Svet 4

17.05.2024.

11:44

"Gurnuti zajedno dve nuklearne sile, to je zaista greška najvišeg reda"

Kabinet američkog predsednika Džoa Bajdena napravio je ogromnu grešku u politici time što je naterao Rusiju i Kinu u strateško partnerstvo, smatra Majk Pilsberi iz Heritidž fondacije.

Izvor: Russia today

"Gurnuti zajedno dve nuklearne sile, to je zaista greška najvišeg reda"
Tanjug/(Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Podeli:

Komentarišući susret ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog Si Đinpinga u Kini, Pilsberi je podsetio da je Kina provela veći deo proteklih 75 godina u sukobu sa Sovjetskim Savezom, "tako da je za mene samo šokantno videti ih kako se ovako okupljaju".

"Gurnuti zajedno dve nuklearne sile, Rusiju i Kinu, to je zaista greška najvišeg reda", rekao je on za Foks Njuz Brajanu Kilmidu, a prenosi Raša tudej.

Pilsberi je pomogao Vašingtonu da formuliše svoju politiku prema Kini od 1970-ih. Obavljao je razne funkcije u Pentagonu i bio je član osoblja američkog Senata, a sve vreme je "gurao" stav da politički cilj Vašingtona bude da drži Kinu i Rusiju odvojeno, počevši od detanta predsednika Ričarda Niksona sa Pekingom 1970-ih.

Prema njegovim rečima, ovoliko približavanje Rusije i KIne se nikada ne bi dogodilo pod Donaldom Trampom. "Ovo je bio jedan od Trampovih ciljeva da nikada ne dozvoli da se to dogodi", dodao je.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov takođe je prokomentarisao pokušaje SAD da odvoje Kinu od Rusije. U intervjuu u četvrtak, rekao je da je Kina "dovoljno jaka" da se odupre "drkim" pokušajima pritiska.

Putin je rusko-kinesku saradnju opisao kao "jedan od glavnih faktora stabilizacije na međunarodnoj sceni", a Si se složio, tvrdeći da su veze između Pekinga i Moskve "model odnosa između velikih sila i susednih država, koji karakteriše međusobno poštovanje, poverenje, prijateljstvo i obostrana korist".

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Podeli: