Kako postići skok prodaje za Uskrs?

Prolećni praznici kao što je Uskrs predstavljaju važan period za mnoge trgovce.

Srbija

Izvor: eKapija, Progressive

Subota, 19.04.2014.

14:46

Default images

Godine 2013, NRF istraživanje koje je sproveo Prosper Insights&Analytics pokazalo je da su američki kupci potrošili oko 17,2 milijardi dolara za uskršnje praznike.

Iako je ovaj praznik po potrošnji manji od onih u zimskoj sezoni ili od perioda početka školske godine, on ipak predstavlja veoma dobar razlog da se uspostavi čvršća povezanost sa potrošačima, ali i sjajnu priliku da se isprobaju nove mogućnosti funkcionisanja preko web sajta u šta će neki trgovci investirati ove godine.

Da bi pomogao trgovcima da se pripreme za uskršnje praznike, Shop.org je ove godine objavio 'Vodič za planiranje prolećnih praznika: Uskrsa, Dana majki i Dana očeva' u kome se analizira 13 ovogodišnjih prazničnih trendova, kao i naučene lekcije i najbolje prakse iz eHoliday postpraznične studije o potrošačima i trgovcima iz 2013. godine.

Naročito se ističe nekoliko oblasti:

Top prioriteti za potrošače koji kupuju on-line su: ukupna cena korpe, jasni opisi proizvoda, da artikala koji se nude u istom trenutku ima na zalihama (dostupnost), korisnost proizvoda i isporuka na vreme. Na primer, ukupna cena korpe - što znači da je u cenu prikazanu uz proizvode već uračunat PDV i troškovi dostave - je obavezna ukoliko želite da izbegnete šok potrošača kada počne da sabira stavke i proverava svoj račun. Jasni opisi proizvoda su isto toliko važni i manji trgovci će uz njih izbeći 'bombardovanje' kupaca dodatnim pitanjima i traženje pojašnjenja, a takođe će povećati poverenje potrošača i smanjiti verovatnoću povrata određene robe.

Besplatna dostava je ključna za on-line kupce u bilo koje vreme, pa i za uskršnje praznike. Među potrošačima koji su potrošili više novca na on-line kupovinu za ovaj praznik u 2013. nego u 2012. godini, skoro 40% je istaklo upravo besplatnu isporuku kao motivator. Trgovci bi trebalo da isprobaju različite taktike kako bi usaglasili svoje troškove i očekivanja potrošača. Primera radi, trebalo bi da pitaju/testiraju svoje kupce koji je prihvatljiv iznos za minimalnu vrednost porudžbine. Trgovci bi takođe trebalo da istraže ostale opcije, kao što je preuzimanje u radnji spakovane robe koja je naručena on-line putem ili prezimanje na nekoj drugoj lokaciji u gradu. Nakon analiziranja učinaka uskršnje sezone 2013. godine, Adlucent je preporučio trgovcima da pitaju svoje kupce da li bi se pre opredelili da robu naručenu on-line plate po nižoj ceni i preuzmu je u samoj radnji ili bi im više odgovaralo da se u cenu uračunaju troškovi dostave i da im naručeno stigne na kućni prag. Strateške investicije u različite opcije kao što su dostava ili povrat robe pomažu trgovcima da budu konkurentniji na tržištu. Četiri od pet on-line kupaca reklo je da je fleksibilna politika povrata robe važna, dok je dve trećine kazalo da je preuzimanje ili povrat robe u samoj radnji takođe značajno. Dobra vest: trgovci su - na osnovu iskustava sa prošlogodišnjom uskršnjom sezonom - istakli da će im investiranje u dostavu biti u glavnom fokusu ove godine. Tako je Best Buy startovao sa dostavom iz 50 svojih prodavnica prošle godine, a prosečno vreme isporuke je značajno smanjeno, što ga je učinilo mnogo konkurentnijim Amazonu.

Potrošači očekuju da sve što ima ikakve dodirne tačke funkcioniše zajedno, i to besprekorno. Trgovci koji posluju kroz više kanala velikom brzinom rade na tome da ispune očekivanja potrošača i bolje 'uvežu' svoju on-line i off-line ponudu. Oni se fokusiraju na to da jasno identifikuju i postave lokatore prodavnica na vrh mobilne home stranice. Kako su e-mailovi sada jedan od primarnih načina interakcije između trgovaca i potrošača, trgovci bi trebalo da investiraju u e-mailove koji su optimizovani za čitanje preko pametnih telefona, sa mudrim korišćenjem linkova koji vode ka određenim sajtovima i geo-lokatora da se kupcu ukaže na to gde se nalazi najbliža prodavnica. Istraživanje Moveable Inka je pokazalo da su u poslednjem kvartalu 2013. potrošači otvorili i pročitali dve trećine svojih e-mailova preko mobilnih uređaja, pre svega preko pametnih telefona.

Korisnički servis nastavlja da se razvija. Pristup ovim servisima je bitan za skoro dve trećine on-line potrošača obuhvaćenih istraživanjem. Dok su mnogi potrošači koji kupuju on-line u vreme uskršnjih praznika rekli da gravitiraju ka samouslužnim opcijama kao što su pretrage sajtova i čak FAQ (odeljak 'Često postavljana pitanja'), raste i potražnja za ostalim korisničkim servisima. Na primer, Luxury Institute je objavio da 47% potrošača želi da koristi 'live chat' sa prodajnim osobljem ili video asistenciju kako bi im pomogli da bolje razumeju proizvode. Servisi preko društvenih mreža takođe sve više dobijaju na značaju. Očekivanja potrošača su visoka kada je reč o brendovima - oni žele da se odgovori na njihova pitanja i reše njihove nedoumice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: