Srbija

Sreda, 17.09.2014.

12:18

Restrikcija neće biti, ali štedite

U Rudarskom basenu Kolubara počelo je ispumpavanje vode sa kopa "Tamnava - Zapadno polje".

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Ministar energetike Aleksandar Antić kaže da država pokušava na sve načine da stabilizuje energetski šitem, kao i da nisu u planu restrikcije struje.

Firme koje su na tenderu izabrane da ispumpavaju vodu sa kopa Tamanava Zapad "Energotehnika Južna Bačka" iz Novog Sada i rumunska firma "SC NEŠ Proiect Europa SRL" počele su jutros da ispumpavaju vodu iz tog najvećeg kolubarskog kopa u reku Kolubaru.

Rok za završetak posla je 90 dana, a ispumpavanje vode će finansirati Svetska banka, kreditom od 15 miliona evra.

"U našim planovima nisu predviđene restrikcije struje, ali pozivam građane da štede energiju jer je stanje u energetskom sistemu dosta teško", istakao je Antić.

Ugljenokop "Tamnava - Zapadno polje" u RB Kolubara poplavljen je u majskim poplavama, od kada je taj kop praktično postao veliko veštačko jezero izlivanjem reke Kolubare i od tada je obustavljena proizvodnja uglja na toj lokaciji za potrebe termoelektrana "Nikola Tesla".

"Tamnava -Zapadno polje" je danas veštačko jezero u kojem trenutno ima oko 167 miliona kubika vode, a RB Kolubara je u prethodnom periodu sama ispumpala više od 20 miliona kubika.

Izvođači treba da ispumpaju 80 odsto preostale količine vode.

Generalni direktor "Energotehnike Južna Bačka" Dragoljub Zbiljić je rekao da će posao biti završen kako je i predviđeno za 90 dana i da eventualne kiše neće moći ozbiljnije da ugroze ispumpavanje vode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: