog sistema. Sve do tada Standard Chartered je bila jedina globalna banka za koju se smatralo da ima neuništiv ugled, a na ime kazne morala je da izdvoji 667 miliona dolara.

Britanski gigant Barclays

Nameštanje kamata i tržište elektriène energije
Bankarski gigant Barclays u novembru je platio 470 miliona dolara zbog optužbi za manipulaciju tržištem električne energije u Kaliforniji, dok je zbog skandala oko manipulacija kamatnim stopama Libor u januaru platio 450 miliona dolara.

UBS

Ponovo libor
Skandal oko Libora nije zaobišao ni Royal bank of Scotland koja je morala da plati kaznu od 233 miliona dolara, a švajcarski bankarski div UBS na ime kazne je morao da izdvoji 1,5 milijardi dolara.

HSBC

U oštrom izveštaju američkog Senata globalna banka HSBC je optužena da je otvorila vrata finansijskog sistema teroristima, trgovcima drogom i pranju novca. HSBC suočena sa optužbama za pranje novca povezano sa meksičkim narko kartelom i terorističkim grupama iz Saudijske Arabije platila je najveću kaznu ove godine od 1,9 milijardi dolara.

Vatikanska banka

Bez podizanja prašine nije prošla ni Vatikanska banka koja je označena kao "siva poreska oaza“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: