"TENT da greje i hladi ceo Beograd"

Privredna komora Beograda saopštila je da je pokrenula inicijativu za obnovu projekta toplovoda od Obrenovca do Beograda.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 26.12.2014.

14:18

Default images

PKB je tu inicijativu pokrenula zajedno sa Gradom Beogradom, Termoelektranom Nikola Tesla (TENT), Elektroprivredom Srbije (EPS) i Beogradskim elektranama, a tender za izradu studije o izvodljivosti biće raspisan do kraja januara 2015. godine.

Predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić kazao je da će se pažljivo izabrati model realizacije i finansiranja toplovoda, kao i najpovoljnija opcija, jer je reč o projektu "koji vredi mnogo, a donosi još više". U saopštenju se naglašava da je na sednici Upravnog odbora te komore Miletić kazao da će se birati između kredita, realizacije ključ u ruke i javno-privatnog partnerstva.

Prema njegovim rečima, više svetskih kompanija je već pokazalo spremnost da uđu u ovaj projekat i da ga finansiraju, kao i da su interes najavili pored kineskih i partneri iz Nemačke i Francuske.

Direktor Beogradskih elektrana Goran Aleksić je na sastanku Upravnog odbora Privredne komore Beograda kazao da su Beogradske elektrane ponovo pokrenule inicijativu za izgradnju toplovoda Obrenovac-Beograd, jer je procenjeno da trenutno ne postoji isplativiji projekat u energetici.

Prema njegovim rečima, postoje i zainteresovane kompanije iz Kine i još nekih zemalja koje su spremne da se sa svojim bankama uključe u realizaciju. Za toplovod će biti dovoljno 145 megavata snage u TENT-u, a mogao bi da se trajno reši problem snabedavanja Beograda toplotnom energijom.

On je naveo da su Beogradske elektrane sada usmerene na gas sa 86,5 odsto, a 12,5 odsto koriste mazut, koji je daleko gori za životnu sredinu, nego pre dve godine. Do gasa je sve teže doći, 10 dana je bila kriza sa energentima, ali su toplane uspele da ekonomišu sa postojećim zalihama pa nije došlo do prekida grejanja, dodao je on.

Toplovod bi, prema njegovim rečima, bilo prvo javno privatno partnerstvo, a kao drugo moglo bi da bude korišćenje biomase, jer postoji potencijal da se njome greju neka naselja.

Gradski sekretar za energetiku Marko Stojanović je rekao da je projekat toplovoda ekonomski isplativ i energetski neophodan. Beograd za grejnu sezonu potroši od 40 do 50 miliona evra za energente, od čega najviše za gas, za koji godišnje izdvaja 120 miliona evra.

Sa izgradnjom toplovoda smanjila bi se potrošnja gasa za 30 do 50 odsto, kazao je Stojanović dodajući da bi on leti mogao da se koristi i za hlađenje, a svakako bi bila povećana energetska efikasnost.

Prema njegovom mišljenju, od projekta se pre 20 godina odustalo jer je gas bio jeftin, a sada ne samo da je skup već postajemo i zavisni od inostranstva, što bismo mogli da izbegnemo izgradnom toplovoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: