Putnici bezbedniji: Uz aranžman i osiguranje

Svako ko uplati aranžman u turističkoj agenciji od sada će biti pojedinačno osiguran što će omogućiti veću bezbednost putnika i brži povraćaj novca.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2015.

19:16

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

To je jedna od ključnih novina koju su donele izmene Zakona o turizmu, rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić.

Seničić je naglasio da će garancije putovanja moći da daju osiguravači direktno agencijama i YUTA kao reprezentativno udruženje turističkih agencija, za one agencije koje budu želele da tom asocijacijom sklope tu vrstu ugovora, objasnio je Seničić za Tanjug.

U pripremi je pravilnik koji će regulisati detaljnije ta pitanja, kao podzakonski akt koji prati Zakon o turizmu, rekao je Seničić.

"Specifičnost će biti u tome što ćemo mi obezbediti tehničku pomoć onima koji se nađu u nezavidnoj situaciji - ili ne mogu da otputuju ili nisu dobili ono što su platili. Obezbedićemo tehnički servis koji će pružati podršku sedam dana u nedelji 24 sata tokom cele godine", rekao je on.

Takođe, kako je naveo, YUTA će se truditi da sa osiguravačem koji im bude partner u ovom poslu obezbede mogućnost instantnog povraćaja novca u slučaju da aranžmani nisu iskorišćeni, kako proces isplate ne bi trajao predugo.

"Potrudićemo se da rok bude limitiran na 48 ili 72 sata za povraćaj novca putnicima, a mi ćemo preuzeti obavezu na sebe da direktno sa osiguravačem kasnije prolazimo onu proceduru da bi se taj novac zaista i povukao od samog osiguravača", rekao je Seničić.

On je istakao da će ovaj model biti jedinstvena usluga i na prostoru Evrope, s obzirom da asistencija u tom obimu nije prepoznata ni u evropskim zemljama.

"Mi verujemo da imamo mogućnost i znanje da ,na najbolji način kao reprezentativno udruženje koje ima 300 agencija, to radimo veoma uspešno", rekao je on.

Seničić je pohvalio saradnju sa resornim ministarstvom na izradi ovog zakonskog okvira jer su svi njihovi zahtevi bili razmatrani a ono što je bilo moguće je u ovom trenutku je i usvojeno.

Broj zahteva koji je mogao da bude usvojen limitiran je činjenicom da su usvojene izmene i dopune Zakona o turizmu a ne novi zakon, rekao je on i dodao da očekuje da će rad na novom zakonu započeti posle usvajanja Strategije razvoja turzima, pa će u tom krugu možda biti unete još neke izmene koje će doprineti unapređenju poslovanja turistickcih agencija.

Seničić je dodao i da je izmenama Zakona o turizmu, pooštrena kaznena politika - turisticka inspekcija sada ima mogućnost da obustavi rad agenciji za koje se utvrde nepravilnosti a takođe ima i mogućnost izdavanja naplatnih kazni.

To će dorpineti povećanju usluga turističkih agencija i delovati preventivno na one koji možda misle da bi nekoga mogli da prevare, rekao je on.

Predviđene kazne su visoke i kreću se do 800.000 dinara u zavisnosti od prekršaja, rekao je Seničić.

Kompromisno rešenje je pronađeno i kada su u pitanju udruženja, sindikalne organizacije koje su se do sada bavile organizacijom turističkih putovanja bez licence organizatora putovanja.

Prema njegovim rečima YUTA je predlagala da se primeni direktiva EU koja je u pripremi a koja predviđa da se onemogući rad svih koji nisu licencirani za organizatore putovanja.

Kompromisno rešenje podrazumeva da se ta udruženja i organizacije moraju registrovati u turitičkoj inspekciji i moraju predati sva validna dokumenta da bi bili prepoznati kao oni koji se eventualno mogu baviti organizacijom putovanja, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: