"Plate i penzije zamrznute još tri godine"

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da se fiskalna konsolidacija i reforme zaustavljaju a još nisu ostvareni ciljevi za ozdravljenje ekonomije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 02.03.2016.

12:07

Foto: Tanjug

“Učinjen je samo polovičan učinak. Jedino se značajno smanjio deficit i to je veliki uspeh vlade. Ali 3,7 odsto je još uvek veliki deficit i ne obezbeđuje ozdravljenje”, kazao je Petrović na konferenciji za novinare.

Ističe da u trogodišnjem planu vlade ne postoje kredibilne mere kojim bi se ovaj deficit smanjio kako bi se i javni dug smanjio.

“Kada je reč od otpuštanju 75.000 ljudi za tri godine - to je nerealna mera, što se već pokazuje po onom što je do sada urađeno, tako da ta mera neće doneti uspeh”, naveo je on.

Takođe, kako je kazao, potrebno je da se plate i penzije drže pod kontrolom, odnosno da ostanu zamrznute kako bi se išlo ka ozdravljenju ekonomije u naredne tri godine, jer to je sada jedina konkretna mera štednje.

Petrović navodi da tokom 2015. jedva da su počele reforme kod javnih preduzeća, jedino se nešto radilo kod Železnica. “EPS i Srbijagas i dalje su u problemu”.

“Kada je reč o preduzećima u restrukturiranju ,tek je rešena trećina problema, prema našoj oceni”, kaže on.

Petrović je kazao da se prvo moraju rešiti problem EPS-a i Srbijagasa, navodeći da se moramo suočiti s tim problemima i početi da ih rešavamo.

Što se tiče privatizacije, Petrović smatra da nema razloga za odlaganje rešenja za preduzeća kao što je Železara.

“55.000 ima zaposlenih u tim problematičnim preduzećima, odlaganje tih problema stvara deficit u nekim drugim sredstvima. Možda može da se reši sudbina 35.000 od ovih 55.000 u ovoj godini”, smatra prvi čovek Fiskalnog saveta.

Petrović ne smatra da će se ove godine naći rešenje za Železaru i RTB Bor, ali navodi da u slučaju Srbijagasa čak nije urađeno ni ono što je najbezbolnije.

“Železnica je nešto svetlija tačka. Jeste veliki problem, ali je napravljen profesionalno dobar plan i kreće se u njegovu realizaciju”, kaže šef Fiskalnog saveta.

Što se tiče smanjivanja subvencija, on je rekao da ta mera nije dobro pripremljena. “Kao što su subvencije za javni servis za koje se na primer ne zna da li će biti dovoljne”, naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: