Fijat preuzima 35 odsto Krajslera

Italijanski Fijat i američki Krajsler potpisali su preliminerani sporazum o strateškom partnerstu u okviru kojeg bi Fijat preuzeo najmanje 35 odsto Krajslera.

Svet

Izvor: B92, Beta

Utorak, 20.01.2009.

09:05

Default images

U zamenu za akcije, Fijat bi Krajsleru dao pristup svojoj tehnologiji. "Fijat, Krajsler i Serberus kepital menadžment (koji ima udeo od 80,1 odsto u Krajsleru), objavljuju danas da su potpisali neobavezujući sporazum o strateškom partnerstvu", navodi se u saopštenju koje je poslao Fijat.

Krajsler bi zahvaljujući tehnologiji Fijata proizvodio srednje i male automobile, a Fijat bi dobio početni udeo od 35 odsto u Krajsleru.

Savez ne predviđa da Fijat finansira Krajsler, koji je nedavno dobio vanrednu pomoć države, a partnerstvo treba tom proizvođaču iz Detrojta da pomogne da zahvaljujući proizvodnji boljeg modela ponovo postane profitabilan.

Prethodno je najveći akcionar Fijata Džon Elkan izjavio je da "nije nikakva tajna" da Fijat pregovara sa posrnulom američkom kompanijom Krajsler.

Elkan, koji je praunuk osnivača Fijata i šef holding kompanije kojom upravlja porodica Anjeli, a koja u Fijatu poseduje više od 30 odsto akcija, nije precizirao detalje pregovora.

Krajsler, treći veliki amerčiki proizvođač kola iz Detroita, pored Dženeral motorsa i Forda, dobio je četiri milijarde dolara pomoći američke vlade kako bi izbegao bankrot, a Bob Nardeli, izvršni direktor kompanije prošle sedmice rekao je da računa na još tri milijarde dolara podrške.

Američka agencija Blumberg prenela je da je Fijat, u principu, spreman da preuzme 35 procenata Krajslera, koji se nalazi u vlasništvu njujorškog investicionog fonda "Serberus" i da postoji mogućnost da obezbedi još više deonica razmenom tehnologija za izradu manjih automobila.

Seberus je kupio Krajsler od nemačkog Dajmlera 2007. godine, koji su dugo poslovali u okviru čuvenog konzorcijuma Dajmler-Krajsler.

Povodom špekulacija da Fijat udružuje snage sa Dajmlerom, predstavnik nemačke grupacije izjavio je danas da Dajmler još želi da proda skoro 20 procenata preostalih deonica u Krajsleru. "Još pokušavamo da se oslobodimo 19,9 odsto akcija u Krajsleru", kazao je portparol "Dajmlera", ali je odbio da navede kome bi želeo da proda deo vlasništva.

Zvanični predstavnik Dajmlera nije želeo šire da komentariše izglede za udruživanje Fijata i Krajslera. On je kratko rekao da njegova kompanija pozdravlja svaku incijativu koja će pomoći stabilizaciji situacije u Krajsleru i sačuvati zaposlene i kompaniju, preneo je Rojters.

Šef Fijata Serđo Markione izjavio je da je njegova kompanija suviše mala da bi mogla sama da preživi svetsku krizu auto-industrije i da je neophodan partner koji bi obezbedio dovoljan obim proizvodnje, čime bi kompanija bila profitabilna.

Osim Ferarija i Maseratija, Fijat ne prodaje automobile pod oznakom svoja tri ostala brenda u SAD. Pre globalne krize prodaje, Fijat je pregovarao sa tri američka auto-giganta o eventualnom ustupanju pojedinih njihovih neiskorišćenih proizvodnih linija, kako bi se obezbedio povratak na tržište SAD.

U eventualnom povezivanju Fijat bi, najverovatnije, koristio Krajslerovu prodajnu mrežu za prodaju njegovih manjih kola, nešto što nedostaje u Krajslerovim proizvodnim halama, smatraju analitičari.

Imajući u vidu da je Krajsler najslabiji od tri velika proizvođača u Detroitu, analitičari sve češće pitaju - da li kompanija može uopšte da preživi bez pronalaženja partnera.

Krajsler je lane na američkom tržištu zabeležio pad prodaje od 30 procenata, a od sredine decembra zatvorio je sve njegove američke fabrike na mesec dana, da bi prošle sedmice najavio da će se obustava proizvodnje produžiti u jednom broju pogona.

Fijat, kao i ostale auto-kuće, takodje, je prinudjen da smanjuje proizvodnju kako bi smanjio zalihe neprodatih kola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: