Utorak, 20.01.2015.

11:03

"Pad FAS-a 27%, hitno novi model"

Izvoz Fabrike automobila Srbije iz Kragujevca opao je za 27 odsto u novembru u odnosu na jul 2013. godine, izjavio je ekonomista Vladimir Vučković.

Izvor: B92

"Pad FAS-a 27%, hitno novi model" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

gipsy

pre 9 godina

Pre par nedelja smo komentarisali ovu temu pod nazivom "ko siri glasine po drustvenim mrezama da je projekat FIAT propao".Sada vam je jasno da to nisu glasine vec realno stanje bez ikakvih sansi da se popravi narocito u svetlu ekonomske situacije u Evropi i Americi ali naravno zbog razlicitih okolnosti.Da li je moguce da neko jos predlaze novi model automobila?Nadam se da Italijani nisu toliko blesavi kao ovi nasi ekonomski eksperti za salala i tralala!!
Dakle,baceno je 1,2 milijarde evra u bunar!Majko mila, sta smo mogli da uradimo sa tim parama u poljoprivredi i prehrambeno-preradjivackoj industriji.Da zaposlimo na desetine hiljada ljudi!!A tek zelezara i ostale metalske firme u restruktuiranju bez orocenja jos par milijardi evra su pojele odnosno kroz njih su opljackane.Kako mi uopste postojimo?

MOSTONGA

pre 9 godina

Vidim da neki ovo nzivaju promasenom investicijom, ali nije njih premijer doveo ovde da bi ga sad i za to krivili. Jos malo pa ce vam vucic biti kriv i za atentat na ferdinanda.

sasa

pre 9 godina

2-3 godine? kakav je ovo "strucnjak"? Tom logikom bi se sada proizvodio VW Golf 14 ili 20? Ovaj sajt bi trebalo da kvalitetnije bira sagovornike. A da treba suspendovati Ekonomski faks na jedno 10 godina, treba. I zaposliti nove profesore. Bez Dinkica i slicnih, naravno.

Đole

pre 9 godina

Pre oko deset dana bila je ova tema ali drugi "ekonomisti". Moj komentar je imao najveći broj pozitivnih glasova, blizu 800. Kao novinar i urednik, dve decenije specijalizovan za automobilizam, znam da je posao sa "Fijatom" od samog početka bio promašena investicija! Pregovori su počeli još za vreme ministra Bubala a njegovi saradnici su i mene kontaktirali za neke informacije. Pre deset dana sam u komentaru naveo da Cvetkovićeva vlada nije slušala savete prof. Grudena iz "Poršea" niti šefa razvoja bezinskih motora Opela (i GM-a globalno) pok. Tadije Jurkovića, već su "EKONOMISTI" sa Dinkićem zakuvali ovu propast. Danas se samo posle deset dana javljaju neki drugi "ekonomsti" ponovo sa zahtevom za novi model koji bi subvencionisala Srbija. JASNO JE DA TA NAVALA ZAHTEVA NIJE SLUČAJNA! Obećavam da ću protiv ovih "ekonomista" (i Dinkića) podneti prijave za ekonomsku špijunažu i koruptivne radnje protiv države Srbije!!! Nama bi svanulo da Ekonomski fakultet prestane da radi na najmanje 10 godina, jer su od "ekonomista" u medijima jedino zastupljenije Ceca i Karleuša - dok ceo narod ubrzano tone u živo blato! Moje ime je poznato redakciji B92 - izazivam deset "ekonomista" protiv mene samog da pričamo o automobilskoj industiji - pojma nemaju. Šta kaže "penzioner" Stamenković? Život jednog modela automobila je tri godine!?!?!?! Vidim da su posle "Fijata" komentarisalo i železaru. I u to se razumeju?

Statistika naša dika, što poželiš to naslika

pre 9 godina

Zašto poredi novembar 2014 i jul 2013 godine? Kako da znamo da li su ta dva meseca uporediva? Neka uporedi zadnja dva kvartala sa prvom polovinom 2014 npr.

Milan

pre 9 godina

Opet ovaj Vučković o Fiatu...Po čemu je taj "ekonomista" baš stalno na temi Fiat i to uvek sa negativnim pa cak i sa laznim podacima.

realno

pre 9 godina

ko će za ovako ružan auto da plati traženu (ne malu) cenu?
ne mrzim fiat - vlasnik sam jednog modela - al odnos
dizajn/kvalitet/cena za 500L je takav da je čudo što je
uopšte ikako i išao.

dačija je najbolji primer šrafciger auto-industrije: kakav model treba praviti. sve što bude pravljeno preko 8k eura - made in srbistan - nema nikakvu šansu za opstanak.

garavi

pre 9 godina

znaš kada ce vučić dobiti novi model tj tatin sin? ???? nikad, ali i to je nekad. ova vlada znate sa kim na vrhu nikad ništa dobro nije niti ce uraditi za srb. , narod. pa nisu talijani prosti eeee

Neša

pre 9 godina

Izguglajte prodaju modela 500L.
Kada to uradite, videćete da mu je u celoj Evropi prodaja u odnosu na 2013. skočila za oko 35%. Videćete da je na prvom mestu u segmentu kojem pripada, kao što je bio lider segmenta po prodaji i 2013. godine. Videćete da je to jedini model u klasi koji se proda u oko 100.000 komada tokom godine u Evropi. Plus ostala tržišta. Videćete da Fiat sa tim modelom drži 27% udela u klasi "small MPV", gde pored njega ima još 12 drugih automobila.

Makedonac

pre 9 godina

Kakvi pogreska pravite cudim se kako opstajete ?


Pogledajte samo Automobile Dacia, 14000 zaposlenih preko 10 modela i rast prodaje svake godine.To je trebala biti Zastava svoja firma u okviru vece firme, a vi ste je prodali FIAT-u niste napravili BREND od ''Zastava'' i danas je to firma koja sklapa aute i vec sutra se moze preseliti u drugu zemlju.

Predrag

pre 9 godina

Cela ova priča pokazuje kolika je proizvodnja u Srbiji - pad u jednoj ili dve fabrike je katastrofa za celokupnu privredu i državu. Ne treba da lamentiramo nad rasprodatim, raskrčmljenim i uništenim proizvodnim pogonima, treba da razmislimo zašto ova država ni na koji način ne podstiče nikoga u ovoj zemlji da nešto uloži i krene (ustvari, to i radi, pa ga brzo upropasti kada vidi da mu je krenulo). Jedini spas su nam strana ulaganja?!

Vule

pre 9 godina

Cena nafte pala je 50% i ostace dovoljno dugo na tom nivou da Amerikanci kupuju velike automobile ,a ne male.U Evropi je kriza, mladi ljudi i radnicke porodice koje bi trebale kupovati ovaj model su nezaposleni ili su slabo placeni.
Markione je prvo kupio Krajzler,a zatim ponudio Mladji da mu financira remodeliranog Ficu i dize ruke i galami na "pozornici".
Sada dolazi dug period u kome ce opljackani i siromasni gradjani placati sve one promasaje nasih eksperata i armije drzavnih namestenika koji ne samo da nisu uklonjeni iz biznisa vec i dalje odlucuju sta cemo i kako cemo porizvoditi: meso,jaja,sir, mrkvu. kupus ....
Kada posaljes takve "strucnjake" da pregovaraju na strancima koji se decenijama skoluju da te prevare, onda unistena ekonomija nije neocekivana.Sada ce ih prevariti ponovno za Smederevo, prodace jos peostalog srebra i sledi nadnica dok Aca,Ceda,Mladja,Boris,Ivica ... pokazuju da se nikada nisu izdigli iznad "lokalnog serifa".

wqerwqr

pre 9 godina

Svi ovi neoliberalni ekonomisti da sad začepe usta.
Dok su oni pričali nama je privreda samo padala.
Ima jedna stara i neprevaziđena: "U se i u svoje kljuse"

Moca

pre 9 godina

Tako vam je to, drugovi i drugarice, kad hoćete da glumite komunizam u 21. veku. Kada se otvori fabrika po svaku cenu, samo da bi se reklo da se nešto radi iako je na srednje i duže staze neprofitabilno, sledi ovakav ishod. Iskreno, najmanje krivim političare jer od njih ništa drugo i nisam očekivao nego prodaju magle i skupljanje glasova obećanjima za koje je bilo ko iole razuman mogao odmah da shvati da su neostvariva, ili da prave više štete nego koristi. Pošto prosečan srpski radnik i dalje slepo veruje bajke tipa FAS, Sartid, FAP, možda bolje nije ni zaslužio.

незнам ко да нас води!

pre 9 godina

Ništa, ajmo porez na plate za Fiat! Pa dokle da budu u gubitku... Ajmo Braćo, pomozite!
P. S. Hoće li se pojaviti neko normalan da nam vodi ekonomiju.?

GuNe

pre 9 godina

Kako da napreduje nešto u privredi kada su na glavna mesta postavljeni partijski kadrovi i rodbina? Sa druge strane, treba zaposliti ove analfabete, pinkovce i "čitaoce" raznih tabloida.

zum

pre 9 godina

Od hvalisanja ko ima vecu podrsku naroda nemamo nikakvu korist.Bas me briga dali neko ima 60% ili 6%,hapsenje tajkuna,problemi u Beograskom gradskom preduzecu,Beogradu na vodi,politickim prepucavanjima,zabrani letenja preko Bajcetine.....to je zamajavanje naroda i odvracanje paznje od stvarnih problema u celoj Srbiji.Ulazite u industriju,proizvodnju,poljoprivredu i manite se vise praznih prica i zaludjivanja ionako zaludjenog naroda koji vise nezna ni sam gde udara glavom.

Dragan

pre 9 godina

Ako im se ne bude isplatilo da kod nas proizvode novi model, Italijani ce otici. Ionako nisu imali nikakve troskove oko infrastrukture (prilaznih puteva, pruge, dovodjenja elektricne energije, itd.) i dobijali su lepu svotu po svakom zaposlenom radniku.

Da se razumemeo, iako nisam procitao ugovor, verovatno sve masine koje su doneli nisu u nasem posedu, tako da mogu to lepo da spakuju i da odnesu kad im se ne bude vise isplatilo da rade ovde.

Mogu i nama da prodaju te masine i opremu pod "povoljnim" uslovima, pa da mi sledecih 50 godina nastavimo da proizvodimo Fiat 500 kao sto je nekada bilo sa Zastavom 128 (Zastavom 101).

Kol

pre 9 godina

Sinak nisu Italijani ovde da bi povecali izvoz srbije vec da naprave profit sebi, ako im se isplati pravice novi model ako ne ciao ragazzi! Ima gomila mesta na ovom svetu gde mogu jeftinije da prodju, istina nema mnogo mesta sa nesposobnijim politicarima od srbije ali to je vec druga prica!

ima li neko normalan?

pre 9 godina

Jedna Norveška i Švacarska nemaju fabriku automobila a najsiromašnija država u Evropi i jedna od najsiromašnijih u svetu Srbija hoće da se bavi autoindustrijom. Ulaže milijarde novca koji pozajmljije dajući ga FIAT-u za provizorne eksperimente. Koliko milijardi treba da se zadužimo da bi dali FIAT-u za "novi model" koji se takodje neće nikako prodavati? Etihad, FIAT, Esmark sve državne tajne čije gubitke i dubioze snose gradjani Srbije a subvencije i profit uzimaju stranci.

ima li neko normalan?

pre 9 godina

Jedna Norveška i Švacarska nemaju fabriku automobila a najsiromašnija država u Evropi i jedna od najsiromašnijih u svetu Srbija hoće da se bavi autoindustrijom. Ulaže milijarde novca koji pozajmljije dajući ga FIAT-u za provizorne eksperimente. Koliko milijardi treba da se zadužimo da bi dali FIAT-u za "novi model" koji se takodje neće nikako prodavati? Etihad, FIAT, Esmark sve državne tajne čije gubitke i dubioze snose gradjani Srbije a subvencije i profit uzimaju stranci.

Kol

pre 9 godina

Sinak nisu Italijani ovde da bi povecali izvoz srbije vec da naprave profit sebi, ako im se isplati pravice novi model ako ne ciao ragazzi! Ima gomila mesta na ovom svetu gde mogu jeftinije da prodju, istina nema mnogo mesta sa nesposobnijim politicarima od srbije ali to je vec druga prica!

Đole

pre 9 godina

Pre oko deset dana bila je ova tema ali drugi "ekonomisti". Moj komentar je imao najveći broj pozitivnih glasova, blizu 800. Kao novinar i urednik, dve decenije specijalizovan za automobilizam, znam da je posao sa "Fijatom" od samog početka bio promašena investicija! Pregovori su počeli još za vreme ministra Bubala a njegovi saradnici su i mene kontaktirali za neke informacije. Pre deset dana sam u komentaru naveo da Cvetkovićeva vlada nije slušala savete prof. Grudena iz "Poršea" niti šefa razvoja bezinskih motora Opela (i GM-a globalno) pok. Tadije Jurkovića, već su "EKONOMISTI" sa Dinkićem zakuvali ovu propast. Danas se samo posle deset dana javljaju neki drugi "ekonomsti" ponovo sa zahtevom za novi model koji bi subvencionisala Srbija. JASNO JE DA TA NAVALA ZAHTEVA NIJE SLUČAJNA! Obećavam da ću protiv ovih "ekonomista" (i Dinkića) podneti prijave za ekonomsku špijunažu i koruptivne radnje protiv države Srbije!!! Nama bi svanulo da Ekonomski fakultet prestane da radi na najmanje 10 godina, jer su od "ekonomista" u medijima jedino zastupljenije Ceca i Karleuša - dok ceo narod ubrzano tone u živo blato! Moje ime je poznato redakciji B92 - izazivam deset "ekonomista" protiv mene samog da pričamo o automobilskoj industiji - pojma nemaju. Šta kaže "penzioner" Stamenković? Život jednog modela automobila je tri godine!?!?!?! Vidim da su posle "Fijata" komentarisalo i železaru. I u to se razumeju?

незнам ко да нас води!

pre 9 godina

Ništa, ajmo porez na plate za Fiat! Pa dokle da budu u gubitku... Ajmo Braćo, pomozite!
P. S. Hoće li se pojaviti neko normalan da nam vodi ekonomiju.?

Vule

pre 9 godina

Cena nafte pala je 50% i ostace dovoljno dugo na tom nivou da Amerikanci kupuju velike automobile ,a ne male.U Evropi je kriza, mladi ljudi i radnicke porodice koje bi trebale kupovati ovaj model su nezaposleni ili su slabo placeni.
Markione je prvo kupio Krajzler,a zatim ponudio Mladji da mu financira remodeliranog Ficu i dize ruke i galami na "pozornici".
Sada dolazi dug period u kome ce opljackani i siromasni gradjani placati sve one promasaje nasih eksperata i armije drzavnih namestenika koji ne samo da nisu uklonjeni iz biznisa vec i dalje odlucuju sta cemo i kako cemo porizvoditi: meso,jaja,sir, mrkvu. kupus ....
Kada posaljes takve "strucnjake" da pregovaraju na strancima koji se decenijama skoluju da te prevare, onda unistena ekonomija nije neocekivana.Sada ce ih prevariti ponovno za Smederevo, prodace jos peostalog srebra i sledi nadnica dok Aca,Ceda,Mladja,Boris,Ivica ... pokazuju da se nikada nisu izdigli iznad "lokalnog serifa".

zum

pre 9 godina

Od hvalisanja ko ima vecu podrsku naroda nemamo nikakvu korist.Bas me briga dali neko ima 60% ili 6%,hapsenje tajkuna,problemi u Beograskom gradskom preduzecu,Beogradu na vodi,politickim prepucavanjima,zabrani letenja preko Bajcetine.....to je zamajavanje naroda i odvracanje paznje od stvarnih problema u celoj Srbiji.Ulazite u industriju,proizvodnju,poljoprivredu i manite se vise praznih prica i zaludjivanja ionako zaludjenog naroda koji vise nezna ni sam gde udara glavom.

Moca

pre 9 godina

Tako vam je to, drugovi i drugarice, kad hoćete da glumite komunizam u 21. veku. Kada se otvori fabrika po svaku cenu, samo da bi se reklo da se nešto radi iako je na srednje i duže staze neprofitabilno, sledi ovakav ishod. Iskreno, najmanje krivim političare jer od njih ništa drugo i nisam očekivao nego prodaju magle i skupljanje glasova obećanjima za koje je bilo ko iole razuman mogao odmah da shvati da su neostvariva, ili da prave više štete nego koristi. Pošto prosečan srpski radnik i dalje slepo veruje bajke tipa FAS, Sartid, FAP, možda bolje nije ni zaslužio.

GuNe

pre 9 godina

Kako da napreduje nešto u privredi kada su na glavna mesta postavljeni partijski kadrovi i rodbina? Sa druge strane, treba zaposliti ove analfabete, pinkovce i "čitaoce" raznih tabloida.

Makedonac

pre 9 godina

Kakvi pogreska pravite cudim se kako opstajete ?


Pogledajte samo Automobile Dacia, 14000 zaposlenih preko 10 modela i rast prodaje svake godine.To je trebala biti Zastava svoja firma u okviru vece firme, a vi ste je prodali FIAT-u niste napravili BREND od ''Zastava'' i danas je to firma koja sklapa aute i vec sutra se moze preseliti u drugu zemlju.

realno

pre 9 godina

ko će za ovako ružan auto da plati traženu (ne malu) cenu?
ne mrzim fiat - vlasnik sam jednog modela - al odnos
dizajn/kvalitet/cena za 500L je takav da je čudo što je
uopšte ikako i išao.

dačija je najbolji primer šrafciger auto-industrije: kakav model treba praviti. sve što bude pravljeno preko 8k eura - made in srbistan - nema nikakvu šansu za opstanak.

Dragan

pre 9 godina

Ako im se ne bude isplatilo da kod nas proizvode novi model, Italijani ce otici. Ionako nisu imali nikakve troskove oko infrastrukture (prilaznih puteva, pruge, dovodjenja elektricne energije, itd.) i dobijali su lepu svotu po svakom zaposlenom radniku.

Da se razumemeo, iako nisam procitao ugovor, verovatno sve masine koje su doneli nisu u nasem posedu, tako da mogu to lepo da spakuju i da odnesu kad im se ne bude vise isplatilo da rade ovde.

Mogu i nama da prodaju te masine i opremu pod "povoljnim" uslovima, pa da mi sledecih 50 godina nastavimo da proizvodimo Fiat 500 kao sto je nekada bilo sa Zastavom 128 (Zastavom 101).

garavi

pre 9 godina

znaš kada ce vučić dobiti novi model tj tatin sin? ???? nikad, ali i to je nekad. ova vlada znate sa kim na vrhu nikad ništa dobro nije niti ce uraditi za srb. , narod. pa nisu talijani prosti eeee

Predrag

pre 9 godina

Cela ova priča pokazuje kolika je proizvodnja u Srbiji - pad u jednoj ili dve fabrike je katastrofa za celokupnu privredu i državu. Ne treba da lamentiramo nad rasprodatim, raskrčmljenim i uništenim proizvodnim pogonima, treba da razmislimo zašto ova država ni na koji način ne podstiče nikoga u ovoj zemlji da nešto uloži i krene (ustvari, to i radi, pa ga brzo upropasti kada vidi da mu je krenulo). Jedini spas su nam strana ulaganja?!

wqerwqr

pre 9 godina

Svi ovi neoliberalni ekonomisti da sad začepe usta.
Dok su oni pričali nama je privreda samo padala.
Ima jedna stara i neprevaziđena: "U se i u svoje kljuse"

sasa

pre 9 godina

2-3 godine? kakav je ovo "strucnjak"? Tom logikom bi se sada proizvodio VW Golf 14 ili 20? Ovaj sajt bi trebalo da kvalitetnije bira sagovornike. A da treba suspendovati Ekonomski faks na jedno 10 godina, treba. I zaposliti nove profesore. Bez Dinkica i slicnih, naravno.

Statistika naša dika, što poželiš to naslika

pre 9 godina

Zašto poredi novembar 2014 i jul 2013 godine? Kako da znamo da li su ta dva meseca uporediva? Neka uporedi zadnja dva kvartala sa prvom polovinom 2014 npr.

Neša

pre 9 godina

Izguglajte prodaju modela 500L.
Kada to uradite, videćete da mu je u celoj Evropi prodaja u odnosu na 2013. skočila za oko 35%. Videćete da je na prvom mestu u segmentu kojem pripada, kao što je bio lider segmenta po prodaji i 2013. godine. Videćete da je to jedini model u klasi koji se proda u oko 100.000 komada tokom godine u Evropi. Plus ostala tržišta. Videćete da Fiat sa tim modelom drži 27% udela u klasi "small MPV", gde pored njega ima još 12 drugih automobila.

Milan

pre 9 godina

Opet ovaj Vučković o Fiatu...Po čemu je taj "ekonomista" baš stalno na temi Fiat i to uvek sa negativnim pa cak i sa laznim podacima.

gipsy

pre 9 godina

Pre par nedelja smo komentarisali ovu temu pod nazivom "ko siri glasine po drustvenim mrezama da je projekat FIAT propao".Sada vam je jasno da to nisu glasine vec realno stanje bez ikakvih sansi da se popravi narocito u svetlu ekonomske situacije u Evropi i Americi ali naravno zbog razlicitih okolnosti.Da li je moguce da neko jos predlaze novi model automobila?Nadam se da Italijani nisu toliko blesavi kao ovi nasi ekonomski eksperti za salala i tralala!!
Dakle,baceno je 1,2 milijarde evra u bunar!Majko mila, sta smo mogli da uradimo sa tim parama u poljoprivredi i prehrambeno-preradjivackoj industriji.Da zaposlimo na desetine hiljada ljudi!!A tek zelezara i ostale metalske firme u restruktuiranju bez orocenja jos par milijardi evra su pojele odnosno kroz njih su opljackane.Kako mi uopste postojimo?

MOSTONGA

pre 9 godina

Vidim da neki ovo nzivaju promasenom investicijom, ali nije njih premijer doveo ovde da bi ga sad i za to krivili. Jos malo pa ce vam vucic biti kriv i za atentat na ferdinanda.

MOSTONGA

pre 9 godina

Vidim da neki ovo nzivaju promasenom investicijom, ali nije njih premijer doveo ovde da bi ga sad i za to krivili. Jos malo pa ce vam vucic biti kriv i za atentat na ferdinanda.

Neša

pre 9 godina

Izguglajte prodaju modela 500L.
Kada to uradite, videćete da mu je u celoj Evropi prodaja u odnosu na 2013. skočila za oko 35%. Videćete da je na prvom mestu u segmentu kojem pripada, kao što je bio lider segmenta po prodaji i 2013. godine. Videćete da je to jedini model u klasi koji se proda u oko 100.000 komada tokom godine u Evropi. Plus ostala tržišta. Videćete da Fiat sa tim modelom drži 27% udela u klasi "small MPV", gde pored njega ima još 12 drugih automobila.

Milan

pre 9 godina

Opet ovaj Vučković o Fiatu...Po čemu je taj "ekonomista" baš stalno na temi Fiat i to uvek sa negativnim pa cak i sa laznim podacima.

wqerwqr

pre 9 godina

Svi ovi neoliberalni ekonomisti da sad začepe usta.
Dok su oni pričali nama je privreda samo padala.
Ima jedna stara i neprevaziđena: "U se i u svoje kljuse"

ima li neko normalan?

pre 9 godina

Jedna Norveška i Švacarska nemaju fabriku automobila a najsiromašnija država u Evropi i jedna od najsiromašnijih u svetu Srbija hoće da se bavi autoindustrijom. Ulaže milijarde novca koji pozajmljije dajući ga FIAT-u za provizorne eksperimente. Koliko milijardi treba da se zadužimo da bi dali FIAT-u za "novi model" koji se takodje neće nikako prodavati? Etihad, FIAT, Esmark sve državne tajne čije gubitke i dubioze snose gradjani Srbije a subvencije i profit uzimaju stranci.

sasa

pre 9 godina

2-3 godine? kakav je ovo "strucnjak"? Tom logikom bi se sada proizvodio VW Golf 14 ili 20? Ovaj sajt bi trebalo da kvalitetnije bira sagovornike. A da treba suspendovati Ekonomski faks na jedno 10 godina, treba. I zaposliti nove profesore. Bez Dinkica i slicnih, naravno.

realno

pre 9 godina

ko će za ovako ružan auto da plati traženu (ne malu) cenu?
ne mrzim fiat - vlasnik sam jednog modela - al odnos
dizajn/kvalitet/cena za 500L je takav da je čudo što je
uopšte ikako i išao.

dačija je najbolji primer šrafciger auto-industrije: kakav model treba praviti. sve što bude pravljeno preko 8k eura - made in srbistan - nema nikakvu šansu za opstanak.

Đole

pre 9 godina

Pre oko deset dana bila je ova tema ali drugi "ekonomisti". Moj komentar je imao najveći broj pozitivnih glasova, blizu 800. Kao novinar i urednik, dve decenije specijalizovan za automobilizam, znam da je posao sa "Fijatom" od samog početka bio promašena investicija! Pregovori su počeli još za vreme ministra Bubala a njegovi saradnici su i mene kontaktirali za neke informacije. Pre deset dana sam u komentaru naveo da Cvetkovićeva vlada nije slušala savete prof. Grudena iz "Poršea" niti šefa razvoja bezinskih motora Opela (i GM-a globalno) pok. Tadije Jurkovića, već su "EKONOMISTI" sa Dinkićem zakuvali ovu propast. Danas se samo posle deset dana javljaju neki drugi "ekonomsti" ponovo sa zahtevom za novi model koji bi subvencionisala Srbija. JASNO JE DA TA NAVALA ZAHTEVA NIJE SLUČAJNA! Obećavam da ću protiv ovih "ekonomista" (i Dinkića) podneti prijave za ekonomsku špijunažu i koruptivne radnje protiv države Srbije!!! Nama bi svanulo da Ekonomski fakultet prestane da radi na najmanje 10 godina, jer su od "ekonomista" u medijima jedino zastupljenije Ceca i Karleuša - dok ceo narod ubrzano tone u živo blato! Moje ime je poznato redakciji B92 - izazivam deset "ekonomista" protiv mene samog da pričamo o automobilskoj industiji - pojma nemaju. Šta kaže "penzioner" Stamenković? Život jednog modela automobila je tri godine!?!?!?! Vidim da su posle "Fijata" komentarisalo i železaru. I u to se razumeju?

Moca

pre 9 godina

Tako vam je to, drugovi i drugarice, kad hoćete da glumite komunizam u 21. veku. Kada se otvori fabrika po svaku cenu, samo da bi se reklo da se nešto radi iako je na srednje i duže staze neprofitabilno, sledi ovakav ishod. Iskreno, najmanje krivim političare jer od njih ništa drugo i nisam očekivao nego prodaju magle i skupljanje glasova obećanjima za koje je bilo ko iole razuman mogao odmah da shvati da su neostvariva, ili da prave više štete nego koristi. Pošto prosečan srpski radnik i dalje slepo veruje bajke tipa FAS, Sartid, FAP, možda bolje nije ni zaslužio.

Kol

pre 9 godina

Sinak nisu Italijani ovde da bi povecali izvoz srbije vec da naprave profit sebi, ako im se isplati pravice novi model ako ne ciao ragazzi! Ima gomila mesta na ovom svetu gde mogu jeftinije da prodju, istina nema mnogo mesta sa nesposobnijim politicarima od srbije ali to je vec druga prica!

Vule

pre 9 godina

Cena nafte pala je 50% i ostace dovoljno dugo na tom nivou da Amerikanci kupuju velike automobile ,a ne male.U Evropi je kriza, mladi ljudi i radnicke porodice koje bi trebale kupovati ovaj model su nezaposleni ili su slabo placeni.
Markione je prvo kupio Krajzler,a zatim ponudio Mladji da mu financira remodeliranog Ficu i dize ruke i galami na "pozornici".
Sada dolazi dug period u kome ce opljackani i siromasni gradjani placati sve one promasaje nasih eksperata i armije drzavnih namestenika koji ne samo da nisu uklonjeni iz biznisa vec i dalje odlucuju sta cemo i kako cemo porizvoditi: meso,jaja,sir, mrkvu. kupus ....
Kada posaljes takve "strucnjake" da pregovaraju na strancima koji se decenijama skoluju da te prevare, onda unistena ekonomija nije neocekivana.Sada ce ih prevariti ponovno za Smederevo, prodace jos peostalog srebra i sledi nadnica dok Aca,Ceda,Mladja,Boris,Ivica ... pokazuju da se nikada nisu izdigli iznad "lokalnog serifa".

Statistika naša dika, što poželiš to naslika

pre 9 godina

Zašto poredi novembar 2014 i jul 2013 godine? Kako da znamo da li su ta dva meseca uporediva? Neka uporedi zadnja dva kvartala sa prvom polovinom 2014 npr.

Makedonac

pre 9 godina

Kakvi pogreska pravite cudim se kako opstajete ?


Pogledajte samo Automobile Dacia, 14000 zaposlenih preko 10 modela i rast prodaje svake godine.To je trebala biti Zastava svoja firma u okviru vece firme, a vi ste je prodali FIAT-u niste napravili BREND od ''Zastava'' i danas je to firma koja sklapa aute i vec sutra se moze preseliti u drugu zemlju.

Dragan

pre 9 godina

Ako im se ne bude isplatilo da kod nas proizvode novi model, Italijani ce otici. Ionako nisu imali nikakve troskove oko infrastrukture (prilaznih puteva, pruge, dovodjenja elektricne energije, itd.) i dobijali su lepu svotu po svakom zaposlenom radniku.

Da se razumemeo, iako nisam procitao ugovor, verovatno sve masine koje su doneli nisu u nasem posedu, tako da mogu to lepo da spakuju i da odnesu kad im se ne bude vise isplatilo da rade ovde.

Mogu i nama da prodaju te masine i opremu pod "povoljnim" uslovima, pa da mi sledecih 50 godina nastavimo da proizvodimo Fiat 500 kao sto je nekada bilo sa Zastavom 128 (Zastavom 101).

zum

pre 9 godina

Od hvalisanja ko ima vecu podrsku naroda nemamo nikakvu korist.Bas me briga dali neko ima 60% ili 6%,hapsenje tajkuna,problemi u Beograskom gradskom preduzecu,Beogradu na vodi,politickim prepucavanjima,zabrani letenja preko Bajcetine.....to je zamajavanje naroda i odvracanje paznje od stvarnih problema u celoj Srbiji.Ulazite u industriju,proizvodnju,poljoprivredu i manite se vise praznih prica i zaludjivanja ionako zaludjenog naroda koji vise nezna ni sam gde udara glavom.

незнам ко да нас води!

pre 9 godina

Ništa, ajmo porez na plate za Fiat! Pa dokle da budu u gubitku... Ajmo Braćo, pomozite!
P. S. Hoće li se pojaviti neko normalan da nam vodi ekonomiju.?

Predrag

pre 9 godina

Cela ova priča pokazuje kolika je proizvodnja u Srbiji - pad u jednoj ili dve fabrike je katastrofa za celokupnu privredu i državu. Ne treba da lamentiramo nad rasprodatim, raskrčmljenim i uništenim proizvodnim pogonima, treba da razmislimo zašto ova država ni na koji način ne podstiče nikoga u ovoj zemlji da nešto uloži i krene (ustvari, to i radi, pa ga brzo upropasti kada vidi da mu je krenulo). Jedini spas su nam strana ulaganja?!

garavi

pre 9 godina

znaš kada ce vučić dobiti novi model tj tatin sin? ???? nikad, ali i to je nekad. ova vlada znate sa kim na vrhu nikad ništa dobro nije niti ce uraditi za srb. , narod. pa nisu talijani prosti eeee

gipsy

pre 9 godina

Pre par nedelja smo komentarisali ovu temu pod nazivom "ko siri glasine po drustvenim mrezama da je projekat FIAT propao".Sada vam je jasno da to nisu glasine vec realno stanje bez ikakvih sansi da se popravi narocito u svetlu ekonomske situacije u Evropi i Americi ali naravno zbog razlicitih okolnosti.Da li je moguce da neko jos predlaze novi model automobila?Nadam se da Italijani nisu toliko blesavi kao ovi nasi ekonomski eksperti za salala i tralala!!
Dakle,baceno je 1,2 milijarde evra u bunar!Majko mila, sta smo mogli da uradimo sa tim parama u poljoprivredi i prehrambeno-preradjivackoj industriji.Da zaposlimo na desetine hiljada ljudi!!A tek zelezara i ostale metalske firme u restruktuiranju bez orocenja jos par milijardi evra su pojele odnosno kroz njih su opljackane.Kako mi uopste postojimo?

GuNe

pre 9 godina

Kako da napreduje nešto u privredi kada su na glavna mesta postavljeni partijski kadrovi i rodbina? Sa druge strane, treba zaposliti ove analfabete, pinkovce i "čitaoce" raznih tabloida.