Svet 1

17.05.2024.

11:33

Huti objavili: Oboren je FOTO

Jemenski Huti pobunjenici saopštili su danas da su oborili američki dron neposredno pošto su objavljeni snimci krhotina drona Predator MQ-9.

Izvor: Beta

Huti objavili: Oboren je FOTO
EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Podeli:

Američka vojska nije to potvrdila, a ukoliko se potvrdi to bi bio još jedan dron Predator koji su oborili Huti u svojim vojnim aktivnostima zbog rata Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze.

Vojni portparol Hutija general Jahja Sari rekao je da su pobunjenici oborili dron Predator u četvrtak raketom zemlja-vazduh, i obećao da će kasnije objaviti snimke napada. On je rekao da je dron sprovodio "neprijateljske akcije" u jemenskoj provinciji Marib, koja je i dalje pod kontrolom saveznika jemenske međunarodno priznate vlade u egzilu.

Onlajn snimci prikazali su krhotine koje liče na delove Predatora, kao i slike kako su se zapalile.



Iako su pobunjenici iznosili tvrdnje o napadima koji bi se kasnije ispostavili netačnim, zaista su obarali američke dronove oružjem koje omogućuje napade na velikim visinama čime ih oprema Iran. 

Od kada su Huti zauzeli severni deo zemlje i glavni grad Sanu, 2014. godine, američka vojska je izgubila najmanje pet dronova u njihovim napadima.

Dronovi MQ-9 koštaju oko 30 miliona dolara komad i mogu da lete na visini do 1.500 metara ukupno 24 sata. 

Obaranje drona događa se u vreme kada Huti napadaju brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu tražeći od Izraela da prekine rat u Gazi u kojoj je poginulo više od 34.000 Palestinaca od početka rata pre sedam meseci. Rat je počeo posle napada militanata palestinskog hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine, kada je ubijeno 1.200 osoba i oteto oko 250 talaca. 

Huti su izveli više od 50 napada na brodove, zaplenili jedan brod i jedan potopili od novembra, prema podacima američke pomorske uprave.

Broj napada Huta smanjen je poslednjih nedelja od kada su pobunjenici na meti vazdušne kampanje predvođene SAD u Jemenu. Međutim, plovidba kroz Crveno more i Adenski zaliv i dalje je smanjena zbog bezbednosnih pretnji. 

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Podeli: