"Pad FAS-a 27%, hitno novi model"

Izvoz Fabrike automobila Srbije iz Kragujevca opao je za 27 odsto u novembru u odnosu na jul 2013. godine, izjavio je ekonomista Vladimir Vučković.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.01.2015.

11:03

Default images
Foto: Beta

Vučković je na prezentaciji časopisa Makroekonomske analize i trendovi kazao da taj pad pokazuje da bez novog modela te automobilske industrije nema ni doprinosa srpskoj industriji.

"Najsjajniji period FAS-a bio je sredinom 2013. godine i toj fabrici je potreban novi model", kazao je Vučković.

On je kazao da se spoljnotrgovinska razmena Srbije i dalje smanjuje i da ne ohrabruje činjenica da su izvoz i uvoz u novembru prošle godine bili znatno niži nego godinu ranije.

Pad izvoza, kako je naveo, najveći je kod izvoza motornih vozila i prikolica.

Ekonomista Stoja Stamenković kaže da je jasno da fijat više ne može biti faktor industrijske proizvodnje.

"Takav model živi dve ili tri godine i to je to", rekao je Stamenković.

Država će verovatno preuzeti dugove Železare

Ekonomisti MAT-a kažu da ne znaju tačno kakav je dogovor postignut sa Esmarkom, ali da je vrlo verovatno da će država preuzeti neke dugove na sebe od Železare.

Stamenković smatra da ne bi bilo dobro da država ponudi neke tekuće subvencije.

"Ne znam kakav je dogovor...Esmark, ili kako se ta železara bude zvala, moraće da plaća zarade, struju, vodu, poreze...", rekao je Stamenković i dodao da je za ekspanziju proizvodnje u železari, koja se najavljuje, potrebno vreme.

Prema njegovim rečima, na aktiviranje punog kapaciteta proizvodnje i izvoza železare, u najboljem slučaju, teško da se može računati do polovine godine, ili čak pre četvrtog kvartala ove godne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: