Svet

Nedelja, 07.12.2014.

10:50

Gde su najviše porasle plate?

Plate su u svetu prošle godine u proseku porasle za dva odsto na godišnjem nivou.

Izvor: Tanjug

Default images

Najveći rast zabeležen je u azijsko-pacifičkom regionu gde su prosečne godišnje zarade porasle za šest odsto, navodi Međunarodna organizacija rada.

Povećanje zarada bilo je različito od regiona do regiona, a najveće je zabeleženo u zemljama u usponu. U Aziji su plate u proseku lani porasle šest odsto, a u zapadnoj Evropi i centralnoj Aziji 5,8 odsto.

Zaposlenima na Bliskom istoku u proseku su povećane zarade za 3,9 odsto, u Latinskoj Americi i na Karibima za 0,8 odsto a u Africi 0,9 odsto.

U izveštaju Međunarodne organizacije rada se napominje da su plate u razvijenim ekonomijama tokom 2013. ponovo bile u stagnaciji, a u pojedinim državama su čak smanjene.

Prošle godine u razvijenim zemjama plate su povećane 0,2 odsto u odnosu na 0,1 procenat godinu dana ranije. U Španiji, Grčkoj, Irskoj, Japanu i Velikoj Britaniji prosečne plate su u 2013. bile manje nego 2007.

Globalna stagnacija plata posledica je ekonomskog usporavanja. Nejednakost u platama između muškaraca i žena i dalje je prisutna, ističe se u izveštaju.

"Borba protiv diskriminatorske prakse i predrasuda zasnovanih na razlici u polovima mora da bude prioritet vlada, uvođenjem efikasnih politika koje se odnose na materinstvo, očinstvo i roditeljstvo. Sve zemlje treba da sprovedu akcije u cilju pravednije podele odgovornosti unutar same porodice", piše u dokumentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Podeli: