Svet 1

17.05.2024.

9:48

Najzad otkriveno ime kompanije u koju je Bafet uložio 6,7 milijardi dolara

Konglomerat Berkshire Hathaway, čiji je predsjednik i izvršni direktor američki multimilijarder Voren Bafet, objavio je investiciju koju od prošle godine drži u tajnosti.

Izvor: Investitor

Najzad otkriveno ime kompanije u koju je Bafet uložio 6,7 milijardi dolara
EPA/MATTHEW CAVANAUGH

Podeli:

Naime, objavili su da su uložili u američku osiguravajuću kompaniju Chubb. Tačnije, kupili su 26 miliona deonica ove osiguravajuće kuće, koje vrede gotovo 6,7 milijardi dolara. Berkshire Hathway je zatražio da se postupak kupovine deonica drži u tajnosti dok se proces ne završi.

Chubb posluje u 54 zemlje, a u martu ove godine bio je u fokusu američke javnosti nakon što je preuzeo jamstvo na tužbu bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa u iznosu od gotovo 92 miliona dolara, nakon tužbe novinarke, koja je tužila Trumpa za klevetu.

CNN podseća da je Bafet poznat po svojim investicionim veštinama, što je pokazao kupovinom Chubbovih dionica. Vrednost deonica ovog osiguravajućeg društva nakon prodaje porasla je više od osam odsto.

Tržište osiguranja Bafetu nije strano. Osiguravajuća društva Geico, National Indemnity i General Re bivše su podružnice konglomerata Berkshire Hathway, prenosi Investitor.

Ulaganje u Chubb pokazuje poslovnu strategiju Berkshire Hathwaya u poslednjih nekoliko meseci. Vidljivo je da su ta ulaganja porasla u finansijske kompanije kao što su Ally Financial, American Express i Bank of America, dok su ulaganja u potrošačke proizvode smanjena.

Berkshire Hathway objavio je da je u prva tri meseca ove godine prodao 10 miliona Appleovih deonica. Uprkos tome, Apple je ostao najveća investicija ovog konglomerata. Osim toga, konglomerat je u poslednja tri meseca prošle godine prodao 80 miliona deonica HP-a, čime je svoj vlasnički udeo u ovoj kompaniji smanjio za čak 78 odsto.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rekli "zbogom" ruskim tenkovima

Češka vlada odobrila je plan pridruživanja Nemačkoj u zajedničkoj kupovini do 77 tenkova Leopard 2A8 kako bi zamenila češko naoružanje iz sovjetskog doba, objavio je premijer Petr Fijala.

9:52

13.6.2024.

1 d

Podeli: