Srbija

Četvrtak, 25.07.2013.

17:47

S mosta na Adi u tunel na Senjaku

Grad Beograd počeo prikupljanje neophodne dokumentacije za izgradnju tunela kroz Topčidersko brdo, pišu "Večernje novosti". Početak izgradnje zavisi od novca.

Izvor: Novosti

Default images

Prva faza izgradnje Unutrašnjeg magistralnog poluprstena (UMP) bliži se kraju, pišu "Novosti". Na petlji Radnička radnici trenutno postavljaju nosač mosta preko Topčiderske reke, dok su na novobeogradskoj betonirali noseće konstrukcije u Ulici Jurija Gagarina.

Na pristupnim saobraćajnicama najnovijeg mosta u Beogradu, onog koji spaja Banovo brdo i Novi Beograd, majstori svakodnevno rade. Sa čukaričke strane, na petlji Radnička, trenutno postavljaju nosač trećeg segmenta mosta preko Topčiderske reke, dok su na novobeogradskoj betonirali noseće konstrukcije u Ulici Jurija Gagarina. Ovo su sve radovi u okviru prve faze izgradnje Unutrašnjeg magistralnog poluprstena (UMP), koji će prema najavama iz gradske uprave, biti završeni do kraja godine.

Nakon toga planirana je izgradnja deonice UMP-a od Železničke stanice Novi Beograd do Tošinog bunara, koja bi trebalo da bude gotova do kraja 2014, a već je počelo prikupljanje neophodne dokumentacije i za sledeću fazu - bušenje Topčiderskog brda i izgradnju tunela.

U Direkciji za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju kažu da se prema planskoj i projektnoj dokumentaciji, prva faza proteže od Ulice Tošin bunar do petlje Hipodrom, a sledeća podrazumeva tunelsku deonicu do Autokomande.

"Nastavak izgradnje može da se očekuje posle usvajanje odgovarajućeg planskog dokumenta i pribavljanje građevinske dozvole, a u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima. Idejnim projektom je predviđen ulaz u tunel na poziciji petlje Hipodrom, raskrsnica Požeške ulice i Bulevara vojvode Mišića. Nije potrebno veće rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, s obzirom na to da je probijanje tunela najvećim delom planirano u okviru javnih površina", objašnjavaju u Direkciji.

S obzirom na to da je Topčiderski park jedno od najznačajnijih kulturno-istorijskih mesta u Beogradu, postavlja se pitanje njegove zaštite.

Ipak, u Direkciji objašnjavaju da se prilikom izrade planske i tehničke dokumentacije pribavljaju saglasnosti odgovarajućih institucija i službi zaduženih za poslove zaštite životne sredine, kulturno-istorijskog nasleđa i spomenika kulture. I ističu da su do sada, tokom pripreme i izvođenja radova u prvoj fazi UMP-a, dobijene neophodne saglasnosti, a isto sledi i u narednim fazama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: