"Šest toplana još nije spremno"

Većina toplana u Srbiji, sa izuzetkom njih šest do sedam, spremne su za predstojeću grejnu sezonu koja počinje 15. oktobra, kaže Aleksandar Antić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2014.

10:57

Default images

"Dobra situacija je u većini od 59 toplana u Srbiji, problemi postoje u šest- sedam gradova", izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i poručio da ne postoji mogućnost da neko ostane bez grejanja.

Antić je prilikom obilaska "Beogradskih elektrana"najavio da će u četvrtak sa direktorima svih toplana i gradonačelnicima opština u kojima je problematična nabavka energenata razgovarati i definisati dodatne aktivnosti da bi te toplane bile spremne za grejnu sezonu. Reč je o toplanama u Trsteniku, Smederevu, Priboju, Valjevu, Novom Pazaru i Vranju, naveo je Antić i ukazao da bi lokalne samouprave mogle da pomognu toplanama da nabave neophodne energente.

Probaćemo da utegnemo ceo sistem iako energetski sektor zbog poplava radi u otežanim uslovima, ali uspevamo da držimo funkcionisanje sistema na adekvatnom nivou, poručio je ministar.

Kreću probe u Beogradu

Antić je najavio da od sutra Beogradske elektrane počinju funkcionalne probe i da je za nih obezbeđeno 50.000 tona mazuta i oko 3.600 tona uglja.

Beogradske elektrane su jedna od ključnih tačaka za održanje stabilnosti energetskog sistema Srbije, jer od njih uveliko zavise celokupni energetski bilansi i ako one dobro rade onda ni potrošnja struje u Beogradu nije maksimalna, ocenio je on.

Kako je dodao, to daje sigurnost i za 16 toplana koje nisu u mogućnosti da pređu sa gasa na mazut.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je sa Antićem obišao Beogradske elektrane, rekao je da su one spremne za predstojeću grejnu sezonu koja počinje 15. oktobra, da se radi na obezbeđivanju energenata i najavio da će se u Beogradu nastaviti investicije u toplovodni sistem.

Direktor Beogradskih elektrana Goran Aleksić istakao je da su te elektrane spremne za grejnu sezonu i da imaju dovoljno energenata da svim Beograđanima tokom zime bude dovoljno toplo.

Od sutra počinju funkcionalne probe, a kad vremenski uslovi dozvole podići ćemo i temperaturu da bismo videli šta sve nedostaje pred početak grejne sezone, rekao je Aleksić i dodao da očekuje i neke hitne intervencije na mreži kako bi tokom zime imali što manje prekida grejanja.

Prema njegovim rečima, rekonstruisano razvodno postrojenje u okvitu trafo stanice u novobeogradskoj toplani će doprineti stabilnosti u snabdevanju Beograda strujom, ali i celokupnoj energetskoj stabilnosti zemlje.

Beogradske elektrane obuhvataju 15 toplana i 42 kotlarnice, a građani tokom funkcionalnih proba treba da obrate pažnju na curenje vode iz instalacija i u slučaju da to primete treba da prijave na broj telefona 011-20-93-100, a reklamacije i pritužbe na kvalitet grejanja mogu da prijave na broj telefona 011-20-93-011.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: