Radnici brane Trepču: Zakon neprihvatljiv

Na sastanku u Zvečanu saglasni da je Nacrt zakona o Trepči – neprihvatljiv.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 06.10.2016.

16:32

Radnici brane Trepču: Zakon neprihvatljiv
Trepèa/Foto: Tanjug, arhiva

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Srbi sa Kosova i menadžment Trepče ocenili su na zajedničkom sastanku u Zvečanu da je Nacrt zakona o Trepči, o kojem bi sutra trebalo da se izjasne poslanici kosovske skupštine, neprihvatljiv.

Radnici kombinata "Trepča" i danas su u Rudaru kod Zvečana i ispred Flotacije u Leposaviću protestovali zbog najave usvajanja posebnog zakona prema kome bi 80 odsto imovine tog kombinata bilo u vlasništvu Kosova.

Skupština Kosova trebalo bi u petak da raspravlja o tom zakonu.

Direktor Energetike Trepča iz Zvečana Dragoslav Milošević rekao je da će jednostrano donošenje najavljenog zakona sigurno poremetiti i drastično pogoršati kompletnu ekonomsku, socijalnu, bezbednosnu i ukupnu političku situaciju na Kosovu i Metohiji, sa nepredvidljivim posledicama .

"Toga su svesni i predstavnici međunarodne zajednice prisutne na ovom prostoru. Želeći da budemo konstruktivni i realni, ne pretendujući da kao menadžment i Sindikat rešavamo pitanja pravnog statusa, predlažemo da se pitanje 'Trepče', ali i drugih društvenih preduzeća hitno stavi na dnevni red pregovora u Briselu i u pregovorima iznadje rešenje prihvatljivo za sve relevantne strane", rekao je Milošević .

On je rekao da ne postoji prihvatljivo i primenljivo zakonsko rešenje koje u potpunosti zanemaruje vlasničku strukturu definisanu u poslovnim knjigama i pravnoj dokumentaciji "Trepče" koja, osim niza akcionara, jasno definiše kao većinskog vlasnika Fond za razvoj Republike Srbije, rekao je Milošević.

Radnik Metalurgije olova iz Zvečana Dragiša Miljković je najavio je da će zaposleni u Trepči svim demokratskim sredstvima braniti svoj kombinat, radna mesta, pravo na rad i život na ovim prostorima.

"Nećemo dozvoliti da pokrajinski organi u Prištini svojim odlukama onemoguće dalji proces proizvodnje. Zahtevamo od Vlade Srbije da nas podrži u tome a od međunarodne zajednice i pokrajinskih organa očekujemo da obustave sve akte pravnog nasilja u vezi sa donošenjem posebnog zakona o Trepči", rekao je Miljković.

Jednočasovno okupljanje zaposlenih u Trepči proteklo je mirno.

Opširnije u video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: