Južni tok menja trasu kroz Srbiju

Do kraja 2014. u Srbiji će biti položeno prvih 30 kilometara cevovoda gasovoda Južni tok, uz izmene trase u Vojvodini, kaže direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Srbija

Izvor: Politika, Tanjug

Četvrtak, 07.08.2014.

09:13

Default images

Bajatović za Politiku kaže da kod nas što se tiče Južnog toka sve ide prema planu, komentarišući pitanje gde smo mi u političkom haosu zbog sukoba Ukrajine i Rusije koji je mnogo veći krivac za zaustavljanje gradnje Južnog toka u Bugarskoj .

"Biće mala izmena trase u Vojvodini, jer će gasovod umesto u Italiju ići na Baumgarten u Austriju gde se nalazi najveće skladište gasa u Evropi. Uskoro završavamo eksproprijaciju za treću deonicu trase gasovoda i čekamo dobijanje građevinskih dozvola za početak radova na izgradnji", ističe Bajatović.

On naglašava da ne postoji ni jedan razlog da se Južni tok kao energetski objekat ne izgradi u Srbiji, kao ni u drugim zemljama kroz koje treba da prođe.

"Siguran sam da će tako biti. Sve što se tiče trećeg energetskog paketa apsolutno su rešiva pitanja i problemi. S obzirom na to da se radi o energetskom projektu od geostrateškog značaja, pre svega za energetsku stablnost i bezbednost EU, koji nema alternativu na srednji, a verovatno ni duži rok, bez obzira na ukrajinsku krizu, ili baš zbog nje, Južni tok će biti realizovan u roku", uveren je Bajatović.

On podseća da se radi o projektu u kome Srbija ima minimalne rizike, a veliku ekonomsku, energetsku i političku dobit. Naša zemlja inače uvozi oko 2,5 milijardi kubika gasa godišnje, a najveći deo tih količina stiže preko Ukrajine i Mađarske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: