Srbija

Petak, 27.02.2015.

13:16

"Srbija napredovala u energetici"

Ministar Aleksandar Antić kaže da je na sastanku sa predstavnicima EK ocenjeno da je Srbija napravila napredak u oblasti energetike i rešila sporna pitanja.

Izvor: Beta

Default images

Antić je novinarima nakon sastanaka sa direktorom Direktorata za politiku susedstva i proširenje Evropske komisije Žan-Erik Pakeom rekao da su za napredak zaslužni potezi od usvajanja novog Zakona o energetici do donošenja plana restrukturiranja Srbijagasa.

On je najavio i da će krajem avgusta u Beču biti održan sastanak predstavnika EU sa predsednicima Vlada sa Zapadnog Balkana na kojem će u prvi plan biti stavljene interkonekcije.

"Očekujem da će na tom skupu biti do kraja definisan projekat gasne interkonekcije (Srbije) sa Bugarskom u smislu finansijske konstrukcije", rekao je Antić.

Ministar je najavio da će 5. marta će u Sofiji biti održan sastanak na tehničkom nivou, a da će krajem marta početkom aprila u Beograd doći bugarska ministarka energetike Temeneužka Petkova sa kojom će biti definisani svi elementi projekta za skup u Beču.

Prema ranijim informacijama, povezivanje Bugarske i Srbije intekronektivnim gasovodom, koji omogućava protok gasa u oba smera, između Niša i Sofije, obezbediće novi pravac snabdevanja gasom za Srbiju.

Antić je rekao se na sastanku Srbija kandidovala izgradnju gasne konekcije sa Makedeonijom izgradnju deonice od Vranja do Kumanova kao regionalno značajan projekat koji treba da obezbedi dodatnu sigurnost u snabdevanju regiona.

Ministar je rekao i da je predsatvnike Evropske komisije informisao da će Srbija odgovorno i ravnopravno tretirati sve nove gasne projekte koji imaju za ideju potrebu diversifikacije izvora i pravaca snabdevanja gasom, ali da svet to planira da radi u koordnaciji sa EK i da projekti moraju da budu usaglašeni sa trećim energerskim paketom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: