Država garantuje za "Nortern rok"

Britanska vlada će garantovati sve postojeće depozite u posrnuloj banci "Nortern rok" (Northern Rock).

Svet

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2007.

09:02

Default images

"Ljudi mogu da nastave da podižu svoj novac iz banke 'Nortern rok', ali ako odluče da novac ostave u banci, biće garantovano siguran i bezbedan," rekao je ministar finansija Alister Darling novinarima.

Štediše ove banke, pete po veličini za hipotekarno kreditiranje u Britaniji, već treći radni dan stoje u redovima da bi podigli svoje uloge, a na to ih je nagnala vest da je banka, zapavši u finansijski škripac, prošle nedelje zatražila hitnu pomoć, u vidu gotovinske injekcije, od Banke Engleske.

Kako je objavljeno, klijenti su podigli ukupno oko dve milijarde funti (2,9 milijardi evra) od petka, kada je obelodanjeno da je "Nortern rok" zatražila hitnu pozajmicu od centralne banke i upozorila da će joj profit biti znatno niži nego što se očekivalo.

Akcije posrnule banke pale su danas za još 35 odsto, na 290 penija (4,18 evra), a sličan pad su pretrpele i u petak, prenele su agencije.

Analitičari procenjuju da će zbog ovakve reakcije klijenata i narušene reputacije, banka gotovo sigurno biti prodata nekoj većoj banci.

"Postoji vrlo realna opasnost da problemi 'Nortern roka', ako se brzo ne reše, značajno negativno utiču na poverenje i klijenata i privrede," smatra ekonomista "Global insajta" Hauard Arčer.

"Nortern rok" je prva britanska banka kojoj je za proteklih 15 godina u pomoć pritekla Banka Engleske. Ovaj hipotekarni kreditor je u krizu zapao zbog uključivanja na američko tržište potprvoklasnih hipotekarnih kredita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ko je u Rusiji ostao, sad trlja ruke

Evropske banke koje još uvek posluju u Rusiji su prošle godine uplatile 800 miliona evra poreza u tamošnji budžet, što je četiri puta više nego pre rata u Ukrajini.

20:35

30.4.2024.

1 d

Podeli: