Srbija nije mogla sama u onoliku Rusiju

Samit u Portorožu je prilika da se napravi platforma za budućnost dece, da ne odlaze u razvijenije zemlje, već da ostanu, kaže Milan Petrović.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.05.2015.

11:38

Default images
Foto: Thinkstock.com

Predsednik Srpske asocijacije menadžera Milan Petrović izjavio je da će na Samitu 100 biznis lidera jugoistočne Evrope u Portorožu biti učinjen suštinski napor da se za sledećih pet, 10 ili 20 godina ovaj region dovede u bolju ekonomsku poziciju i da se napravi platforma za budućnost dece, da ne odlaze u razvijenije zemlje, već da ostanu.

Iznoseći očekivanja od Samita 100, regionalne inicijative udružženja menadžžera Srbije, Slovenije i Hrvatske, koji se ove godine održava 1. i 2. juna u Portorožu, Petrović je najavio da će biti definisano nekoliko privrednih sektora koji su veoma bitni za razvoj regiona.

Fokus je, kako kažže, na razvoju građevinske industrije, izgradnji infrastrukture, energetici, razvoju turizma, poljoprivrede, farmacije i informaciono-komunikacionih tehologija (ICT).

U protekle četiri godine bilo je reči na skupovima ovakvog tipa o boljem povezivanju regiona, jer je svima jasno da postoji upućenost kompanija i tržišta jednih na druge u regionu zapadnog Balkana, podsetio je Petrović, koji je učesnik i jedan od moderatora Samita100 u Portorožu.

"Međutim, postoji jedan faktor u regionu koji se zove politika, koji u mnogo čemu komplikuje saradnju između tržišta i kompanija. Želeli bismo da nam politika obezbedi mnogo lakšu saradnju, da eliminiše sve nepotrebne administrativne granice koje trenutno postoje, i da ovaj region izgleda po pitanju komunikacije protoka roba, ljudi, novca mnogo jednostavnije", rekao je Petrović i primetio da i dalje postoje administrativne prepreke između zemalja.

"Neće ni jedan investitor da uloži u region, ukoliko kamion mora da mu čeka tri sata na svakoj od granica", smatra on.

Model skandinavskog regiona je inspiracija kao budući model za ovaj region, ali to ne može da se desi preko noći, primetio je sagovornik Tanjuga.

"U Portorožu će biti učinjen suštini napor da se za sledećih pet, 10 ili 20 godina, ovaj region dovede u jednu bolju ekonomsku poziciju i da na neki način napravimo platformu za budućnost naše dece, da ne odlaze odavde i da ostaju u regionu", nagovestio je Petrović.

"Bez ozbiljne infrastrukture u regionu ni ekonomija ne može da raste", primetio je Petrović i dodao da će u Portorožu biti reči i o energetici, jer je prostor bivše Jugoslavije imao jedan energetski sistem kao jednu celinu.

Što se tiče razvoja turizma, svi smatramo da je čitav ovaj prostor jedna sjajna turistička plataforma za goste koji dolaze van regiona, a zatim tu je proizvodnja hrane i poljoprivreda, u čemu ovaj region opet nudi jednu dobru ponudu, ali naravno može mnogo mnogo bolj', ocenio je predsednik SAM-a.

Petrović je podsetio da sa povećanom tražnjom hrane na tržištu Rusije, Srbija nije mogla da zadovolji sve potrebe koje su oni imali, mada je ceo region mogao tu više da učini, ali na zalost nismo.

Kada je reč o ICT sektoru, Petrović je predočio da 21. vek diktira i nosi nove trendove i pitanje je koliko ih mi patimo u ovom trenutku, ali svesni smo da svet vrlo brzo neće izgledati onako, kako danas izgleda, baš zbog te, informacione tehnologije i digitalnog sveta, koji sve više uzima maha i postaje deo života i naravno i biznisa.

I farmaceutska industrija je sektor gde imamo sjajne kompanije u regionu, od kojih su neke bolje, neke lošije, prošle su fazu privatizacije, ali smatramo da u tom delu saradnje takođe mogu da se napravi mnogo više.

Ono što predstavlja problem svim zemljama u regionu je nedostatak investicija i to je činjenica, naglasio je predsednik SAM-a i dodao da investicije dolaze tamo gde postoji uslov da se investira.

"Mi nismo jedini region koji postoji u svetu. Trenutno dinamika u regionu je mnogo lošija nego u nekim regionima u istočnom svetu, mislim na Aziju i to kompanije veoma dobro znaju i dobro mere pre nego što dolaze ovde", kazao je sagovornik Tanjuga.

Petrović je ocenio da je kupovna moć samog regiona, koji ima 20 miliona potrošača, ograničavajući faktor jer je njihova platežna moć veoma niska i nalazi se na nivou eventualno neke normalne zemlje, koja ima pet miliona stanovnika, tako da i to utiče na dolazak stranih investicija.

"Da li region može bolje? Apusolutno da! Ponavljam, ovo što sada radimo, ne radimo za sutra i ne može preko noći ništa da se poboljša, ali ovo u suštini posao, koji treba da obezbedi u sledećih 10 do 20 godina bolju poziciju regiona", poručio je Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: