Srbija

Nedelja, 01.05.2016.

16:13

Prava radnika u Srbiji samo između jaja i roštilja

Da li poštovanje tradicije ili nedostatak ideja i kapacitet da bilo šta urade, tek borba za radnička prava u Srbiji, ove godine sačekaće neki drugi povod.

Izvor: B92

Prava radnika u Srbiji samo između jaja i roštilja
Foto: Tanjug

Ove godine se praznik rada, poklopio sa pravoslavnim Uskrsom. Za one kojima je to posao, sindikate, to je bio dovoljan razlog da, umesto borbe za prava radnika, ostanu kod kuće i praznuju.

Da se pita Čikago iz 1886. odgovor bi stao u dve reči - sramota i debakl. Sve koji su u prestonici obeležili praznik rada bilo je baš lako prebrojati.

Sindikalne centrale su ovog 1. maja poslale poruku zaboravite na svoja prava, ostanite kod kuće i tucajte se jajima.

Pošto se Međunarodni praznik rada poklapa sa Uskrsom, sindikati neće organizovati protestne šetnje i okupljanja kao prethodnih godina, ali poručuju da će ubuduće nastaviti da se još snažnije bore za poboljšanje prava radnika.

Na Slaviji smena zastava kao po dogovoru. Dok su jedni okupirali spomenik vođi socijalističkog pokreta u Kraljevini Srbiji Dimitriju Tucoviću, drugi su čekali svoj red.

Prvo nezadovolji savez komunističke omladine jugoslavije. Njih je smenila delegacija socijalista u kojoj je društvo predsedniku Ivici Dačiću iz vrha stranke pravio samo Aleksandar Antić. Obećanje da će levica nastojati da čuva tekovine za koje su se radnici izborili krajem 19. veka.

Potom je spomeniku Tucoviću prišla najnovija levica Borka Stefanovića.

I tek da saobraćaj ne bude barem na kratko zaustavljen, a policajci ne budu potpuno besposleni, Ulicom kralja Milana prošetao je levi samit Srbije uz podršku još nekih nevladinih organizacija.

Poručuju da je žalosno što su radnici u Srbiji isključivo prepušteni sami sebi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: