Velika investicija u Srbiju: Ovo nema širi region

U Kini je potpisan Memorandum o razumevanju koji predviđa investicije u vrednosti od 35 miliona dolara i zapošljavanje 500 radnika u fabrici "Istra" u Kuli.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2017.

19:06

Velika investicija u Srbiju: Ovo nema širi region
Foto: Thinkstock

Memorandum je u Kini potpisao ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević sa Jingom Guolingom, vlasnikom kompanije "Džeđang Kangi Sanitari Ware" iz Juhuana.

Memorandum o razumevanju, koji je ministar Vukosavljević potpisao u ime Vlade Srbije, predviđa da kineski investitor u periodu od 2017. do 2020. godine realizuje poslovni poduhvat na teritoriji Republike Srbije u okviru koga će zaposliti ukupno 500 radnika i uložiti ukupno 35 miliona dolara u fabriku slavina i vodovodnih armatura u pogonima bivše fabrike slavina "Istra" u Kuli.

Investitor je internacionalna kompanija koja se bavi proizvodnjom visoko kvalitetnih slavina, kuhinjskih i kupatilskih armatura, kao i ostale sanitarne opreme i treći je po veličini proizvođač ovih proizvoda u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, piše u saopštenju ministarstva.

Planirano je da se u fabrici u Kuli sprovede kompletan tehnološki postupak, od livenja do završne obrade, a vrednost godišnje proizvodnje bila bi oko 50 miliona dolara, najvećim delom namenjena izvozu.

Za ovu veliku investiciju u Srbiji kompanija ima podršku svoje provincije Žejiang i administracije u Pekingu u okviru projekta "Novi put svile".

Kineski investitor prethodno je obavio razgovore u Ministarstvu privrede, Razvojnoj agenciji Srbije, Pokrajinskoj Vladi i opštini Kula, a u koordinaciji sa ambasadom NR Kine u Beogradu.

S obzirom na to da je reč o industrijskom pogonu realne proizvodnje i otvaranju velikog broja novih radnih mesta, kao i da sličan pogon ne postoji u širem regionu, projekat je dobio podršku na svim instancama, ističe se u saopštenju.

Projekat ima strateški značaj za međunarodnu promociju Srbije kao povoljnog investicionog okruženja i lokalni ekonomski razvoj opštine Kula.

Republika Srbija, Autonomna pokrajina Vojvodina i opština Kula strateški su opredeljene za privlačenje stranih ulaganja i spremne su da pruže punu podršku i zakonom propisane olakšice i podsticaje realizaciji investicija, navedeno je u saopštenju.

Ministar Vukosavljević boravi u Kini kao član delegacije u okviru zvanične posete predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: