Svet

Četvrtak, 22.09.2011.

09:01

Šojble: Italija je neozbiljna

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble kaže da Italija nema samo znatne finansijske nego i političke probleme.

Izvor: Tanjug, business.hr

Default images

Odluka agencije za kreditne rejtinge Standard & Purs da snizi rejting Italije uzdrmala je evro i dala novi podsticaj zahtevima opozicie da premijer Silvio Berluskoni podnese ostavku.

S&P je ocenio da se italijanski izgledi rasta pogoršavaju a Berluskonijeva podeljena vlada desnog centra nije pokazala da može tome da odgovori.

Prema nemačkim konzervativnim poslanicima, ministar Šojble je rekao da je smanjenje rejtinga pokazalo da se italijanski politički sistem više ne smatra dovoljno ozbiljnim.

Berluskonijeva koalicija pogođena je unutrašnjim sukobima i političkim nesuglasicama a sam premijer se nalazi u skandalu povezanom s prostitucijom koji skreće pažnju vlade i ozbiljno narušava kredibilitet.

I predstavnici Evropske komisije i Unije italijanskih industrijalaca Konfindustria kažu da su zemlji preko potrebne strukturne reforme kako bi se oporavio ekonomski rast.

"Preko glave nam je da nam se ceo svet smeje. Više nema vremena za odugovlačenje. Vlada će ili sutra ili iduće nedelje doneti seriju oštrih nepopularnih mera, ili, ne bojim se da to kažem, mora da podnese ostavku", kaže predsednica Konfindustrie Ema Marčegalija.

Istovremeno, italijanski ministar finansija Đulio Tremonti kaže da Italija priprema nove reforme usmerene na oporavak ekonomskog rasta. Reforme će početi odobravanjem poreskih olakšica za investicije u infrastrukturu privatnom sektoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: