Grejanje po utrošku: Evo zašto su računi i veći

Zbog energetski neefikasnih zgrada može da se dogodi da računi za grejanje kada krene naplata po potrošnji budu čak i veći od dosadašnjih.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 17.01.2017.

08:26

Grejanje po utrošku: Evo zašto su računi i veći
Foto: Thinkstock

To je izjavio državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Predić koji je rekao da je ministarstvo pripremilo zakonske preduslove za plaćanje daljinskog grejanja prema potrošnji, ali da deo posla treba da obave i lokalne samouprave.

"Toplane su u nadležnosti lokalnih samouprava i daljinsko grejanje reguliše Zakon o komunalnim delatnostima pa i lokalne samouprave imaju određene obaveze", rekao je Predić.

On je dodao da prelazak na plaćanje grejanja prema potrošnji nije jednostavan čin, već je složen proces zbog problema sa slabom energetskom efikasnošću zgrada i rasipanjem energije.

Regulative je spremna, kazao je Predić ali i dodao da bi najpre trebalo da se radi na energetskoj efikasnosti objekata, kako bi takav način naplate odgovarao krajnjim kupcima.

Predić je podsetio da su energetske kompanije pod direktnom ingerencijom lokalnih samouprava.

Sada je, kaže on, posao lokalnih vlasti da utvrde pravila igre, ali primećuje da prelazak na naplatu po potrošnji nije pitanje trenutka i da se na takav način prelazi tamo gde postoje neophodni uslovi.

"Tehnički toplane su spremne, ali imamo veliki broj neefikasnih objekata gde će prelazak na tu vrstu naplate značiti i veće račune", rekao je Predić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: