Merkel: Nema obveznica dok sam živa

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da u Evropi neće biti zajedničke odgovornosti za dugove "dok je ona živa".

Svet

Izvor: B92

Sreda, 27.06.2012.

00:17

Default images

Na taj način ona je uputila najoštriju moguću kritiku na zalaganje nekih članica evrozone da budu uvedene evroobveznice, kojima bi Centralna evropska banka garantovala za dugove svih zemalja koje koriste zajedničku valutu.

Visokim funkcionerima njenog koalicionog partnera, partije Slobodnih demokrata, Merkel je iznela svoje stavove uoči početka izuzetno važnog samita šefova država i vlada zemalja Evropske unije, a njene reči agenciji AP preneo je jedan od učesnika tog sastanka.

On je dodao i da su učesnici sastanka reči kancelarke da nikada neće dozvoliti uvođenje zajedničke odgovornosti za dugove pozdravili snažnim aplauzom.

Merkel je i do sada odbacivala predloge da se uvedu evroobveznice kao rešenje za dužničku krizu u više zemalja evrozone, ali je uvek isticala da bi to dugoročno mogla da bude jedna od opcija.

Današnjom izjavom jasno je dala do znanja svima da od te ideje, koju pre svih podržavaju Italija i Francuska, neće biti ništa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: