Srbija

Četvrtak, 03.11.2016.

10:02

"Ljudi ne znaju gde da ulože 2.000 EUR viška"

Srbija će teško ući u treću fazu investicija bez razvijene berze, ali se za masovniji izlazak kompanija moraju stvoriti uslovi, kaže ministar Dušan Vujović.

Izvor: B92, Beta

Foto: Tanjug

“Moja poruka je da ovo nikada nije bilo važno kao danas. Treba nam berza koja će ulivati poverenje. Srećem ljude koji ne znaju gde da ulože 2.000 evra viška, ali i one kojima treba 200 evra da bi preživeli. Moramo te ljude povezati i ponuditi im sistem”, kazao je ministar finansija Dušan Vujović na otvaranju Konferencije Beogradske berze.

Vujović je najavio da će uskoro biti izmenjen Zakon o tržištu kapitala da bi se obezbedilo stabilnije trgovanje na berzi i sprečile spekulacije s namerom da se poremeti cena vrednosnih hartija.

"To u svetu postoji od tridesettih godina, zabranjeno je udruživanje s namerom da se spusti ili podigne cena", kazao je Vujović. Izmene propisa o tržištu kapitala, prema njegovim rečima, trebalo bi da obezbede ključne elemente berze - stabilnost, predvidivost i dubinu.

"Ovo je za nas važno da bi firme izašle na berzu. Za masovniji izlazak na berzu treba da se obezbede uslovi i na jednoj i na drugoj strani. Beogradska berza je sada četiri puta manja nego na početku njenog rada", kazao je Vujović.

Ministar je naglasio da se treća generacija investicija može privući samo u državama sa razvijenim berzama i da nema razvijene ekonomije bez razvijene berze. Pozvao je stručnjake berze da ponude najatraktivnije uslove koji će sprečiti inicijalni pad.

“Da bismo pratili druge velike privrede, potrebna nam je ta treća generacija investicija. Berzu moramo da ojačamo, da berza može da ponudi atraktivnost, da firma dobije ono što očekuje a to je da se ne desi inicijalni pad”, objasnio je srpski ministar finansija.

Poredeći kapital koji se dobija kao pozajmica od banaka i onaj koji se generiše preko berze, Vujović je izneo prednosti i mane obe opcije zaduživanja.

Kako je naveo, banke su konzervativne, često nemaju prostora za projekte koje su vizije kao što to berza može da ponudi. S druge strane, mnogi su shvatili da je jednostavnije dobiti kapital preko banke nego na berzi, a u berzi, kako je kazao, nemate prijatelje kao što to može biti banka.

“Ovo što berza radi nije lako, možda mali kasnimo, možda smo propustili neke vozove ali moramo da podržimo razvoj berze”, naveo je Vujović.

On je kazao da će država, da bi privukla štednju građana, ponuditi elektronske menice na koje će kamata sigurno biti veća od one koju dobijaju u bankama, a za nijansu manja od one koju država plaća na pozajmljeni kapital. Po njegovoj proceni, na taj način moći će da se privuče osam do devet milijardi evra štednje građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: