Srbiji 9 mil $ pomoći od SAD

Srbija i SAD potpisale su amandmane na sporazume za bolje funkcionisanje državne uprave i konkurentniju tržišnu ekonomiji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.04.2017.

14:19

Srbiji 9 mil $ pomoći od SAD
(Foto: Thinkstock.com)

Tim sporazumima Srbija dobija dodatnih 9,1 miliona dolara razvojne pomoći. Za bolje funkconisanje državne uprave dobiće 4,45 miliona dolara, a za konkurentniju tržišnu ekonomiju namenjeno je 4,64 miliona dolara.

Cilj je nastavak aktuelnih programa i projekata koje u Srbiji realizuje Američka agencija za međunarodni razvoj, ali i pokretanje novih u okviru razvojne saradnje između Srbije i SAD.

Amandmane su potpisali ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Aza El-Abd.

Joksimović je rekla da je važno da građani znaju da su SAD jedan od najvećih bilateralnih donatora u procesu podrške reformama u Srbiji.

"Od 2001. godine SAD su sa oko 750 miliona dolara bespovratne pomoći podržale Srbiju", navela je ona.

Joksimović je istakla da su sva sredstva do sada upotrebljena na transparentan, jasan i efikasan način.

Prema njenim rečima, evropske integracije su najbolji mehanizam i instrument razvoja Srbije.

U procesu evrpskih integracija, kako je navela, cilj treba da bude smanjenje razlika između različitih delova Srbije, kao i da svaki deo zemlje oseti korist.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je da ; će SAD sa ovim novcem pomoći srpskoj privredi da bude konkurentnija, ojača vladavinu prava i da državna uprava bude efikasnija.

Skot je podsetio da je dosadašnja pomoć USAID-a u Srbiji pomogla lakše dobijanje građevinskih dozvola, što je doprinelo većoj aktivnosti u građevinarstvu i otvaranju više radnih mesta u građevinskoj industriji.

Naveo je Srbija jedna od 10 zemalja koje su najviše napredovale na Duing biznis listi Svetske banke.

Podsetio je da su zahvaljujući podršci USAID-a obnovljeni prekršajni sudovi u Srbiji, pa je u nekima od njih smanjen broj starih predmeta i do 80 odsto.

"Uvedena je e-uprava u 83 opštine u Srbiji, a pomogli smo da se izradi nacrt i sprovede prvi Zakon o zaštiti uzbunjivača", rekao je Skot.

Prema njegovim rečima, pomogli su i malim privrednicima i preduzetnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: