"Pećina će biti najznačajnija destinacija u BG"

Na dnevnom redu sednice Skupštine grada naći će se 26 predloga planova i izrade planova detaljne regulacije, među kojima i za Blok 42.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2016.

08:11

Foto: Tanjug

Gradonačelnik Siniša Mali ističe da se usvajanjem tog plana stvara uslov za početak izgradnje nove autobuske stanice.

Mali je naveo da su planovi detaljne regulacije važni dokumenti za urbani i privredni napredak grada, jer su osnov za planski razvoj grada i privlačenje investicija.

"Gradska vlast nastavlja sa reformama i ubrzanim razvojem Beograda", rekao je gradonačelnik.

Među 26 predloga planova i izrade planova detaljne regulacije je i plan područja naselja Šangaj u Batajnici, na koji se, kaže Mali, čekalo skoro deceniju.

Na dnevnom redu su i izmene Akcionog plana za zapošljavanje, nakon čijeg usvajanja će, prema njegovim rečima, biti proširene mere aktivne politike zapošljavanja za preduzetnike i na ostala privredna društva, čime će se smanjiti stopa nezaposlenosti.

"Sprovođenjem ovog plana, koji sprovode institucije koje su članovi Saveta za zapošljavanje grada, ispunjavamo obećanja da ćemo smanjiti nezaposlenost u gradu", kazao je Mali.

S tim ciljem, dodao je on, grad će dodeljivati poslovni prostor u zakup pod posebnim uslovima.

To je, tvrdi gradonačelnik, mera koja će nezaposlenim licima pomoći u samozapošljavanju, ali i razviti mikro, mala i srednja preduzeća, kao i znatno podstaći privredni razvoj.

Grad će, rekao je Mali, davati dodatna bespovratna sredstva kao meru za podršku razvoja inovativnih delatnosti i samozapošljavanja.

Očekuje se i usvajanje odluka o merama za podršku ženskom preduzetništvu, a Mali je pozvao preduzetnice da se prijave na javni konkurs koji će grad uskoro raspisati.

Odbornici će razmatrati i odluku o načinu, kriterijumima i merilima za izbor programa i projekata u turizmu koji se sufinansiraju iz gradskog budžeta.

"Nastavljamo i sa sufinansiranjem programa i projekata iz oblasti turizma, što je od izuzetnog značaja za razvoj ponude turističkog proizvoda Beograda i pozicioniranja našeg grada kao poželjne turističke destinacije u regionu i šire", rekao je Mali.

Na dnevnom redu biće i rešenje o davanju na korišćenje na period od 20 godina, bez naknade, ulaza u Tašmajdansku pećinu JP "Beogradska tvrđava", kao i dopunjeni predlozi odluka o raspolaganju stanovima grada.

Mali ističe da je grad od republike preuzeo Tašmajdanske pećine i da se ubrzano radi na raščišćavanju terena, kako bi bile otvorene za turiste sledeće sezone.

"Namera nam je da promovišemo ovaj jedinstven objekat, kako bi postao jedna od najznačajnijih turističkih destinacija u Beogradu", rekao je Mali.

Odbornici će sutra razmatrati i odluku o pravu na naknadu dela troškova boravka dece u privatnim vrtićima u Beogradu za 2016/2017. godinu.

Među 49 tačaka sednice naći će se i odluka o finansiranju ili sufinansiranju projekata iz oblasti unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima u Beogradu, kao i o postavljanju stanica za iznajmljivanje bicikala na teritoriji grada.

Na dnevnom redu će se naći i odluka o određivanju bližih tehničkih i drugih uslova za ugostiteljske objekte koji se ne kategorizuju, a koji se nalaze u stambenim zgradama.

Razmatraće i rebalans programa poslovanja za 2016. godinu JVP "Beogradvode", te raspodela neraspoređene neto dobiti iz ranijih godina JKP "Javno osvetljenje" i raspodela preostale neto dobiti iz 2014. godine JP "Gradsko stambeno".

Na dnevnom redu biće i odluka o proglašenju zaštićenog staništa "Veliko blato", a izveštaj o radu za prethodnu godinu podneće Gradsko pravobranilaštvo i zaštitnik građana grada Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: