Sreda, 27.06.2012.

00:17

Merkel: Nema obveznica dok sam živa

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da u Evropi neće biti zajedničke odgovornosti za dugove "dok je ona živa".

Izvor: SEEbiz

Merkel: Nema obveznica dok sam živa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

Jarmusch

pre 11 godina

@Milan- Mi smo Nemci i Britanci posle II Svetskog. Samo rad , rad i rad i krv, znoj i suze. Nista vise nas ne moze spasti. Tako da jednog dana nasa deca ili unuci mozda mogu da uzivaju u mesec dana godisnjeg....

Poldi

pre 11 godina

@Zokizi,
tvoja filozofija je neosnovana. Nemacka je lokomotiva EU i ona bi najvise podnela teret tih obveznica koje bi bile izdane da spasu neodgovorne clanice EU. Razumem da vecini u Srbiji je takva ideja privlacna jer je neodgovornost jedan od najistaktnutijih osobina ove kulture ali za nemacki narod to sigurno nije dobro i sa pravom odbacuju ovaj plan pa makar to bilo i po cenu evra a i konacno EU. Solidarnost DA ali nikako bezobrazluk da nam neko sedi na grbaci i uziva dok mi rintamo.

Sale

pre 11 godina

SRBIJO! Zar stvarno mislite da su nemci dobre vile sa neba koje drze evropu da ne propadne i koji rade 20 sati dnevno sa 4 ruke?? Ovde se nemci ogradjuju od ostalih drzava jer zele da nastave pljacku evrope. Ovo je novi rajh, a ko to ne vidi, dzaba mu sve.

evro

pre 11 godina

@Zokizi
Zaboravio si najvazniju stvar, kako moze da ime svoje obveznice, kad nema jedinstvenu ekonomsku politiku ? Svaka zemlja clanica evro-zone vodi nezavisnu finansijsku politiku. Evro i EU se zasniva na solidarnosti i poverenju, to joj je osnovna premisa. Niko nije (niti je mogao) da kontrolise Grcku. Pokazalo se da je to poverenje zloupotrebljeno i sasvim je logicno da Nemci nece vise da bacaju novac u rupu bez dna. Da li treba podsecati da je Grcka ukupno dobila 380 milijardi evra od EU od 1981 godine u vidu dotacija i super jeftinih kredita, malo li je ? To je 33600 evra po glavi stanovnika odnosno 177 procenata od godisnjeg grckog bruto nacionalnog dohotka. Taj novac umesto u razvoj je bacen u raskalasnu potrosnju i korupciju. Marsalov plan pomoci nakon drugog svetskog rata kojim se Nemacka izdigla iz rusevina je iznosio samo 2 (i slovima DVA) procenta od njihovog bruto nacionalnog dohotka. Osnovni problem je da pojedine zemlje jednostavno nisu dorasle toj ideji i evro je mogao realno da funkcionise samo sa nekoliko odgovornih zemalja zapadne evrope. To sto ti tvrdis je moguce samo ako bi se svaka clanica odrekla suvereniteta i udruzila u zajednicku drzavu, sto je ocigledno jos uvek utopija.

bili piton

pre 11 godina

Merkel: Nema obveznica dok sam živa

E onda...sve pare u subotu...kunem ti se Angela Merkel otici ce vam kuca ako ne vratite dug...jel me razumes?

Zox

pre 11 godina

Sta je ovo? Odjednom Srbi za teski rad za kaznjavanje lenstina, za jednu nemacku Evropu... Ljudi, znamo ko su Nemcci kakvo je njihovo preterivanje...

Da li je 100% istina da su Grci krili porez i bili lenji, Italijani, Portugalci... ili je to ispricano onako kako treba nekome? I sad mi kao nesto ljuti na one koji ne rade... Jedna od najlenjih nacija, zalimo za Turcima jer je onda bilo lakse - ugaseno svetlo, pa ko sta u'vati...

Miki

pre 11 godina

"A vi biste kanda želeli da oni ponovo dodju? Pa bar bi se znao red i rad. Nemačka medecina je najbolja na svetu..." Glasam za Angelu na mestu premijera Srbije. Posle 4 godine njene apsolutne vlasti, Srbiju ne bi mogli da prepoznate, u pozitivnom smislu.

Zokizi

pre 11 godina

Samo bi upozorio sve ljubitelje lika i dela Angele da je ova izjava potpuno ekonomski neutemeljena, to je jasno i meni koji sam ekonomski laik.
Vrlo je prosto. Ne postoji zemlja na svetu koja ima svoju valutu, a nema svoje obveznice (neka me ispravi neko ako gresim). I zbog toga je evrozona ovde gde jeste, postoji jedna valuta a svaka zemlja izdaje svoje obveznice!!??
Tako da bih mogao da se slozim za njenom izjavom "nece biti evro-obveznica", ali samo ako posle toga ide zarez i ", ali nece biti ni evra". Bez toga je sve ovo samo gledanje iskljucivo svojih nacionalnih interesa, a Evropska Unija nije zasnovana niti moze da opstane na principima iskljucivog gledanja sopstvenih nacionalnih interese, mora da postoji solidarnost (mi iz ex-YU bar znamo kako to izgleda kad svako pocne da vuce na svoju stranu).
Tako da bi ova recenicu trebalo citati ovako
"nema evro-obveznica" => "nema evra" => "nema EU"
I to je legitiman stav, ali treba biti svestan kompletne recenice, a ne davati komentare na prvi deo recenice.

Milan

pre 11 godina

@(Jarmusch, 27. jun 2012 08:08)
sve si lepo napisao i sa svim se lazem, sem jednog, a to je broj neradnih dana / praznika. imaju ih duplo vishe nego srbija. da radish negde, znao bi da je srbija tu na zadnjem mestu u evropi. problem je druge prirode, u srbiji je mnogo malo ljudi zaposleno, a plate su katastrofa niske. zato u nemachkoj ni 1 mishkovic nije postao mishkovic za 2 godine, vec za 4 generacije.

wwww

pre 11 godina

za one koji nisu upuceni a ipak komentarisu i pljuju po angeli i nemackoj... nemacka od samog starta u eu budzetu ucestvuje sa 51 posto. (malo li je!!?) a sve ostale eu clanice ravnomerno dele preostalih 49 procenata! bas "postena" raspodela. a povrh toga, nemacka nije dobra a opet-od nje se trazi - jos!

sandra

pre 11 godina

Da pitam i podsetim ljubitelje "lika i dela" frau Merkel: zašto se za pomoć finansijkske krize u EU traži "keš" pomoć Rusije i Kine,pa i Brazila? Znaju ga verovatno mnogi,ali ja bih samo podsetio da de pare u kešu stižu od pomenute dve zemlje,a nikako frau Merkel da određi kesu i pomogne iz Nemačkih fondovba koji su u suficitu! A suficit je nastao eksploatacijom drugih zemalja, putem svcojih banaka, nametanja izvoza nemačkih proizvoda,uništavanjem resursa Grčke,Španije, Kipra, Portugala, pa i Francuske, Italije,a videće se uskoro i drugih zemalja. Zato frau Merkel ne dreši kesu,ali neće obveznice. Tačno je ,neko reče od komentatora na portalu, da se ona bori za svoju državu. Da podsetim i 1939. jedan antihrist se navodno borio za svoj narod i državu.

Demokratija je ipak vladavina lopova jer ih je vise, narocito u Srbiji

pre 11 godina

@Svetlana Fox

tako je, zivela inflacija, ziveli krediti koje ce da vracaju drugi. Ja cu da ih uzmem a drugi ce da ih vracaju ! Ali kredit samo meni, ne i drugima jer onda i ja moram da ih vracam.

dm

pre 11 godina

To odprilike znači i da Merkel i Nemačka onda imaju samo deklarativnu podršku fiskalnoj uniji i toj novoj finansijski ujedinjenoj grupi EU zemalja u prvoj brzini kako su to oni sami nazvali.
Bez zajedničkih obveznica evro je mrtav to zna svako jer ne postoji mogućnost opstanka valute za koju niko ne garantuje,a sa druge strane i sa zajedničkim obveznicama dug prezadužene Grčke, Italije, Španije ne može da se vrati.
Jedino rešenje su zajedničke obveznice EU i otpis dugova pa da svet krene iz početka, nadajmo se na bolje. Jedino što je to tabu takozvanim kreditorima, investitorima i nekompetetnim bankama koje su u prvoj instanci kreirale ovaj finansijski kolaps želeći nenormalno visoke profite.
Znači rezolucija situacije je nemoguća jer treba da pomiri nepomirljivo...razrešenje je sve...od svetskog ekonomskog kolapsa...do novog mega rata.

Sizif

pre 11 godina

Tacno je da bi zajednickim euroobveznicama Njemacka prakticno finansirala juzne zemlje koje su previse trosile, a imale manju produktivnost. Tacno je da to bas i nije uredu i da se time nagradjuje onaj koji trosi a kaznjava onaj koji stedi, sto je losa poruka. Nazalost, tacno je da je to su evroobveznice ili neko slicno rjesenje, jedini moguci izlaz iz postojece situacije, a da je alternativa bankrot juznih zemalja sto ce se negativno odraziti na cijelu EU pa svakako i na Njemacku.

Obavesten

pre 11 godina

Opet ce Nemacka da izazove svetski rat,ali bi bilo lepo da mi U Srbiji nekako propustimo isti.Sad nece da daju lovu,a sutra ce opet pokusati da udare na Rusiju.
Srbija trenutno ima sansu da iskoristi svu ovu krizu,ali samo ako nasi politicari budu umeli da je iskoriste.Treba napraviti dogovore sa Rusijom,da dozole uvoz evropske robe preko Srbije,gde bi mi zaradjivali na carinama,od proizvodnje robe u nasoj zemlji,kao i na klasicnom muvanju i svercu.
Rusija je ogromno trziste za sve vrste robe i sama cinjenica da smo mi povlasceni u trgovini sa njom,samo nam moze ici u korist.Bio sam za EU svim srcem,ali sada mislim da i nije toliko pametno,koliko bi bilo da nadjemo neki modus za opstanak i bez EU,a po mogucstvu i bez zavisnosti od Rusije,vec samo da koristimo jedne i druge....
Pusta masta,ali sta mogu!

Влада

pre 11 godina

Ovo treba da bude pouka svakoj vladi kako se štite interesi vlastite države.
(maraton, 27. jun 2012 10:04)

Немачки најбољи интерес је опстанак еврозоне.Ако евро пукне,марка ће бити толико прецењена кад је буду вратили да ће извоз да им оде у бестрага.А пошто им је домаћа потрошња у каналу већ 15 година да видиш како ће то лепо да се одрази на њихову економију.

V

pre 11 godina

Ma super. Slazemo se, ali onda neka Grcka ne placa dugove nemackim bankama, vec nek bankrotira. Najpametnije bi bilo i da ostale zemlje evrozone izbace Nemacku... Onda bi se videlo kako ta "mocna" ekonomija u stvari zavisi 60% od Evrope, pukli bi za par godina... Komentatori su naravno u zemlji Srbiji uvek bili neozbiljni, nije ekonomija toliko prosta stvar, pa da je Nemacka postala jaka zemlja u vakuumu. Za to joj je trebalo trziste Evrope, a bez njega nema vise para za Nemce. Narodi Evrope su takodje mnogo vise patriotski nastrojeni, pa im nece smetati da nemacke proizvode zamene domacim... Pitam se dal bi ijedan Srbin koji ovde peva hvalospeve svabama to uradio.

Dushke

pre 11 godina

@matori
Tako je, i onda bi nam vanzemaljci dolazili u goste, da vide to čudo: planeta robota sa ljudskim likom, koja se više ne zove zemlja, nego rad, rad i samo rad, jer rad oslobađa!

Deutschland igra đonom, videćemo koga će najviše da zaboli...

softtroll

pre 11 godina

Obozavam ove nase idolopoklonike koji se loze na drzavnike. "Angela/Vladimire klanjamo ti se, ti si nas(a) car(ica)". Koja patologija. Jos kad krenu sa pricom kako su oni dobri za ovaj svet, procveta mi aneurizam u glavi. Ma ko od njih radi za narod? Ko? Eeeej Srbi, nikada se necete opametiti.

Dragan BL

pre 11 godina

I Gadafi je mislio da može ih učiti pameti! Pa...
Doduše, Nemačka je sila ali je to bila već dva puta. Smirite se frau Angela, nema tu pravde. Biće kako oni kažu, pre ili kasnije.

zoran

pre 11 godina

Rusi su najveci partneri Nemackoj. Konfrontacija izmedju ove dve zemlje, koju iz prikrajka ocekuju srBske internet patriJote, ne moze da se dogodi. *******
(Vladangel, 27. jun 2012 03:58)

Polako prijatelju, polako. Tako se mislilo i pre 2. Sv.rata, jer su Hitler i Staljin potpisali dogovor o ne-napadanju, pa znamo shta je bilo.
Vuk dlaku menja, ali cud nikako - kako nash narod kaze. Samo polako.

Zox

pre 11 godina

Hoce, teto, hoce... Uskoro se menja vlast u Nemackoj... Polako... Nisu Italija ili Francuska jaci nego slusaju one koje cete i vi slusati uskoro...

obi van

pre 11 godina

kako mozete podrzavati taj stav? evro je nesposoban za zivot bez fiskalne unije. osim toga njemacka je itekako zasluzna za prezaduzivanje nekih clanica eu: kroz carinsku uniju su njihovi industrijski produkti preplavili evropu i definitivno svuda unistili konkurenciju a njihove banke su itekako zasluzne za duznicku krizu pogotovo u spaniji. oni bi od eu samo uzeli sto im odgovara - slobodno trziste za njihove proizvode i njihove banke a rizike nek snose drugi. to se nece dobro zavrsiti

Milos

pre 11 godina

Koja arogancija!

EU, trenutno kao nesto sto nije ni drzava ni savez drzava, je prirodno doveo do toga da se novac sa juga slije u Nemacku. Nisu oni tako superiorni, niti je jug tako glup, vec je u pitanju neodrzivo uredjenje unije.

Ovakav arogantan stav Nemacke bi mogao da razbije EU (kao i u proslosti). Ali nece ni Angela jos dugo, nova zvezda i sunce na EU horizontu se zove HANNELORE KRAFT! Angela, dani su ti odbrojani, kao i Sarkoziju.

Sale

pre 11 godina

Realno gledano, kancelarka je apsolutno u pravu. Zašto bi Nemačka finansirala rasipništvo drugih euro država? S druge strane, Nemačka kao izrazito jaka izvozna privreda je od svih država imala i najviše koristi od evra, pa se logično od nje očekuje da sada malo "pripomogne". Moje lično mišljenje je da EU (sve sa evrom) nema baš svetlu budućnost iz prostog razloga što nije moguće pomiriti nacionalne i ekonomske interese tolikog broja država, niti je iz tih razloga moguće dostići neophodnu meru centralizacije osnovnih funkcija EU.

Pre desetak godina se raširila ona pošalica "Srbija će biti primljena u EU, kada iz nje budu izlazili Nemačka i Francuska". Nekako mi to sad više zvuči kao ostvarenje proročanstva nego kao šala.

Igor iz Nemack(u)

pre 11 godina

To Angela, pokazi lenstinama i dzabalebarovicima da moraju da rade i da stede, da bi imali pozitivan kreditni rejting. A ne ovako, nemacka ima dobar rejting, a mi (francuska, spanija, italija, portugal, grcka, irska, kipar) los, pa cemo preko nemacke da dobijemo dobre kredite. A da stedimo ne moramo i da se menjamo ne moramo. A koga briga sto ce nemacka i njeni gradjani placati skuplje kredite.

E pa nemoze.

miroslav

pre 11 godina

g.Merkel je u pravu,zašto da se pokriva već odštampan i potrošen novac od starne najčae ekonomije sveta.
EU je smišljena prevar u koju je uvučena Nemačka

electric_mojo

pre 11 godina

Nemacka je veci prijatelj i partner Rusiji i Kini nego Americi i Velikoj Britaniji. Manite te se te zluradosti kako ih treba pobiti. Niti je ljudski niti politicki verovatno.
Zar mrzeti nekoga zato sto je vredan, uspesan, i nece da placa cehove drugih?!?

Jarmusch

pre 11 godina

@matori . Ako hoces svet kao Nemci da bude,
to znaci i da prihvatas neke druge stvari koje ih
odlikuju i koje su im pomogle da budu Ono sto Jesu sada.
Samo da nabrojim par, pa mi onda reci da li si spreman za promene
( a i ti prika sto citas): dobar odnos sa USA (USA je sravnila
mnoge nemacke gradove sa zemljom u II svetskom, ali su Nemci shvatili da bez
Amerike nema buducnosti i razvili prijateljsk/poslovni odnos sa njima), onda postovanje
ljudskih prava manjina (gay parada svake godine, bez diskriminacije gay populacije
u porodici, na ulici, na poslu- ko diskriminise ce da bude krivicno gonjen), pa onda
najvaznije red, rad i disciplina ( sto ce reci ukidanje neradnih Dana za slave, neke prve
majeve i ostale gluposti, pomeranje Bozica na 25. Dec kad I Grci slave- bez spajanja dana
praznika i ostalih vaskoliko/komuno gluposti).... ima tu jos sijaset stvari, ali
to ce biti one najbitnije... Reci ili recite ljudi jeste li spremni na ovakve neke "promenice",
ako niste onda čabar, a ako jeste e onda je to mozda pocetak jednog mukotrpnog i
visegeneracijskog posla. Sve ostalo je puko zajamavanje i lupetanje....
sravnil

Goran

pre 11 godina

Jeli tako gosp. Merkel ? Eh pa onda nema šta ostale EU-Države da uplate novac u vaš takozvani Euroval. Zašto mi svi da plaćamo dugove koje ima grčka kod Deutsche Bank ?

Simerijanac Anarhista

pre 11 godina

pa naravno da nece. recimo da ti imas komsiju koji je duzan dve godisnje plate, a tebi jedva malo ostane. da li bi pristao da vasi dugovi budu zajednicki? da recimo vi garantujete zajednickom imovinom da ce vasi zajednicki (tj komsijini) dugovi biti vraceni? naravno da ne bi. tako nece ni merkelova, i mozete da mrzite nju i nemacku koliko god hocete, ali to je jedini ispravan nacin razmisljanja.

Svetlana Fox

pre 11 godina

@ matori - Kad bi svi bili kao Nemci, čitav svet bi bio savrseno mesto za život.

Naravno. A, poznato je i da je nemacka medicina najbolja. O tome da rad oslobadja, necemo ni da govorimo. U savrsenom svetu ima mesta samo za savrsene ljude. Ja nisam savrsena. Vi?

rida

pre 11 godina

Pozdravljam kacelarku Merkel. Na dobrom je putu da vrsi invaziju na bednicima kao sto je Grcka i Kipar. Jadna Grcka pokusala da zivi na tudja ledja! Eh ne moze. Da se zna koje gazda Evrope. Prvi i drugui svetski rat vodila nemacka pa ga je izgubila. Ekonomski rat nece izgubiti , makar propao i glob. samo napred . Nije visa moguce da neka beda,poput grka,rusa i ostalih da preda lekcije nekome! Samo napred g-dja Merkel. Podrzavamo te svi siromasni sa Balkana!

niki

pre 11 godina

Da istina da od konflikta Rusija Nemačka nema ništa,naravno da je to sve zbog energetske stabilnosti koja je Nemaškoj potrebna....sve jedno Rusko Nemački odnosi idu isključivo uzlaznom putanjom jer Nemački ekonomski uspeh se zasniva na tržištima Azije pa odakle Nemačkoj novac od USA ili EU tržišta....jedan deo naravno...istok je gladan Nemačke tehnologije ...e sad ne brinu oni mene ja samo brinem šta ćemo mi ...od EU nema ništa Rusi nas gledaju ko da smo stoka možemo mi da se ložimo da su nam braća nisu to oni rusi više sad je lova u igri uostalom vidite kako se ponaša Konuzin,Lukoil,Nis gubernator i robovlasnici.Iskreno verujem da nas Rusi vole ali narod vlast je već druga priča

krkix

pre 11 godina

Opsesivno kompulsivno poremeceni svih zemalja, ujedinite se ispod zastave sa gotskom kopcom. Evo vam i Führerin. Ako ne pobedite sada, necete nikada. U protivnom, bicete izleceni, a to se ne sme dozvoliti. Ustremite se prvo na izdajnike u svojim redovima, jer ce vam po svoj prilici, zbog njih, velika sestra izgubiti izbore.

lidija

pre 11 godina

Konacno pravi odgovor gospodje Merkel.

Znamo odakle i od koga takve ideje dolaze. U zadnjih deset godina, svoju pamet su sa americkog i engleskog prostora preneli i ovde u Nemacku. Tiho sve unistavaju....

Nikola

pre 11 godina

Malo istorije: "Kindleberger’s second key lesson, closely related, is the power of contagion. At the centre of The World in Depression is the 1931 financial crisis, arguably the event that turned an already serious recession into the most severe downturn and economic catastrophe of the 20th century. The 1931 crisis began, as Kindleberger observes, in a relatively minor European financial centre, Vienna, but when left untreated leapfrogged first to Berlin and then, with even graver consequences, to London and New York. This is the 20th century’s most dramatic reminder of quickly how financial crises can metastasise almost instantaneously. In 1931 they spread through a number of different channels. German banks held deposits in Vienna. Merchant banks in London had extended credits to German banks and firms to help finance the country’s foreign trade. In addition to financial links, there were psychological links: as soon as a big bank went down in Vienna, investors, having no way to know for sure, began to fear that similar problems might be lurking in the banking systems of other European countries and the US."
http://delong.typepad.com/sdj/2012/06/new-preface-to-charles-kindleberger-the-world-in-depression-1929-1939.html

Aca Znalac

pre 11 godina

Samo malo, ko je ovde bio saveznik u II svetskom ratu, a ko je bio na celu sila osovine. Pa bez obzira na stanje u ekonomiji, Merkel treba da zna da ukoliko na ovaj nacin zastupa stavove svoje zemlje nista nece izaci na dobro, To smo se uverili kroz istoriju. Steta sto je u pitanju zena, nakada su to bili muskarci, ali sta je tu je. U svakom slucaju lose nam se pise.

Mitar Popovic

pre 11 godina

Svaka cast gospodji Merkel i Nemackoj.

Kao prvo, radnici razvijenih zemalja niposto ne trebaju da placaju rasipnistvo drzava-derista kao sto su Grcka, Spanija, koje nisu nesto mnogo bolje i od Srbije.

Drugo, Nemacka odbija nemoralnu americku metodu bankarstva. Po toj metodi pohlepe, neodgovornim duzbenicima se izdaje dug bez obzira na stabilnsot sistema i valute, to jest bez obzira na opste dobro. To izaziva kolaps koji razori vrednost gradjanske imovine, koju onda elita pokupuje za sitne pare - koje tada samo oni imaju i kontrolisu. Narod ostaje glup pa jos i bankrot.

Mozda bi to Nemci i uradili da ne znaju da, nasuprot Vol Stritu koji lako moze da oduzme imovinu bilo kom neodgovornom duzbeniku u SAD-u, Nemacki bankarski aparat nema politicku moc ni pravo da udje u Grcku, hapsi njihove birokratske pljackase i oduzima gradjanima vlasnistvo.

Nemci nece da budu evropski Wall Street. Nemacka nece nikakvog posla sa decicom, a kamoli da ih vara.

Ratko Jevtovic

pre 11 godina

Valjda nece da joj porastu brkovi ali bez obzira ona samo izlaze svoje vidjenje koje je verovatno u ekonomskom smislu ima puno osnove. Ono sto pomalo smeta da te "teorije po definiciji" koliko god bile ispravne nisu bas primenjive kad je u pitanju Nemacka. Da ih svet nije izgradio posle Drugog Svetskog Rata pretpostavljam ne bi Nemacka ni priblizno bila tu gde jeste. Pretpostavljam da su marljivo vratili dugove ali to su samo posledice "savrsenosti", tako da mi se cini da neko gura moral na stranu ili ga namerno zaboravlja. Poceli su previse da talasaju.

Poruka Matorom
U toj savrsenosti svet je bio preoran 2x a i mnogi ljudi ne vole GOLF-a. Neki stanovnici sa juzne hemisfere koji su kroz istoriju imali srecu da ne ratuju pa im je Bog dao da se smeju vise nego placu lepo kazu za Nemce i njihovu savrsenost: "Nemaju humor i nikad nisu dobili rat". Bez obzira na sve, duzno postovanje Nemcima za ucesce u svetskom prosperitetu. Siguran sam da ce Medjunarodna Zajednica naci meru da spreci rast brkova.
Pozdrav iz Perta, Australija

Vladangel

pre 11 godina

Rusi su najveci partneri Nemackoj. Konfrontacija izmedju ove dve zemlje, koju iz prikrajka ocekuju srBske internet patriJote, ne moze da se dogodi. *******

Vladangel

pre 11 godina

Rusi su najveci partneri Nemackoj. Konfrontacija izmedju ove dve zemlje, koju iz prikrajka ocekuju srBske internet patriJote, ne moze da se dogodi. *******

Igor iz Nemack(u)

pre 11 godina

To Angela, pokazi lenstinama i dzabalebarovicima da moraju da rade i da stede, da bi imali pozitivan kreditni rejting. A ne ovako, nemacka ima dobar rejting, a mi (francuska, spanija, italija, portugal, grcka, irska, kipar) los, pa cemo preko nemacke da dobijemo dobre kredite. A da stedimo ne moramo i da se menjamo ne moramo. A koga briga sto ce nemacka i njeni gradjani placati skuplje kredite.

E pa nemoze.

electric_mojo

pre 11 godina

Nemacka je veci prijatelj i partner Rusiji i Kini nego Americi i Velikoj Britaniji. Manite te se te zluradosti kako ih treba pobiti. Niti je ljudski niti politicki verovatno.
Zar mrzeti nekoga zato sto je vredan, uspesan, i nece da placa cehove drugih?!?

Simerijanac Anarhista

pre 11 godina

pa naravno da nece. recimo da ti imas komsiju koji je duzan dve godisnje plate, a tebi jedva malo ostane. da li bi pristao da vasi dugovi budu zajednicki? da recimo vi garantujete zajednickom imovinom da ce vasi zajednicki (tj komsijini) dugovi biti vraceni? naravno da ne bi. tako nece ni merkelova, i mozete da mrzite nju i nemacku koliko god hocete, ali to je jedini ispravan nacin razmisljanja.

Sale

pre 11 godina

Realno gledano, kancelarka je apsolutno u pravu. Zašto bi Nemačka finansirala rasipništvo drugih euro država? S druge strane, Nemačka kao izrazito jaka izvozna privreda je od svih država imala i najviše koristi od evra, pa se logično od nje očekuje da sada malo "pripomogne". Moje lično mišljenje je da EU (sve sa evrom) nema baš svetlu budućnost iz prostog razloga što nije moguće pomiriti nacionalne i ekonomske interese tolikog broja država, niti je iz tih razloga moguće dostići neophodnu meru centralizacije osnovnih funkcija EU.

Pre desetak godina se raširila ona pošalica "Srbija će biti primljena u EU, kada iz nje budu izlazili Nemačka i Francuska". Nekako mi to sad više zvuči kao ostvarenje proročanstva nego kao šala.

Mitar Popovic

pre 11 godina

Svaka cast gospodji Merkel i Nemackoj.

Kao prvo, radnici razvijenih zemalja niposto ne trebaju da placaju rasipnistvo drzava-derista kao sto su Grcka, Spanija, koje nisu nesto mnogo bolje i od Srbije.

Drugo, Nemacka odbija nemoralnu americku metodu bankarstva. Po toj metodi pohlepe, neodgovornim duzbenicima se izdaje dug bez obzira na stabilnsot sistema i valute, to jest bez obzira na opste dobro. To izaziva kolaps koji razori vrednost gradjanske imovine, koju onda elita pokupuje za sitne pare - koje tada samo oni imaju i kontrolisu. Narod ostaje glup pa jos i bankrot.

Mozda bi to Nemci i uradili da ne znaju da, nasuprot Vol Stritu koji lako moze da oduzme imovinu bilo kom neodgovornom duzbeniku u SAD-u, Nemacki bankarski aparat nema politicku moc ni pravo da udje u Grcku, hapsi njihove birokratske pljackase i oduzima gradjanima vlasnistvo.

Nemci nece da budu evropski Wall Street. Nemacka nece nikakvog posla sa decicom, a kamoli da ih vara.

Jarmusch

pre 11 godina

@matori . Ako hoces svet kao Nemci da bude,
to znaci i da prihvatas neke druge stvari koje ih
odlikuju i koje su im pomogle da budu Ono sto Jesu sada.
Samo da nabrojim par, pa mi onda reci da li si spreman za promene
( a i ti prika sto citas): dobar odnos sa USA (USA je sravnila
mnoge nemacke gradove sa zemljom u II svetskom, ali su Nemci shvatili da bez
Amerike nema buducnosti i razvili prijateljsk/poslovni odnos sa njima), onda postovanje
ljudskih prava manjina (gay parada svake godine, bez diskriminacije gay populacije
u porodici, na ulici, na poslu- ko diskriminise ce da bude krivicno gonjen), pa onda
najvaznije red, rad i disciplina ( sto ce reci ukidanje neradnih Dana za slave, neke prve
majeve i ostale gluposti, pomeranje Bozica na 25. Dec kad I Grci slave- bez spajanja dana
praznika i ostalih vaskoliko/komuno gluposti).... ima tu jos sijaset stvari, ali
to ce biti one najbitnije... Reci ili recite ljudi jeste li spremni na ovakve neke "promenice",
ako niste onda čabar, a ako jeste e onda je to mozda pocetak jednog mukotrpnog i
visegeneracijskog posla. Sve ostalo je puko zajamavanje i lupetanje....
sravnil

Demokratija je ipak vladavina lopova jer ih je vise, narocito u Srbiji

pre 11 godina

@Svetlana Fox

tako je, zivela inflacija, ziveli krediti koje ce da vracaju drugi. Ja cu da ih uzmem a drugi ce da ih vracaju ! Ali kredit samo meni, ne i drugima jer onda i ja moram da ih vracam.

Svetlana Fox

pre 11 godina

@ matori - Kad bi svi bili kao Nemci, čitav svet bi bio savrseno mesto za život.

Naravno. A, poznato je i da je nemacka medicina najbolja. O tome da rad oslobadja, necemo ni da govorimo. U savrsenom svetu ima mesta samo za savrsene ljude. Ja nisam savrsena. Vi?

wwww

pre 11 godina

za one koji nisu upuceni a ipak komentarisu i pljuju po angeli i nemackoj... nemacka od samog starta u eu budzetu ucestvuje sa 51 posto. (malo li je!!?) a sve ostale eu clanice ravnomerno dele preostalih 49 procenata! bas "postena" raspodela. a povrh toga, nemacka nije dobra a opet-od nje se trazi - jos!

niki

pre 11 godina

Da istina da od konflikta Rusija Nemačka nema ništa,naravno da je to sve zbog energetske stabilnosti koja je Nemaškoj potrebna....sve jedno Rusko Nemački odnosi idu isključivo uzlaznom putanjom jer Nemački ekonomski uspeh se zasniva na tržištima Azije pa odakle Nemačkoj novac od USA ili EU tržišta....jedan deo naravno...istok je gladan Nemačke tehnologije ...e sad ne brinu oni mene ja samo brinem šta ćemo mi ...od EU nema ništa Rusi nas gledaju ko da smo stoka možemo mi da se ložimo da su nam braća nisu to oni rusi više sad je lova u igri uostalom vidite kako se ponaša Konuzin,Lukoil,Nis gubernator i robovlasnici.Iskreno verujem da nas Rusi vole ali narod vlast je već druga priča

Ratko Jevtovic

pre 11 godina

Valjda nece da joj porastu brkovi ali bez obzira ona samo izlaze svoje vidjenje koje je verovatno u ekonomskom smislu ima puno osnove. Ono sto pomalo smeta da te "teorije po definiciji" koliko god bile ispravne nisu bas primenjive kad je u pitanju Nemacka. Da ih svet nije izgradio posle Drugog Svetskog Rata pretpostavljam ne bi Nemacka ni priblizno bila tu gde jeste. Pretpostavljam da su marljivo vratili dugove ali to su samo posledice "savrsenosti", tako da mi se cini da neko gura moral na stranu ili ga namerno zaboravlja. Poceli su previse da talasaju.

Poruka Matorom
U toj savrsenosti svet je bio preoran 2x a i mnogi ljudi ne vole GOLF-a. Neki stanovnici sa juzne hemisfere koji su kroz istoriju imali srecu da ne ratuju pa im je Bog dao da se smeju vise nego placu lepo kazu za Nemce i njihovu savrsenost: "Nemaju humor i nikad nisu dobili rat". Bez obzira na sve, duzno postovanje Nemcima za ucesce u svetskom prosperitetu. Siguran sam da ce Medjunarodna Zajednica naci meru da spreci rast brkova.
Pozdrav iz Perta, Australija

Milos

pre 11 godina

Koja arogancija!

EU, trenutno kao nesto sto nije ni drzava ni savez drzava, je prirodno doveo do toga da se novac sa juga slije u Nemacku. Nisu oni tako superiorni, niti je jug tako glup, vec je u pitanju neodrzivo uredjenje unije.

Ovakav arogantan stav Nemacke bi mogao da razbije EU (kao i u proslosti). Ali nece ni Angela jos dugo, nova zvezda i sunce na EU horizontu se zove HANNELORE KRAFT! Angela, dani su ti odbrojani, kao i Sarkoziju.

obi van

pre 11 godina

kako mozete podrzavati taj stav? evro je nesposoban za zivot bez fiskalne unije. osim toga njemacka je itekako zasluzna za prezaduzivanje nekih clanica eu: kroz carinsku uniju su njihovi industrijski produkti preplavili evropu i definitivno svuda unistili konkurenciju a njihove banke su itekako zasluzne za duznicku krizu pogotovo u spaniji. oni bi od eu samo uzeli sto im odgovara - slobodno trziste za njihove proizvode i njihove banke a rizike nek snose drugi. to se nece dobro zavrsiti

zoran

pre 11 godina

Rusi su najveci partneri Nemackoj. Konfrontacija izmedju ove dve zemlje, koju iz prikrajka ocekuju srBske internet patriJote, ne moze da se dogodi. *******
(Vladangel, 27. jun 2012 03:58)

Polako prijatelju, polako. Tako se mislilo i pre 2. Sv.rata, jer su Hitler i Staljin potpisali dogovor o ne-napadanju, pa znamo shta je bilo.
Vuk dlaku menja, ali cud nikako - kako nash narod kaze. Samo polako.

sandra

pre 11 godina

Da pitam i podsetim ljubitelje "lika i dela" frau Merkel: zašto se za pomoć finansijkske krize u EU traži "keš" pomoć Rusije i Kine,pa i Brazila? Znaju ga verovatno mnogi,ali ja bih samo podsetio da de pare u kešu stižu od pomenute dve zemlje,a nikako frau Merkel da određi kesu i pomogne iz Nemačkih fondovba koji su u suficitu! A suficit je nastao eksploatacijom drugih zemalja, putem svcojih banaka, nametanja izvoza nemačkih proizvoda,uništavanjem resursa Grčke,Španije, Kipra, Portugala, pa i Francuske, Italije,a videće se uskoro i drugih zemalja. Zato frau Merkel ne dreši kesu,ali neće obveznice. Tačno je ,neko reče od komentatora na portalu, da se ona bori za svoju državu. Da podsetim i 1939. jedan antihrist se navodno borio za svoj narod i državu.

rida

pre 11 godina

Pozdravljam kacelarku Merkel. Na dobrom je putu da vrsi invaziju na bednicima kao sto je Grcka i Kipar. Jadna Grcka pokusala da zivi na tudja ledja! Eh ne moze. Da se zna koje gazda Evrope. Prvi i drugui svetski rat vodila nemacka pa ga je izgubila. Ekonomski rat nece izgubiti , makar propao i glob. samo napred . Nije visa moguce da neka beda,poput grka,rusa i ostalih da preda lekcije nekome! Samo napred g-dja Merkel. Podrzavamo te svi siromasni sa Balkana!

Dragan BL

pre 11 godina

I Gadafi je mislio da može ih učiti pameti! Pa...
Doduše, Nemačka je sila ali je to bila već dva puta. Smirite se frau Angela, nema tu pravde. Biće kako oni kažu, pre ili kasnije.

Zox

pre 11 godina

Hoce, teto, hoce... Uskoro se menja vlast u Nemackoj... Polako... Nisu Italija ili Francuska jaci nego slusaju one koje cete i vi slusati uskoro...

lidija

pre 11 godina

Konacno pravi odgovor gospodje Merkel.

Znamo odakle i od koga takve ideje dolaze. U zadnjih deset godina, svoju pamet su sa americkog i engleskog prostora preneli i ovde u Nemacku. Tiho sve unistavaju....

Goran

pre 11 godina

Jeli tako gosp. Merkel ? Eh pa onda nema šta ostale EU-Države da uplate novac u vaš takozvani Euroval. Zašto mi svi da plaćamo dugove koje ima grčka kod Deutsche Bank ?

Miki

pre 11 godina

"A vi biste kanda želeli da oni ponovo dodju? Pa bar bi se znao red i rad. Nemačka medecina je najbolja na svetu..." Glasam za Angelu na mestu premijera Srbije. Posle 4 godine njene apsolutne vlasti, Srbiju ne bi mogli da prepoznate, u pozitivnom smislu.

miroslav

pre 11 godina

g.Merkel je u pravu,zašto da se pokriva već odštampan i potrošen novac od starne najčae ekonomije sveta.
EU je smišljena prevar u koju je uvučena Nemačka

V

pre 11 godina

Ma super. Slazemo se, ali onda neka Grcka ne placa dugove nemackim bankama, vec nek bankrotira. Najpametnije bi bilo i da ostale zemlje evrozone izbace Nemacku... Onda bi se videlo kako ta "mocna" ekonomija u stvari zavisi 60% od Evrope, pukli bi za par godina... Komentatori su naravno u zemlji Srbiji uvek bili neozbiljni, nije ekonomija toliko prosta stvar, pa da je Nemacka postala jaka zemlja u vakuumu. Za to joj je trebalo trziste Evrope, a bez njega nema vise para za Nemce. Narodi Evrope su takodje mnogo vise patriotski nastrojeni, pa im nece smetati da nemacke proizvode zamene domacim... Pitam se dal bi ijedan Srbin koji ovde peva hvalospeve svabama to uradio.

Milan

pre 11 godina

@(Jarmusch, 27. jun 2012 08:08)
sve si lepo napisao i sa svim se lazem, sem jednog, a to je broj neradnih dana / praznika. imaju ih duplo vishe nego srbija. da radish negde, znao bi da je srbija tu na zadnjem mestu u evropi. problem je druge prirode, u srbiji je mnogo malo ljudi zaposleno, a plate su katastrofa niske. zato u nemachkoj ni 1 mishkovic nije postao mishkovic za 2 godine, vec za 4 generacije.

softtroll

pre 11 godina

Obozavam ove nase idolopoklonike koji se loze na drzavnike. "Angela/Vladimire klanjamo ti se, ti si nas(a) car(ica)". Koja patologija. Jos kad krenu sa pricom kako su oni dobri za ovaj svet, procveta mi aneurizam u glavi. Ma ko od njih radi za narod? Ko? Eeeej Srbi, nikada se necete opametiti.

Aca Znalac

pre 11 godina

Samo malo, ko je ovde bio saveznik u II svetskom ratu, a ko je bio na celu sila osovine. Pa bez obzira na stanje u ekonomiji, Merkel treba da zna da ukoliko na ovaj nacin zastupa stavove svoje zemlje nista nece izaci na dobro, To smo se uverili kroz istoriju. Steta sto je u pitanju zena, nakada su to bili muskarci, ali sta je tu je. U svakom slucaju lose nam se pise.

Влада

pre 11 godina

Ovo treba da bude pouka svakoj vladi kako se štite interesi vlastite države.
(maraton, 27. jun 2012 10:04)

Немачки најбољи интерес је опстанак еврозоне.Ако евро пукне,марка ће бити толико прецењена кад је буду вратили да ће извоз да им оде у бестрага.А пошто им је домаћа потрошња у каналу већ 15 година да видиш како ће то лепо да се одрази на њихову економију.

Dushke

pre 11 godina

@matori
Tako je, i onda bi nam vanzemaljci dolazili u goste, da vide to čudo: planeta robota sa ljudskim likom, koja se više ne zove zemlja, nego rad, rad i samo rad, jer rad oslobađa!

Deutschland igra đonom, videćemo koga će najviše da zaboli...

Sizif

pre 11 godina

Tacno je da bi zajednickim euroobveznicama Njemacka prakticno finansirala juzne zemlje koje su previse trosile, a imale manju produktivnost. Tacno je da to bas i nije uredu i da se time nagradjuje onaj koji trosi a kaznjava onaj koji stedi, sto je losa poruka. Nazalost, tacno je da je to su evroobveznice ili neko slicno rjesenje, jedini moguci izlaz iz postojece situacije, a da je alternativa bankrot juznih zemalja sto ce se negativno odraziti na cijelu EU pa svakako i na Njemacku.

Zokizi

pre 11 godina

Samo bi upozorio sve ljubitelje lika i dela Angele da je ova izjava potpuno ekonomski neutemeljena, to je jasno i meni koji sam ekonomski laik.
Vrlo je prosto. Ne postoji zemlja na svetu koja ima svoju valutu, a nema svoje obveznice (neka me ispravi neko ako gresim). I zbog toga je evrozona ovde gde jeste, postoji jedna valuta a svaka zemlja izdaje svoje obveznice!!??
Tako da bih mogao da se slozim za njenom izjavom "nece biti evro-obveznica", ali samo ako posle toga ide zarez i ", ali nece biti ni evra". Bez toga je sve ovo samo gledanje iskljucivo svojih nacionalnih interesa, a Evropska Unija nije zasnovana niti moze da opstane na principima iskljucivog gledanja sopstvenih nacionalnih interese, mora da postoji solidarnost (mi iz ex-YU bar znamo kako to izgleda kad svako pocne da vuce na svoju stranu).
Tako da bi ova recenicu trebalo citati ovako
"nema evro-obveznica" => "nema evra" => "nema EU"
I to je legitiman stav, ali treba biti svestan kompletne recenice, a ne davati komentare na prvi deo recenice.

krkix

pre 11 godina

Opsesivno kompulsivno poremeceni svih zemalja, ujedinite se ispod zastave sa gotskom kopcom. Evo vam i Führerin. Ako ne pobedite sada, necete nikada. U protivnom, bicete izleceni, a to se ne sme dozvoliti. Ustremite se prvo na izdajnike u svojim redovima, jer ce vam po svoj prilici, zbog njih, velika sestra izgubiti izbore.

Obavesten

pre 11 godina

Opet ce Nemacka da izazove svetski rat,ali bi bilo lepo da mi U Srbiji nekako propustimo isti.Sad nece da daju lovu,a sutra ce opet pokusati da udare na Rusiju.
Srbija trenutno ima sansu da iskoristi svu ovu krizu,ali samo ako nasi politicari budu umeli da je iskoriste.Treba napraviti dogovore sa Rusijom,da dozole uvoz evropske robe preko Srbije,gde bi mi zaradjivali na carinama,od proizvodnje robe u nasoj zemlji,kao i na klasicnom muvanju i svercu.
Rusija je ogromno trziste za sve vrste robe i sama cinjenica da smo mi povlasceni u trgovini sa njom,samo nam moze ici u korist.Bio sam za EU svim srcem,ali sada mislim da i nije toliko pametno,koliko bi bilo da nadjemo neki modus za opstanak i bez EU,a po mogucstvu i bez zavisnosti od Rusije,vec samo da koristimo jedne i druge....
Pusta masta,ali sta mogu!

dm

pre 11 godina

To odprilike znači i da Merkel i Nemačka onda imaju samo deklarativnu podršku fiskalnoj uniji i toj novoj finansijski ujedinjenoj grupi EU zemalja u prvoj brzini kako su to oni sami nazvali.
Bez zajedničkih obveznica evro je mrtav to zna svako jer ne postoji mogućnost opstanka valute za koju niko ne garantuje,a sa druge strane i sa zajedničkim obveznicama dug prezadužene Grčke, Italije, Španije ne može da se vrati.
Jedino rešenje su zajedničke obveznice EU i otpis dugova pa da svet krene iz početka, nadajmo se na bolje. Jedino što je to tabu takozvanim kreditorima, investitorima i nekompetetnim bankama koje su u prvoj instanci kreirale ovaj finansijski kolaps želeći nenormalno visoke profite.
Znači rezolucija situacije je nemoguća jer treba da pomiri nepomirljivo...razrešenje je sve...od svetskog ekonomskog kolapsa...do novog mega rata.

Sale

pre 11 godina

SRBIJO! Zar stvarno mislite da su nemci dobre vile sa neba koje drze evropu da ne propadne i koji rade 20 sati dnevno sa 4 ruke?? Ovde se nemci ogradjuju od ostalih drzava jer zele da nastave pljacku evrope. Ovo je novi rajh, a ko to ne vidi, dzaba mu sve.

Nikola

pre 11 godina

Malo istorije: "Kindleberger’s second key lesson, closely related, is the power of contagion. At the centre of The World in Depression is the 1931 financial crisis, arguably the event that turned an already serious recession into the most severe downturn and economic catastrophe of the 20th century. The 1931 crisis began, as Kindleberger observes, in a relatively minor European financial centre, Vienna, but when left untreated leapfrogged first to Berlin and then, with even graver consequences, to London and New York. This is the 20th century’s most dramatic reminder of quickly how financial crises can metastasise almost instantaneously. In 1931 they spread through a number of different channels. German banks held deposits in Vienna. Merchant banks in London had extended credits to German banks and firms to help finance the country’s foreign trade. In addition to financial links, there were psychological links: as soon as a big bank went down in Vienna, investors, having no way to know for sure, began to fear that similar problems might be lurking in the banking systems of other European countries and the US."
http://delong.typepad.com/sdj/2012/06/new-preface-to-charles-kindleberger-the-world-in-depression-1929-1939.html

evro

pre 11 godina

@Zokizi
Zaboravio si najvazniju stvar, kako moze da ime svoje obveznice, kad nema jedinstvenu ekonomsku politiku ? Svaka zemlja clanica evro-zone vodi nezavisnu finansijsku politiku. Evro i EU se zasniva na solidarnosti i poverenju, to joj je osnovna premisa. Niko nije (niti je mogao) da kontrolise Grcku. Pokazalo se da je to poverenje zloupotrebljeno i sasvim je logicno da Nemci nece vise da bacaju novac u rupu bez dna. Da li treba podsecati da je Grcka ukupno dobila 380 milijardi evra od EU od 1981 godine u vidu dotacija i super jeftinih kredita, malo li je ? To je 33600 evra po glavi stanovnika odnosno 177 procenata od godisnjeg grckog bruto nacionalnog dohotka. Taj novac umesto u razvoj je bacen u raskalasnu potrosnju i korupciju. Marsalov plan pomoci nakon drugog svetskog rata kojim se Nemacka izdigla iz rusevina je iznosio samo 2 (i slovima DVA) procenta od njihovog bruto nacionalnog dohotka. Osnovni problem je da pojedine zemlje jednostavno nisu dorasle toj ideji i evro je mogao realno da funkcionise samo sa nekoliko odgovornih zemalja zapadne evrope. To sto ti tvrdis je moguce samo ako bi se svaka clanica odrekla suvereniteta i udruzila u zajednicku drzavu, sto je ocigledno jos uvek utopija.

Poldi

pre 11 godina

@Zokizi,
tvoja filozofija je neosnovana. Nemacka je lokomotiva EU i ona bi najvise podnela teret tih obveznica koje bi bile izdane da spasu neodgovorne clanice EU. Razumem da vecini u Srbiji je takva ideja privlacna jer je neodgovornost jedan od najistaktnutijih osobina ove kulture ali za nemacki narod to sigurno nije dobro i sa pravom odbacuju ovaj plan pa makar to bilo i po cenu evra a i konacno EU. Solidarnost DA ali nikako bezobrazluk da nam neko sedi na grbaci i uziva dok mi rintamo.

Zox

pre 11 godina

Sta je ovo? Odjednom Srbi za teski rad za kaznjavanje lenstina, za jednu nemacku Evropu... Ljudi, znamo ko su Nemcci kakvo je njihovo preterivanje...

Da li je 100% istina da su Grci krili porez i bili lenji, Italijani, Portugalci... ili je to ispricano onako kako treba nekome? I sad mi kao nesto ljuti na one koji ne rade... Jedna od najlenjih nacija, zalimo za Turcima jer je onda bilo lakse - ugaseno svetlo, pa ko sta u'vati...

bili piton

pre 11 godina

Merkel: Nema obveznica dok sam živa

E onda...sve pare u subotu...kunem ti se Angela Merkel otici ce vam kuca ako ne vratite dug...jel me razumes?

Jarmusch

pre 11 godina

@Milan- Mi smo Nemci i Britanci posle II Svetskog. Samo rad , rad i rad i krv, znoj i suze. Nista vise nas ne moze spasti. Tako da jednog dana nasa deca ili unuci mozda mogu da uzivaju u mesec dana godisnjeg....

Milos

pre 11 godina

Koja arogancija!

EU, trenutno kao nesto sto nije ni drzava ni savez drzava, je prirodno doveo do toga da se novac sa juga slije u Nemacku. Nisu oni tako superiorni, niti je jug tako glup, vec je u pitanju neodrzivo uredjenje unije.

Ovakav arogantan stav Nemacke bi mogao da razbije EU (kao i u proslosti). Ali nece ni Angela jos dugo, nova zvezda i sunce na EU horizontu se zove HANNELORE KRAFT! Angela, dani su ti odbrojani, kao i Sarkoziju.

Vladangel

pre 11 godina

Rusi su najveci partneri Nemackoj. Konfrontacija izmedju ove dve zemlje, koju iz prikrajka ocekuju srBske internet patriJote, ne moze da se dogodi. *******

zoran

pre 11 godina

Rusi su najveci partneri Nemackoj. Konfrontacija izmedju ove dve zemlje, koju iz prikrajka ocekuju srBske internet patriJote, ne moze da se dogodi. *******
(Vladangel, 27. jun 2012 03:58)

Polako prijatelju, polako. Tako se mislilo i pre 2. Sv.rata, jer su Hitler i Staljin potpisali dogovor o ne-napadanju, pa znamo shta je bilo.
Vuk dlaku menja, ali cud nikako - kako nash narod kaze. Samo polako.

Svetlana Fox

pre 11 godina

@ matori - Kad bi svi bili kao Nemci, čitav svet bi bio savrseno mesto za život.

Naravno. A, poznato je i da je nemacka medicina najbolja. O tome da rad oslobadja, necemo ni da govorimo. U savrsenom svetu ima mesta samo za savrsene ljude. Ja nisam savrsena. Vi?

sandra

pre 11 godina

Da pitam i podsetim ljubitelje "lika i dela" frau Merkel: zašto se za pomoć finansijkske krize u EU traži "keš" pomoć Rusije i Kine,pa i Brazila? Znaju ga verovatno mnogi,ali ja bih samo podsetio da de pare u kešu stižu od pomenute dve zemlje,a nikako frau Merkel da određi kesu i pomogne iz Nemačkih fondovba koji su u suficitu! A suficit je nastao eksploatacijom drugih zemalja, putem svcojih banaka, nametanja izvoza nemačkih proizvoda,uništavanjem resursa Grčke,Španije, Kipra, Portugala, pa i Francuske, Italije,a videće se uskoro i drugih zemalja. Zato frau Merkel ne dreši kesu,ali neće obveznice. Tačno je ,neko reče od komentatora na portalu, da se ona bori za svoju državu. Da podsetim i 1939. jedan antihrist se navodno borio za svoj narod i državu.

Zox

pre 11 godina

Hoce, teto, hoce... Uskoro se menja vlast u Nemackoj... Polako... Nisu Italija ili Francuska jaci nego slusaju one koje cete i vi slusati uskoro...

rida

pre 11 godina

Pozdravljam kacelarku Merkel. Na dobrom je putu da vrsi invaziju na bednicima kao sto je Grcka i Kipar. Jadna Grcka pokusala da zivi na tudja ledja! Eh ne moze. Da se zna koje gazda Evrope. Prvi i drugui svetski rat vodila nemacka pa ga je izgubila. Ekonomski rat nece izgubiti , makar propao i glob. samo napred . Nije visa moguce da neka beda,poput grka,rusa i ostalih da preda lekcije nekome! Samo napred g-dja Merkel. Podrzavamo te svi siromasni sa Balkana!

Dragan BL

pre 11 godina

I Gadafi je mislio da može ih učiti pameti! Pa...
Doduše, Nemačka je sila ali je to bila već dva puta. Smirite se frau Angela, nema tu pravde. Biće kako oni kažu, pre ili kasnije.

Igor iz Nemack(u)

pre 11 godina

To Angela, pokazi lenstinama i dzabalebarovicima da moraju da rade i da stede, da bi imali pozitivan kreditni rejting. A ne ovako, nemacka ima dobar rejting, a mi (francuska, spanija, italija, portugal, grcka, irska, kipar) los, pa cemo preko nemacke da dobijemo dobre kredite. A da stedimo ne moramo i da se menjamo ne moramo. A koga briga sto ce nemacka i njeni gradjani placati skuplje kredite.

E pa nemoze.

Ratko Jevtovic

pre 11 godina

Valjda nece da joj porastu brkovi ali bez obzira ona samo izlaze svoje vidjenje koje je verovatno u ekonomskom smislu ima puno osnove. Ono sto pomalo smeta da te "teorije po definiciji" koliko god bile ispravne nisu bas primenjive kad je u pitanju Nemacka. Da ih svet nije izgradio posle Drugog Svetskog Rata pretpostavljam ne bi Nemacka ni priblizno bila tu gde jeste. Pretpostavljam da su marljivo vratili dugove ali to su samo posledice "savrsenosti", tako da mi se cini da neko gura moral na stranu ili ga namerno zaboravlja. Poceli su previse da talasaju.

Poruka Matorom
U toj savrsenosti svet je bio preoran 2x a i mnogi ljudi ne vole GOLF-a. Neki stanovnici sa juzne hemisfere koji su kroz istoriju imali srecu da ne ratuju pa im je Bog dao da se smeju vise nego placu lepo kazu za Nemce i njihovu savrsenost: "Nemaju humor i nikad nisu dobili rat". Bez obzira na sve, duzno postovanje Nemcima za ucesce u svetskom prosperitetu. Siguran sam da ce Medjunarodna Zajednica naci meru da spreci rast brkova.
Pozdrav iz Perta, Australija

obi van

pre 11 godina

kako mozete podrzavati taj stav? evro je nesposoban za zivot bez fiskalne unije. osim toga njemacka je itekako zasluzna za prezaduzivanje nekih clanica eu: kroz carinsku uniju su njihovi industrijski produkti preplavili evropu i definitivno svuda unistili konkurenciju a njihove banke su itekako zasluzne za duznicku krizu pogotovo u spaniji. oni bi od eu samo uzeli sto im odgovara - slobodno trziste za njihove proizvode i njihove banke a rizike nek snose drugi. to se nece dobro zavrsiti

Aca Znalac

pre 11 godina

Samo malo, ko je ovde bio saveznik u II svetskom ratu, a ko je bio na celu sila osovine. Pa bez obzira na stanje u ekonomiji, Merkel treba da zna da ukoliko na ovaj nacin zastupa stavove svoje zemlje nista nece izaci na dobro, To smo se uverili kroz istoriju. Steta sto je u pitanju zena, nakada su to bili muskarci, ali sta je tu je. U svakom slucaju lose nam se pise.

miroslav

pre 11 godina

g.Merkel je u pravu,zašto da se pokriva već odštampan i potrošen novac od starne najčae ekonomije sveta.
EU je smišljena prevar u koju je uvučena Nemačka

krkix

pre 11 godina

Opsesivno kompulsivno poremeceni svih zemalja, ujedinite se ispod zastave sa gotskom kopcom. Evo vam i Führerin. Ako ne pobedite sada, necete nikada. U protivnom, bicete izleceni, a to se ne sme dozvoliti. Ustremite se prvo na izdajnike u svojim redovima, jer ce vam po svoj prilici, zbog njih, velika sestra izgubiti izbore.

V

pre 11 godina

Ma super. Slazemo se, ali onda neka Grcka ne placa dugove nemackim bankama, vec nek bankrotira. Najpametnije bi bilo i da ostale zemlje evrozone izbace Nemacku... Onda bi se videlo kako ta "mocna" ekonomija u stvari zavisi 60% od Evrope, pukli bi za par godina... Komentatori su naravno u zemlji Srbiji uvek bili neozbiljni, nije ekonomija toliko prosta stvar, pa da je Nemacka postala jaka zemlja u vakuumu. Za to joj je trebalo trziste Evrope, a bez njega nema vise para za Nemce. Narodi Evrope su takodje mnogo vise patriotski nastrojeni, pa im nece smetati da nemacke proizvode zamene domacim... Pitam se dal bi ijedan Srbin koji ovde peva hvalospeve svabama to uradio.

Obavesten

pre 11 godina

Opet ce Nemacka da izazove svetski rat,ali bi bilo lepo da mi U Srbiji nekako propustimo isti.Sad nece da daju lovu,a sutra ce opet pokusati da udare na Rusiju.
Srbija trenutno ima sansu da iskoristi svu ovu krizu,ali samo ako nasi politicari budu umeli da je iskoriste.Treba napraviti dogovore sa Rusijom,da dozole uvoz evropske robe preko Srbije,gde bi mi zaradjivali na carinama,od proizvodnje robe u nasoj zemlji,kao i na klasicnom muvanju i svercu.
Rusija je ogromno trziste za sve vrste robe i sama cinjenica da smo mi povlasceni u trgovini sa njom,samo nam moze ici u korist.Bio sam za EU svim srcem,ali sada mislim da i nije toliko pametno,koliko bi bilo da nadjemo neki modus za opstanak i bez EU,a po mogucstvu i bez zavisnosti od Rusije,vec samo da koristimo jedne i druge....
Pusta masta,ali sta mogu!

Jarmusch

pre 11 godina

@matori . Ako hoces svet kao Nemci da bude,
to znaci i da prihvatas neke druge stvari koje ih
odlikuju i koje su im pomogle da budu Ono sto Jesu sada.
Samo da nabrojim par, pa mi onda reci da li si spreman za promene
( a i ti prika sto citas): dobar odnos sa USA (USA je sravnila
mnoge nemacke gradove sa zemljom u II svetskom, ali su Nemci shvatili da bez
Amerike nema buducnosti i razvili prijateljsk/poslovni odnos sa njima), onda postovanje
ljudskih prava manjina (gay parada svake godine, bez diskriminacije gay populacije
u porodici, na ulici, na poslu- ko diskriminise ce da bude krivicno gonjen), pa onda
najvaznije red, rad i disciplina ( sto ce reci ukidanje neradnih Dana za slave, neke prve
majeve i ostale gluposti, pomeranje Bozica na 25. Dec kad I Grci slave- bez spajanja dana
praznika i ostalih vaskoliko/komuno gluposti).... ima tu jos sijaset stvari, ali
to ce biti one najbitnije... Reci ili recite ljudi jeste li spremni na ovakve neke "promenice",
ako niste onda čabar, a ako jeste e onda je to mozda pocetak jednog mukotrpnog i
visegeneracijskog posla. Sve ostalo je puko zajamavanje i lupetanje....
sravnil

softtroll

pre 11 godina

Obozavam ove nase idolopoklonike koji se loze na drzavnike. "Angela/Vladimire klanjamo ti se, ti si nas(a) car(ica)". Koja patologija. Jos kad krenu sa pricom kako su oni dobri za ovaj svet, procveta mi aneurizam u glavi. Ma ko od njih radi za narod? Ko? Eeeej Srbi, nikada se necete opametiti.

Nikola

pre 11 godina

Malo istorije: "Kindleberger’s second key lesson, closely related, is the power of contagion. At the centre of The World in Depression is the 1931 financial crisis, arguably the event that turned an already serious recession into the most severe downturn and economic catastrophe of the 20th century. The 1931 crisis began, as Kindleberger observes, in a relatively minor European financial centre, Vienna, but when left untreated leapfrogged first to Berlin and then, with even graver consequences, to London and New York. This is the 20th century’s most dramatic reminder of quickly how financial crises can metastasise almost instantaneously. In 1931 they spread through a number of different channels. German banks held deposits in Vienna. Merchant banks in London had extended credits to German banks and firms to help finance the country’s foreign trade. In addition to financial links, there were psychological links: as soon as a big bank went down in Vienna, investors, having no way to know for sure, began to fear that similar problems might be lurking in the banking systems of other European countries and the US."
http://delong.typepad.com/sdj/2012/06/new-preface-to-charles-kindleberger-the-world-in-depression-1929-1939.html

wwww

pre 11 godina

za one koji nisu upuceni a ipak komentarisu i pljuju po angeli i nemackoj... nemacka od samog starta u eu budzetu ucestvuje sa 51 posto. (malo li je!!?) a sve ostale eu clanice ravnomerno dele preostalih 49 procenata! bas "postena" raspodela. a povrh toga, nemacka nije dobra a opet-od nje se trazi - jos!

electric_mojo

pre 11 godina

Nemacka je veci prijatelj i partner Rusiji i Kini nego Americi i Velikoj Britaniji. Manite te se te zluradosti kako ih treba pobiti. Niti je ljudski niti politicki verovatno.
Zar mrzeti nekoga zato sto je vredan, uspesan, i nece da placa cehove drugih?!?

dm

pre 11 godina

To odprilike znači i da Merkel i Nemačka onda imaju samo deklarativnu podršku fiskalnoj uniji i toj novoj finansijski ujedinjenoj grupi EU zemalja u prvoj brzini kako su to oni sami nazvali.
Bez zajedničkih obveznica evro je mrtav to zna svako jer ne postoji mogućnost opstanka valute za koju niko ne garantuje,a sa druge strane i sa zajedničkim obveznicama dug prezadužene Grčke, Italije, Španije ne može da se vrati.
Jedino rešenje su zajedničke obveznice EU i otpis dugova pa da svet krene iz početka, nadajmo se na bolje. Jedino što je to tabu takozvanim kreditorima, investitorima i nekompetetnim bankama koje su u prvoj instanci kreirale ovaj finansijski kolaps želeći nenormalno visoke profite.
Znači rezolucija situacije je nemoguća jer treba da pomiri nepomirljivo...razrešenje je sve...od svetskog ekonomskog kolapsa...do novog mega rata.

Mitar Popovic

pre 11 godina

Svaka cast gospodji Merkel i Nemackoj.

Kao prvo, radnici razvijenih zemalja niposto ne trebaju da placaju rasipnistvo drzava-derista kao sto su Grcka, Spanija, koje nisu nesto mnogo bolje i od Srbije.

Drugo, Nemacka odbija nemoralnu americku metodu bankarstva. Po toj metodi pohlepe, neodgovornim duzbenicima se izdaje dug bez obzira na stabilnsot sistema i valute, to jest bez obzira na opste dobro. To izaziva kolaps koji razori vrednost gradjanske imovine, koju onda elita pokupuje za sitne pare - koje tada samo oni imaju i kontrolisu. Narod ostaje glup pa jos i bankrot.

Mozda bi to Nemci i uradili da ne znaju da, nasuprot Vol Stritu koji lako moze da oduzme imovinu bilo kom neodgovornom duzbeniku u SAD-u, Nemacki bankarski aparat nema politicku moc ni pravo da udje u Grcku, hapsi njihove birokratske pljackase i oduzima gradjanima vlasnistvo.

Nemci nece da budu evropski Wall Street. Nemacka nece nikakvog posla sa decicom, a kamoli da ih vara.

Dushke

pre 11 godina

@matori
Tako je, i onda bi nam vanzemaljci dolazili u goste, da vide to čudo: planeta robota sa ljudskim likom, koja se više ne zove zemlja, nego rad, rad i samo rad, jer rad oslobađa!

Deutschland igra đonom, videćemo koga će najviše da zaboli...

Demokratija je ipak vladavina lopova jer ih je vise, narocito u Srbiji

pre 11 godina

@Svetlana Fox

tako je, zivela inflacija, ziveli krediti koje ce da vracaju drugi. Ja cu da ih uzmem a drugi ce da ih vracaju ! Ali kredit samo meni, ne i drugima jer onda i ja moram da ih vracam.

Simerijanac Anarhista

pre 11 godina

pa naravno da nece. recimo da ti imas komsiju koji je duzan dve godisnje plate, a tebi jedva malo ostane. da li bi pristao da vasi dugovi budu zajednicki? da recimo vi garantujete zajednickom imovinom da ce vasi zajednicki (tj komsijini) dugovi biti vraceni? naravno da ne bi. tako nece ni merkelova, i mozete da mrzite nju i nemacku koliko god hocete, ali to je jedini ispravan nacin razmisljanja.

Влада

pre 11 godina

Ovo treba da bude pouka svakoj vladi kako se štite interesi vlastite države.
(maraton, 27. jun 2012 10:04)

Немачки најбољи интерес је опстанак еврозоне.Ако евро пукне,марка ће бити толико прецењена кад је буду вратили да ће извоз да им оде у бестрага.А пошто им је домаћа потрошња у каналу већ 15 година да видиш како ће то лепо да се одрази на њихову економију.

Sizif

pre 11 godina

Tacno je da bi zajednickim euroobveznicama Njemacka prakticno finansirala juzne zemlje koje su previse trosile, a imale manju produktivnost. Tacno je da to bas i nije uredu i da se time nagradjuje onaj koji trosi a kaznjava onaj koji stedi, sto je losa poruka. Nazalost, tacno je da je to su evroobveznice ili neko slicno rjesenje, jedini moguci izlaz iz postojece situacije, a da je alternativa bankrot juznih zemalja sto ce se negativno odraziti na cijelu EU pa svakako i na Njemacku.

Zokizi

pre 11 godina

Samo bi upozorio sve ljubitelje lika i dela Angele da je ova izjava potpuno ekonomski neutemeljena, to je jasno i meni koji sam ekonomski laik.
Vrlo je prosto. Ne postoji zemlja na svetu koja ima svoju valutu, a nema svoje obveznice (neka me ispravi neko ako gresim). I zbog toga je evrozona ovde gde jeste, postoji jedna valuta a svaka zemlja izdaje svoje obveznice!!??
Tako da bih mogao da se slozim za njenom izjavom "nece biti evro-obveznica", ali samo ako posle toga ide zarez i ", ali nece biti ni evra". Bez toga je sve ovo samo gledanje iskljucivo svojih nacionalnih interesa, a Evropska Unija nije zasnovana niti moze da opstane na principima iskljucivog gledanja sopstvenih nacionalnih interese, mora da postoji solidarnost (mi iz ex-YU bar znamo kako to izgleda kad svako pocne da vuce na svoju stranu).
Tako da bi ova recenicu trebalo citati ovako
"nema evro-obveznica" => "nema evra" => "nema EU"
I to je legitiman stav, ali treba biti svestan kompletne recenice, a ne davati komentare na prvi deo recenice.

Sale

pre 11 godina

SRBIJO! Zar stvarno mislite da su nemci dobre vile sa neba koje drze evropu da ne propadne i koji rade 20 sati dnevno sa 4 ruke?? Ovde se nemci ogradjuju od ostalih drzava jer zele da nastave pljacku evrope. Ovo je novi rajh, a ko to ne vidi, dzaba mu sve.

Goran

pre 11 godina

Jeli tako gosp. Merkel ? Eh pa onda nema šta ostale EU-Države da uplate novac u vaš takozvani Euroval. Zašto mi svi da plaćamo dugove koje ima grčka kod Deutsche Bank ?

Miki

pre 11 godina

"A vi biste kanda želeli da oni ponovo dodju? Pa bar bi se znao red i rad. Nemačka medecina je najbolja na svetu..." Glasam za Angelu na mestu premijera Srbije. Posle 4 godine njene apsolutne vlasti, Srbiju ne bi mogli da prepoznate, u pozitivnom smislu.

niki

pre 11 godina

Da istina da od konflikta Rusija Nemačka nema ništa,naravno da je to sve zbog energetske stabilnosti koja je Nemaškoj potrebna....sve jedno Rusko Nemački odnosi idu isključivo uzlaznom putanjom jer Nemački ekonomski uspeh se zasniva na tržištima Azije pa odakle Nemačkoj novac od USA ili EU tržišta....jedan deo naravno...istok je gladan Nemačke tehnologije ...e sad ne brinu oni mene ja samo brinem šta ćemo mi ...od EU nema ništa Rusi nas gledaju ko da smo stoka možemo mi da se ložimo da su nam braća nisu to oni rusi više sad je lova u igri uostalom vidite kako se ponaša Konuzin,Lukoil,Nis gubernator i robovlasnici.Iskreno verujem da nas Rusi vole ali narod vlast je već druga priča

Sale

pre 11 godina

Realno gledano, kancelarka je apsolutno u pravu. Zašto bi Nemačka finansirala rasipništvo drugih euro država? S druge strane, Nemačka kao izrazito jaka izvozna privreda je od svih država imala i najviše koristi od evra, pa se logično od nje očekuje da sada malo "pripomogne". Moje lično mišljenje je da EU (sve sa evrom) nema baš svetlu budućnost iz prostog razloga što nije moguće pomiriti nacionalne i ekonomske interese tolikog broja država, niti je iz tih razloga moguće dostići neophodnu meru centralizacije osnovnih funkcija EU.

Pre desetak godina se raširila ona pošalica "Srbija će biti primljena u EU, kada iz nje budu izlazili Nemačka i Francuska". Nekako mi to sad više zvuči kao ostvarenje proročanstva nego kao šala.

Zox

pre 11 godina

Sta je ovo? Odjednom Srbi za teski rad za kaznjavanje lenstina, za jednu nemacku Evropu... Ljudi, znamo ko su Nemcci kakvo je njihovo preterivanje...

Da li je 100% istina da su Grci krili porez i bili lenji, Italijani, Portugalci... ili je to ispricano onako kako treba nekome? I sad mi kao nesto ljuti na one koji ne rade... Jedna od najlenjih nacija, zalimo za Turcima jer je onda bilo lakse - ugaseno svetlo, pa ko sta u'vati...

lidija

pre 11 godina

Konacno pravi odgovor gospodje Merkel.

Znamo odakle i od koga takve ideje dolaze. U zadnjih deset godina, svoju pamet su sa americkog i engleskog prostora preneli i ovde u Nemacku. Tiho sve unistavaju....

Milan

pre 11 godina

@(Jarmusch, 27. jun 2012 08:08)
sve si lepo napisao i sa svim se lazem, sem jednog, a to je broj neradnih dana / praznika. imaju ih duplo vishe nego srbija. da radish negde, znao bi da je srbija tu na zadnjem mestu u evropi. problem je druge prirode, u srbiji je mnogo malo ljudi zaposleno, a plate su katastrofa niske. zato u nemachkoj ni 1 mishkovic nije postao mishkovic za 2 godine, vec za 4 generacije.

bili piton

pre 11 godina

Merkel: Nema obveznica dok sam živa

E onda...sve pare u subotu...kunem ti se Angela Merkel otici ce vam kuca ako ne vratite dug...jel me razumes?

evro

pre 11 godina

@Zokizi
Zaboravio si najvazniju stvar, kako moze da ime svoje obveznice, kad nema jedinstvenu ekonomsku politiku ? Svaka zemlja clanica evro-zone vodi nezavisnu finansijsku politiku. Evro i EU se zasniva na solidarnosti i poverenju, to joj je osnovna premisa. Niko nije (niti je mogao) da kontrolise Grcku. Pokazalo se da je to poverenje zloupotrebljeno i sasvim je logicno da Nemci nece vise da bacaju novac u rupu bez dna. Da li treba podsecati da je Grcka ukupno dobila 380 milijardi evra od EU od 1981 godine u vidu dotacija i super jeftinih kredita, malo li je ? To je 33600 evra po glavi stanovnika odnosno 177 procenata od godisnjeg grckog bruto nacionalnog dohotka. Taj novac umesto u razvoj je bacen u raskalasnu potrosnju i korupciju. Marsalov plan pomoci nakon drugog svetskog rata kojim se Nemacka izdigla iz rusevina je iznosio samo 2 (i slovima DVA) procenta od njihovog bruto nacionalnog dohotka. Osnovni problem je da pojedine zemlje jednostavno nisu dorasle toj ideji i evro je mogao realno da funkcionise samo sa nekoliko odgovornih zemalja zapadne evrope. To sto ti tvrdis je moguce samo ako bi se svaka clanica odrekla suvereniteta i udruzila u zajednicku drzavu, sto je ocigledno jos uvek utopija.

Poldi

pre 11 godina

@Zokizi,
tvoja filozofija je neosnovana. Nemacka je lokomotiva EU i ona bi najvise podnela teret tih obveznica koje bi bile izdane da spasu neodgovorne clanice EU. Razumem da vecini u Srbiji je takva ideja privlacna jer je neodgovornost jedan od najistaktnutijih osobina ove kulture ali za nemacki narod to sigurno nije dobro i sa pravom odbacuju ovaj plan pa makar to bilo i po cenu evra a i konacno EU. Solidarnost DA ali nikako bezobrazluk da nam neko sedi na grbaci i uziva dok mi rintamo.

Jarmusch

pre 11 godina

@Milan- Mi smo Nemci i Britanci posle II Svetskog. Samo rad , rad i rad i krv, znoj i suze. Nista vise nas ne moze spasti. Tako da jednog dana nasa deca ili unuci mozda mogu da uzivaju u mesec dana godisnjeg....