Svet

Sreda, 19.03.2014.

18:51

Tojota se nagodila, plaća 1,2 mlrd

SAD su postigle nagodbu sa Tojotom prema kojoj će japanski proizvođač automobila platiti 1,2 milijarde zbog zavaravanja američkih kupaca oko tehničkih problema.

Izvor: Beta

Default images

Američke vlasti su četiri godine vodile istragu o tehničkim greškama u Tojotini vozilima koje su mogle da budu vezane za automobilske nesreće 2010. u SAD.

Zbog tih tehničkih problema Tojota je morala da povuče oko 10 miliona vozila. Vozila su imala probleme sa kočnicama, pedalama za gas i podmetačima koji su zaglavljivali pedalu za gas.

Tojota je optužena da je umanjivala veličinu problema. Postignutim sporazumom japanska kompanija će izbeći krivično gonjenje.

Američki državni tužilac Erik Holder rekao je da je Tojota "namerno prikrivala informacije" o ovim problemima.

"Grupa (Tojota) je priznala da je davala pogrešnu sliku američkim potrošačima prikrivanjem greške i zavaravanjem javnosti", navodi se u saopštenju američkog ministarstva pravde i dodaje da se radi o najvišoj kazni ikad određenoj nekom proizvođaču automobila za takvu stvar.

Tojota je takođe davala "netačne podatke" američkom Kongresu pred kojim je direktor kompanije Akio Tojoda dao svoje izvinjenje 2010, naveo je ministar Erik Holder.

Reagujući na postignut sporazum Tojota je saopštila da će ovaj dogovor, mada "bolan", dozvoliti da se zatvori to "nesretno poglavlje".

Kompanija je navela da će izvršiti fundamentalne promene u svojim operacijama na svetskom nivou da bi postala kompanija odmah reaguje i koja bolje osluškuje potrebe svojih klijenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rekli "zbogom" ruskim tenkovima

Češka vlada odobrila je plan pridruživanja Nemačkoj u zajedničkoj kupovini do 77 tenkova Leopard 2A8 kako bi zamenila češko naoružanje iz sovjetskog doba, objavio je premijer Petr Fijala.

9:52

13.6.2024.

1 d

Podeli: