Svet 0

18.06.2024.

14:31

Akcija "bez presedana": 40 uhapšenih, zaplena osam tona kokaina Balkanskog kartela; Pomogla i Srbija

Četrdeset uhapšenih i osam tona zaplenjenog kokaina rezultat su četvorogodišnje međunarodne policijske operacije usmerene na kriminalnu mrežu koja je krijumčarila velike količine droge.

Izvor: Gardijan

Akcija "bez presedana": 40 uhapšenih, zaplena osam tona kokaina Balkanskog kartela; Pomogla i Srbija
Shuttestock/ ArtOlympic

Podeli:

Kako će se ispostaviti, droga je krijumčarena iz Južne Amerike u Evropu, preko zapadne Afrike i Kanarskih ostrva, a u celoj mreži otkrivanja kriminalnog kartela veliku ulogu odigrala je srpska policija.

Dugotrajna istraga, koju su vodile španske civilne snage Guardia civil, a koordinisala ih je operativna radna grupa Evropola, otkrila je da balkanski kartel koristi logistička čvorišta u zapadnoj Africi i Kanarima za krijumčarenje kokaina iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora u zemlje EU.

Kako je preneo Gardijan, kada je droga stigla u Evropu, distribuisana je širom kontinenta koristeći centre u Belgiji, Hrvatskoj, Nemačkoj, Italiji i Španiji.

U saopštenju objavljenom u četvrtak, Evropol je naveo da su čelnici te kriminalne organizacije za trgovinu drogom bili privremeno smešteni u Turskoj i Dubaiju.

"Odatle su upravljali kontrolnim i komandnim centrima kriminalne mreže", saopštila je agencija za sprovođenje zakona EU. “Istrage u ovoj mreži identifikovale su značajnu pretnju – sposobnost kriminalnih aktera da blisko sarađuju i dugoročno raspoređuju kriminalne saradnike na lokacijama kako bi olakšali svoje velike operacije trgovine drogom”, navedeno je još tada iz Evropola.

Evropol je saopštio da se saradnja između devet nacionalnih snaga – Brazila, Belgije, Hrvatske, Nemačke, Italije, Srbije, Španije, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, pokazala ključnom za uklanjanje mreže.

IStragu je započela španska Guardia civil u septembru 2020. kada su pripadnici tih snaga presreli jedrenjak pod hrvatskom zastavom koji je išao za Kanarska ostrva, a koji je prevozio jednu tonu kokaina.

Ubrzo su ustanovili da je čamac preuzeo pošiljku droge sa teretnog broda iz Gvinejskog zaliva. Šifrovane komunikacije dobijene sa uređaja troje ljudi uhapšenih na jedrilici potom su podeljene sa Evropolom, koji je već istraživao kartel.

U avgustu prošle godine, Guardia civil zaustavila je još jedan čamac, koji je prevozio 700 kg kokaina, u vodama Kanarskih ostrva. Podaci koji su tada prikupljeni pokazuju da je ista italijansko-hrvatska posada koristila čamac za sličnu vožnju kako bi dovezla 500 kg kokaina iz Brazila.

Kada je Evropol podelio španske obaveštajne podatke sa drugim partnerskim zemljama, pokazalo se da policija u Belgiji, Nemačkoj i Srbiji goni istu osobu i njihove saradnike.

U okviru istrage koja je u toku, španska policija uhapsila je četiri osobe u Malagi i Tenerifeima u sredu i zaplenila nakit, luksuzne satove, pištolj, elektronsku opremu i 109.000 evra u gotovini.

Guardia Civil je saopštila da je međunarodna policijska saradnja "bez presedana" uspela da demontira zapadnoafričke logističke centre koje je kartel koristio za distribuciju kokaina širom EU.

"Operacija je rezultirala zaplenom skoro osam tona kokaina, 40 hapšenja u različitim zemljama, zaplenom 12,5 miliona evra u gotovini u različitim evropskim zemljama, 3 miliona dolara u Brazilu i zamrzavanjem više od 50 miliona evra u Srbiji", dodaje se.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: