Još Austrougarska uvela, a mi gasimo

Nedavna najava da bi se pruga od Vrbasa do Sombora mogla „vozova uželeti“, izazvala je uzbunu u javnosti.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2016.

11:43

Još Austrougarska uvela, a mi gasimo
Foto: Tanjug

Kako je najavljeno, u sklopu reorganizacije sistema srpske železnice taj pružni pravac, kao nerentabilan za nacionalno železničko javno preduzeće, mogao biti potpuno ugašen i time uz brojne lokalne pruge arhiviran u ropotarnicu istorije.

Smirenju javnosti nije doprinela ni konačna odluka da se ovaj pravac do daljeg ukine.

Ostavljeno je, naime, lokalnim samoupravama Vrbasa, Kule i Sombora da odluče da li će same preuzeti održavanje i finansiranje ovog pružnog pravca, od priključka na Koridor 10 do Sombora.

Delimično je strepnju javnosti umirio nedavno obelodanjen stav somborskih vlasti, odnosno gradonačelnice Dušanke Golubović da „bilo kakvo dalje urušavanje železničkog saobraćaja na teritoriji grada Sombora ne doprinosi ni građanima ni privredi“ zbog čega će se, po njenim rečima, u saradnji sa ostalim gradovima i opštinama APV napraviti procena opšteg interesa a nakon pregovora sa „Srbija vozom“ i „Srbija kargom“ ponuditi i određena rešenja gradskoj Skupštini.

Ovakva formulacija, uz nedavnu inicijativu Pokrajinske vlade da se proces prenošenja prava upravljanja železničkom infrastrukturom na regionalnim i lokalnim prugama na teritoriji Vojvodine odloži, dok se jedinice lokalne samouprave ne upoznaju sa stanjem pruga i mogućnostima upravljanja, pružio je tračak nade Somborcima koji i doslovno životno zavise od pruge Vrbas – Sombor.

Međutim, ako je suditi po najnovijim stavovima susednih lokalnih samouprava, šansi za opstanak ovog pružnog pravca koji je ustanovila još Austrougarska, sve je manje.

Obelodanjen je zvaničan stav rukovodstva opštine Kula, kroz čiju teritoriju prolazi nekih 30 kilometara pruge, po kojem ova lokalna samouprava nema mogućnosti, ni tehničke ni finansijske, da na sebe preuzme funkcionisanje lokalne pruge, tek jedne od 18 srpskih pružnih pravaca „viđenih“ za gašenje.

Tako je nedavno Tihomir Đurić, pomoćnik predsednika opštine Kula zadužen za privredu, komunikaciju sa javnom preduzećima, ustanovama i višim organima vlasti za pojedine medije izjavio da je rukovodstvu preduzeća „Infrastruktura železnice Srbije“ A.D. i Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo u saobraćaj predočeno da Opština Kula nema ni finansijskih ni tehničkih mogućnosti da održava ovu deonicu pruge.

“Nijedna firma u našoj sredini nema sektor za održavanje železničkog saobraćaja, a troškovi iz opštinskog budžeta za te namene bi bili ogromni, pošto bi po dosadašnjim procenama, oni znosili od 20.000 do 50.000 evra godišnje po kilometru pruge”, obrazložio je javnosti Tihomir Đurić stav kulske opštine, da odustane od preuzimanja održavanja i funkcionisanja dela pružnog pravca koji od Kuli susednih Vrbasa do Sombora ima oko 80 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: