"Turske investicije i na jugu i u Vojvodini"

Postoji veliko interesovanje, želja i prostor za dodatno unapređenje saradnje Srbije i Turske na najvišem državnom nivou i u oblasti ekonomije.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.10.2017.

13:03

Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

To je istakla predsednica parlamenta Maja Gojković., dodajući da je naša želja da turske investicije budu prisutne u celoj Srbiji, ne samo na jugu nego i u Vojvodini.

Posle sastanka sa predsednikom Velike narodne skupštine Turske Ismailom Karamanom u Skupštini Srbije, Gojković je novinarima rekla da je sa gostom iz Turske razgovarala o načinima za unapređenje saradnje i mogućnosti za potpisivanje memoranduma o formiranju zajedničke komisije dva parlamenta koja će pratiti i sa svoje strane realizovati saradnju na nivou dve vlade.

"To bi obuhvatilo ratifikaciju svih sporazuma koje potpišu naša ministarstva i saradnju na multilateralnom planu u svim parlamentarnim skupštinama u kojima naše dve države imaju delegacije", navodi Gojković.

Podsetila je da su 2015. parlamenti dve države potpisali Sporazum o saradnji, a da su priikom nedavne posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji utvrđeni strateški ciljevi saradnje dve države na nivou predsednika dve države, koja uključuje ne samo političku saradnju nego i unapređenje ekonomske saradnje.

Navela je da je tada potpisana i zajednička politička izjava o formiranju Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske.

"Naša želja je da Turska sa svojim investicijama u svim oblastima bude prisustna na čitavoj teritoriji Srbije, kako na jugu tako i u AP Vojvodini koja ima svojevrsne potencijale za eventualnu ekonomsku prisutnost Turske", kaže Gojković.

Izrazila je zadoljstvo što je u kratkom vremenu njen kolega iz Tusrke prihvatio poziv za posetu Skupštini Srbiji i navela da je ta inicijativa nastala tokom nedavne posete turskog predsednika Srbiji.

Gojković je zahvalila Karamanu što je još jednom ponovio da je Srbija Turskoj prošle godine, možda u najtežim danima u njenoj savremnoj istoriji kada je pokušan državni udar, pružila prijateljku ruku i među prvima u svetu podržala legalno i legitimno izabrane predstavnike vlasti u Turskoj.

Navela je da je tih dana bila u Turskoj i u ime parlamenta Skupštine Crnomorske ekonomske saradnje kojim je predstavala potpisala zajendničku izjavu osude tog terorističkog akta.

"To su bili znaci velikog prijateljstva između naroda Turske i Srbije koji se ovih dana i meseci pokazuje i velikom i dubokom saradnjom naših predsednika država, predstavnika vlada, a sada i ovom posetom", kaže Gojković.

Navela je da je sa Karamanom razgovarala i o problemu terorizma, jednom od najvećih izazova u svetu sa kojim se suočava cela medunarodna zajednica, pa tako i Turska i Srbija.

Karaman je zahvalio predsednici Skupštine Srbije na gostoprimstvu, te naveo da smo nedavno prikom posete turskog predsednika Srbiji videli veličanstven, srdačan i prijateljski doček.

"Srbija i Turska nisu komšije, ali smo veliki prijatelji", kaže Kamaran i ističe da Srbija ima veliku ulogu i značaj kako za Balkan tako i za Tursku.

Naveo je da Srbija i Turska imaju mnogo toga zajedničkog, zajedničku kulturu i istoriju.

Zahvalio je na podršci koju je Srbija 15. jula 2016. dala Turskoj kada je pokušan državni udar.

"Tada ste bili pored nas u našim najtežim trenucima", kaže Karaman koji je zahvalio i što je na godišnjicu tog, kako je naveo, "nemilosrdnog događaja" u Turskoj, ove godine u Beogradu organizovana izložba.

"Mi ćemo i dalje raditi i sarađivati. Nastavićemo da sarađujemo kako ekonomski tako i politički", naveo je Karaman.

Kako je najavljeno, Karaman će se danas sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom vlade Anom Brnabić, a sutra sa predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

21 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: