Srbija

Ponedeljak, 05.12.2016.

13:12

3,5 mlrd.€ kredita stoji, a plaćamo skupu kamatu

Srbija plaća 'interkalarne' kamate za oko 3,5 milijardi evra neiskorišćenih kredita, koje je u prošlosti neodgovorno odobravala prethodna vlast, kaže Vujović.

Izvor: Tanjug

3,5 mlrd.€ kredita stoji, a plaćamo skupu kamatu
Foto: Thinkstock

Ministar finansija Dušan Vujović je istakao da vlada želi da reši korak po korak to nasleđe i da su zato uključeni u budžet za 2017. projektni zajmovi od 43,5 milijardi dinara.

"Niste znali dinamiku korišćenja, zbog čega mi u neiskorisćenim kreditima imamo čak 3,5 milijarde evra", rekao je Vujović obrazlažući budžet za narednu godinu.

On je kazao da je reč o 'interkalarnim' kamatama - koje se obračunavaju i naplaćuju samo za vreme korišćenja kredita, u toku grejs perioda.

"To nam je bilo nasleđe iz prošlosti koje želimo da potpuno eliminišemo. Ove godine pravimo krupan korak da sve projektne zajmove od 43,5 milijardi dinara uključujemo u budžet", naglasio je ministar finansija.

On kaže da će deficit od 69,1 milijarde obuhvatiti 43,5 milijardi projektnih zajmova, tako da je pravi deficit preostalih 25,6 milijardi, što iznosi 0,6 odsto BDP-a.

"Ta cifra predstavlja rekord u budžetu koji je podnet parlamentu na razmatranju od 2000. na ovamo. Vlada nikada parlamentu nije podnela budžet koji je imao manji deficit, ja bih se kao ekonomista plašio da predložim bolje od toga", naveo je Vujović nakon čega je pozdravljen aplauzom poslanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: