Svet

Nedelja, 18.12.2011.

11:36

Ovo je najsiromašnije mesto u EU

Zapuštene njive, prazni putevi, uništene kuće i ruinirane škole - to je Jakimov, na severozapadu Bugarske, zvanično najsiromašnije oblasti u Evropskoj uniji.

Izvor: Tanjug

Default images

"Gotovo da nema parametra po kome ovaj region nije na poslednjem mjestu, kako u Bugarskoj, tako i u Evropskoj uniji. Slika nije nimalo ružičasta", kaže Nikolaj Nankov, zamenik ministra za regionalni razvoj.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina ovo područje je imalo razvijenu industriju, ali se roba proizvodila samo za tržište Saveta za uzajamnu ekonomsku pomoć, koji se nalazio pod dominacijom Sovjetskog Saveza.

Ali, kada je pala gvozdena zavesa fabrike su zatvorene. Od tada su i ljudi ovde prava retkost, a odliv i starenje stanovništva bili su pogubni za male gradove, a pje svega sela. U obližnjem selu Rakovica, 100 kilometara od Sofije, teško se živi.

Nekada prepune škole, impozantne crkve i ogromni kolhozi postepeno su propadali i danas su ruinirani. Trenutno je poljoprivreda glavna privredna grana u ovom kutku plodne dunavske doline, ali zbog zastarele tehnike prinosi su niski.

"Nekada je ovo bilo veliko selo sa 9.000 ljudi, ali sve je otišlo dođavola. Srce me boli za naše selo, srce me boli za Bugarsku, za moju unuku miljenicu koja je emigrirala u Italiju, u potrazi za poslom! Nadam se da će nam se deca jednoga dana vratiti", kaže 77-godišnji Nikola Georgijev iz Jakimova, koje je udaljeno oko 100 kilometara južno od Sofije.

Sada u selu živi jedva 2.000 duša. Nezaposlenost u celom području, sa oko 4.300 stanovnika, dostigla je u septembru 54,6 odsto, što je najviša stopa u Bugarskoj. Posla nema ni u obližnjim gradovima Montani i Vraci, niti u Vidinu, gde jedino visoki fabrički dimnjaci na davno zatvorenim fabrikama podsećaju na nekad razvijenu industriju.

"Kakva deca? Ovde nema dece", kaže 61-godišnji Detelin Andrejev dok stoji ispred propale škole u selu Vojnica, kod Vidina. Slika je još turobnija na zapadu regiona, na granici sa Srbijom.

"Nemamo prodavnicu. Deca nam povremeno donose hranu i provere da li smo živi. Autobus dolazi utorkom i četvrtkom i ponekad doveze lekara", priča 70-godišnja Nadežda Peševa iz sela Čičil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: