Srbija

Subota, 09.06.2018.

10:14

Srbija ima 32 aerodroma - evo odakle možete poleteti

Svima je dobro poznato da u Srbiji ima dva aerodroma s kojih se može uputiti na niz destinacija u svetu.

Izvor: Dnevnik

Srbija ima 32 aerodroma - evo odakle možete poleteti
Foto: Thinkstock

Međutim, mnogo manje se zna da u našoj zemlji ima mnogo više takozvanih malih aerodroma i da je njima, praktično, pokrivena cela zemlja.

Od ukupno 32 registrovana aerodroma u Srbiji, deset je u Vojvodini, a kako kažu u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, na dva aerodroma su operateri fizička lica s važećom saglasnošću za korišćenje aerodroma, piše Dnevnik.

Saglasnost za korišćenje, koje je izdao Direktorat, imaju aerodrom „Kora” u Somboru, na kojem je operater Nikola Bogdan i „Verušić” u Subotici, gde je operater Milorad Zubić.

Dakle, od 32 aerodroma u Srbiji dva su dobro poznata – aerodromi „Nikola Tesla” i „Konstantin Veliki” i operateri aerodroma imaju važeći sertifikat koji je izdao Direktorat. Na 30 malih aerodroma, 30 operatera aerodroma poseduje dozvolu ili saglasnost za njihovo korišćenje.

Osnovna razlika između te dve kategorije „malih” aerodroma je u nameni, ukazuju u Direktoratu. Tako su aerodromi čiji operateri poseduju dozvolu za korišćenje uglavnom namenjeni za obuku pilota, dok su aerodromi čiji operateri poseduju saglasnost za korišćenje uglavnom namenjeni za nekomercijalno letenje vazduhoplova i obavljanje posebnih delatnosti u vazdušnom saobraćaju koje se obavljaju uz naknadu.

Po rečima načelnika Odeljenja aerodroma u Direktoratu mr Vladimira Pavlovića, na manjim aerodromima najčešće se sreću jedrilice, motorni zmajevi, ultralaki i laki vazduhoplovi, poput „cesne”, „pajpera” ili, recimo, ako se govori o poljoprivrednim aktivnostima, AN-2, „dromader” ili „robinzon R-44” ako se govori o helidromima. U skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju, aerodrom mora biti planiran, projektovan i izgrađen na način koji omogućava bezbedno odvijanje vazdušnog saobraćaja, što uključuje bezbedno poletanje, sletanje i boravak vazduhoplova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: