Svet

Sreda, 30.05.2012.

14:39

Krah Fejsbuka, milijardi sve manje

Vrednost akcija Fejsbuka je, na zaključenju berze Nasdak u Njujorku, pala na više od dva odsto, na 28,19 dolara, nakon jučerašnjeg pada za gotovo 10 odsto.

Izvor: B92, Beta

Default images

To je za 25 odsto manje u odnosu na 38 dolara, koliko je bila početna cena akcija kada su izašle na berzu 18. maja.

Time je vrednost Fejsbuka samo tokom jučerašnjeg dana smanjena za 8,4 milijarde dolara, i sada se ona procenjuje na ukupno 79 milijardi. Kada je počelo trgovanje akcijama, Fejsbuk je vredeo 104,1 milijardu dolara.

Akcije tog Internet sajta sa 900 miliona članova su pale na najniži nivo od izlaska na berzu, dok kruže glasine da Fejsbuk ima nove namere vezane za spoljni (eksterni) razvoj.

Neki tehnološki blogovi spekulišu o zainteresovanosti Fejsbuka za norvešku softversku kompaniju Opera, ističući da bi takva operacija mogla da dostigne milijardu dolara.

Istovremeno, osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg više se ne nalazi na listi 40 najbogatijih ljudi na svetu, posle vrtoglavog pada akcija popularne društvene mreže, čija se vrednost za sedam dana smanjila za 25 odsto.

Prema navodima Blumberga, Zakerberg je od početka trgovanja akcijama Fejsbuka na berzi izgubio 1,5 milijardi dolara, pošto se njegovo bogatstvo smanjilo sa 16,2 na 14,7 milijardi dolara. I nastavlja da se smanjuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: