Rast proizvodnje u Vojvodini

Analiza privrednih pokazatelja i parametara u Vojvodini za 2013. godinu pokazala je da je industrijska proizvodnja u pokrajini zabeležila rast od 3,9 odsto.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 22.04.2014.

21:19

Default images

Što se tiče izvoza, Vojvodina je u 2013. godini imala rast od 13,7 odsto, dok je u Srbiji taj rast dostigao cifru od 30 odsto, saopšteno je nakon sednice Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta.

Savet je u analizi izložio i podatak da je tokom 2013. godine u Vojvodini zabeležen pad kupovne moći građana i prometa robe na malo od 5,5 odsto, a u Srbiji 5,1 odsto.

Dodaje se da je prošle godine nominalnu zaradu u Vojvodni pratio blagi porast, te da je stagnacija zabeležena kod realnih zarada.

Savet je analizirao i stanje u prva dva meseca 2014. godine, tokom kojih je evidentiran porast industrijske proizvodnje u celoj zemlji.

Prema analizi za 2014. godinu, izvoz u Vojvodini povećan je za oko 22 odsto, u odnosu na ukupan porast u Srbiji od 18,2 odsto, ali podaci i dalje pokazuju stagnaciju u prometu robe na malo i pad zarada u Vojvodini.

Navodi se da je početak 2014. pokazao da Vojvodina u ukupnom izvozu Srbije uzima učešće od 33 odsto, a u uvozu 30 odsto.

Stopa nezaposlenosti u analizi je izložena na osnovu nove metode anketnog istraživanja, po kojem je nezaposlenost u Srbiji 20 odsto, a u Vojvodini čak 23 odsto.

Pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin rekao je da su podaci o zaposlenosti iskazani novom metodom pa ih treba pažljivo analizirati, jer odstupaju od Nacionalne službe za zapošljavanje i dodao da je "poznato je da je Vojvodina prošle godine smanjila broj nezaposlenih".

Vasin je istakao da su analize Privredne komore Vojvodine, koja je sprovela analizu, jedini izvor sveobuhvatnih podataka o stanju u Vojvodini, te da ova analiza treba da omogući lakše poređenje sa ostalim regionima u Srbiji.

"Beogradski region je taj koji utiče na konačan prosek i stanje. Vojvodina je drugi region u Srbiji po prosečnim zaradama, gde je 24 odsto uposleno u javnom sektoru, za razliku od prvoplasiranog Beograda, gde je to 66 odsto ljudi", kazao je Vasin.

Najavio je da će za sledeću sednicu Saveta biti pripremljen detaljan izveštaj o sprovedenim merama iz Programa za poboljšanje stanja u privredi, preduzetništvu i zanatstvu Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: