Svet 2

17.05.2024.

11:29

Američki gigant pozvao zaposlene: Odlazite iz Kine

Američka tehnološka korporacija Majkrosoft pozvala je stotine zaposlenih u svojim kineskim odeljenjima za veštačku inteligenciju (AI) i računarstvo u oblaku (klaudu) da razmotre odlazak u druge zemlje.

Izvor: Tanjug

Američki gigant pozvao zaposlene: Odlazite iz Kine
epa, JASON SZENES

Podeli:

Kako prenosi Volstrit džornal (WSJ), pozivajući se na anonimne upućene izvore, kompanija Majkrosoft je pozvala između 700 i 800 svojih zaposlenih u Kini, uglavnom državljana te zemlje, da razmišljaju o preseljenju u države kao što su Sjedinjene Američke Države, Irska, Australija ili Novi Zeland.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena pooštrava kontrolu nad izvozom najsavremenije američke tehnologije u Kinu.

Vlada SAD je nedavno opozvala dozvole koje su omogućavale nekim američkim kompanijama kao što su Intel i Kvalkom (Qualcomm) da Kini isporučuju čipove koji se koriste u telefonima i laptop računarima firme Hjuavei, preneli su mediji.

Kompanija Hjuavei je u aprilu izbacila na tržište laptop Mejtbuk iks pro (MateBook X Pro) sa snažnim Intelovim procesorom Kor ultra 9 (Core Ultra 9) koji omogućava lako korišćenje alata veštačke inteligencije (AI).

Američki poslanici iz redova Republikanske partije su kritikovale Ministarstvo trgovine SAD zbog toga što dozvolilo izvoz pomenutog čipa u Kinu.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemci u panici: "Potrebno nam je čudo"

Nemci bi ponovo trebalo da rade više jer nemačka privreda beleži loše rezultate, smatra premijer Bavarske Markus Zeder ističući da su druge zemlje postale ekonomski uspešnije.

9:29

23.6.2024.

7 h

Podeli: