Da li će kuće preživeti proširenje aerodroma

Neizvesna sudbina objekata napravljenih uz ogradu vazdušne luke Nikola Tesla. Protiv vlasnika placeva opština Surčin pokrenula postupak, pišu Večernje novosti.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2015.

08:53

Default images
Foto: Beta (arhiva)

Kuće koje su Surčinci sagradili tik uz aerodromsku pistu ovoga puta "preživeće" planirano proširenje naše vazdušne luke.

Međutim, temelje domova može uzdrmati namena njihovih placeva za izgradnju saobraćajnica, zbog čega legalizacija objekata ni do danas nije sprovedena.

Naime, ove porodične kuće sagrađene u blizini Aerodroma "Nikola Tesla" nalaze se u nebezbednoj zoni. Nekoliko stotina domaćinstava nicalo je bez dozvole decenijama. Mnogi su podneli zahteve za legalizaciju, neki su odbijeni, neki još čekaju, a pitanje opstanka ovih kuća nikako da se reši.

"Kada smo kupili plac aerodromske ograde nije ni bilo. Dva puta smo podnosili zahtev za legalizaciju, i još smo na čekanju. Iako nemamo dozvolu uredno dobijamo sve račune. Svesni smo da je naša kuća ugrožena ukoliko dođe do nekog proširenja, ali nadamo se da ćemo dobiti neku nadoknadu ako ovo bude moralo da se ruši", priča Milutin Ristić, jedan od meštana čija se kuća nalazi pored ograđenog dela.

Međutim, iako se mnogi stanari ovog dela grada nadaju da će nekada legalizovati svoje objekte, u opštini Surčin kažu da je protiv vlasnika kuća u ovoj zaštićenoj zoni pokrenut inspekcijski postupak.

"Pojedine parcele na kojima su sporni objekti se u katastru nepokretnosti vode kao poljoprivredno zemljište, ali su Detaljno urbanističkim planom aerodroma iz 1988. i generalnim planom Beograda iz 2003. godine, predviđene za saobraćaj i saobraćajne površine", navode iz Opštine Surčin.

Iako je problem postojanja kuća u ovom delu problem i Opštine Surčin i rukovodstva aerodroma, zajednički plan za njegovo rešenje i dalje ne postoji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: